Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Veel stappen per dag per dag zetten is gezond. Vaak wordt gezegd dat 10.000 stappen per dag de norm is, maar is dat ook echt zo? In dit artikel vertellen wij u hoeveel stappen per dag gezond is en geven wij u tips om eenvoudig meer stappen te zetten!

Hoeveel stappen per dag

 

10.000 stappen per dag

Voor sommige mensen is 10.000 stappen per dag appeltje-eitje. Maar wanneer u bijvoorbeeld zittend werk doet, kan het voor u nogal een uitdaging zijn. Want hoe gaat u ooit die 10.000 stappen halen? Het belangrijkste is, dat wanneer u het echt wilt, u ook het aanbevolen aantal stappen per dag kunt zetten. En is 10.000 stappen op een dag niet realistisch? Bepaal dan voor uzelf een ander haalbaar doel! Iedere stap telt. 

Waarom 10.000 stappen per dag?

10.000 stappen per dag is niet bedacht omdat het een mooi rond getal is. Een Japanse arts genaamd Yoshiro Hatano toonde aan dat dagelijkse beweging bijdraagt aan een betere gezondheid. 10.000 stappen per dag zou volgens hem daarbij de norm zijn.

Door een flink aantal stappen per dag te zetten, blijft uw lichaam in beweging. Dit is niet alleen goed voor uw hart, botten, gewrichten en spieren. Matig tot intensief doorstappen zorgt er namelijk ook voor dat u vet verbrandt. Dit zou effectiever zijn dan een bezoekje aan de sportschool, waarbij u meer koolhydraten dan vet verbrandt. 


 

Is 8.000 stappen per dag ook voldoende?

Is 10.000 stappen per dag toch iets te veel voor u? In principe is 8.000 stappen per dag zetten ook al hartstikke gezond! Sterker nog; de Hartstichting adviseert op haar website een aantal van 8.000 stappen per dag. Zeker voor mensen die in hun dagelijkse werkzaamheden niet veel lopen, is 8.000 stappen een uitstekende richtlijn. 

Hoeveel is 8.000 stappen per dag?

U vraagt zich misschien af wat 8.000 stappen per dag nu precies betekent. Voor een gemiddeld persoon staat 8.000 stappen gelijk aan:

  • 5,5 kilometer lopen.
  • Iets meer dan een uur wandelen.
  • Zo’n 275-325 verbrande calorieën.

 

Alle stappen per dag tellen mee

Met normale dagelijkse activiteiten behaalt u al zo’n 4.000 tot 5.000 stappen per dag. En wanneer u wandelt in een stevig tempo, kunt u hier zo’n 1.000 stappen per 10 minuten bij optellen! Met een extra half uurtje wandelen, komt u dus al aardig in de buurt van het aanbevolen aantal stappen per dag. 

Wandelen kan heel leuk zijn!

Een bepaald aantal stappen per dag zetten voelt voor u misschien als een verplichting. Probeer daarom wandelen te combineren met leuke activiteiten. Zet bijvoorbeeld eens een lekker muziekje op, of luister naar een podcast of een luisterboek tijdens het wandelen. Zo is het niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook een fijn moment voor uzelf.

Misschien loopt u liever niet alleen. Houd daarom tijdens het wandelen een meeting met uw collega, nodig een keer de buurvrouw uit voor een rondje door de buurt of praat lekker bij met een goede vriend of vriendin. Zo combineert u wandelen met gezelligheid én bent u op een leuke manier bezig met uw fysieke gezondheid.


 

De 10 beste tips om 8.000 stappen per dag te halen

Voor de één is 8.000 stappen een peulenschil, terwijl het voor de ander een behoorlijke opgave kan zijn. Daarom hebben we de 10 beste tips verzameld die u gegarandeerd helpen uw doel te behalen!

1. Parkeer uw auto verder weg

Iedereen is altijd op zoek naar het beste parkeerplekje bij de winkel, het werk of de sportclub. Parkeer de auto juist eens een stukje verder weg. Op deze manier komt u eenvoudig aan wat extra stappen. Vaak is het daar ook net iets rustiger.

2. Haal vaker koffie voor uw collega’s

Zeker wanneer u voor uw werk veel zit, is het belangrijk om regelmatig even op te staan en uw benen te strekken. Haal daarom eens een keertje extra wat te drinken voor uw collega’s. Dat is niet alleen goed voor het aantal stappen, maar ook uw collega’s zullen dit waarderen.

3. Een lunchwandelingetje doet wonderen

Als kind had u op school een paar keer per dag speelkwartier. Door lekker buiten te spelen kreeg u een energie boost, zodat u daarna weer verder kon met de lesstof. Lunchwandelen werkt op dezelfde manier. Door te wandelen krijgt u weer frisse energie en inspiratie, zodat u daarna weer goed aan de slag kunt. Zo bent u ook weer dichter bij de 8.000 stappen per dag!

4. Ook als u thuiswerkt, maak een lunchwandeling

Door de opkomst van het thuiswerken, wordt de lunchwandeling weleens overgeslagen. Maar juist dan is het goed om er tussen de middag even op uit te gaan. Misschien werken uw buren ook thuis. Dan is dat een mooi moment om elkaar beter te leren kennen.

5. Stel uzelf een realistisch doel

Belangrijk is dat het doel realistisch en haalbaar is. Een realistisch doel kan zijn om iedere week uw aantal stappen te verhogen met 1.000 stappen per dag. Zo blijft u gemotiveerd en haalt u in kleine stapjes uw doelen.

6. Even bellen? Dit kan ook wandelend

Belt u regelmatig privé of voor uw werk? Dit is een mooi moment om even op te staan en de benen te strekken. Zo maakt u ongemerkt al snel veel extra stappen, die allemaal meetellen voor het totaal aantal stappen van de dag.

7. Met een luisterboek of podcast loopt u net iets verder

Met een luisterboek of interessante podcast wordt wandelen nog leuker. En omdat u nog even de aflevering of het hoofdstuk af wilt luisteren, loopt u misschien net iets langer dan normaal. Zo zijn de 8.000 stappen in een handomdraai gehaald.

8. Leen de hond van de buren

Hebben de buren een hond? Bied uzelf eens aan als gratis honden-uitlaatservice. Grote kans dat ze het niet erg vinden als u dat een keertje van hen overneemt. En lopen met een enthousiaste hond is vaak een garantie voor veel extra stappen!

9. Overleg met een collega? Een ideaal wandelmoment

Even sparren met een collega of gewoon lekker bijpraten? Maak dan even een wandelingetje. Een gesprek is lopend bovendien vaak wat laagdrempeliger. Zo stimuleert u ook nog eens een goed gesprek!

10. Stappen per dag bijhouden 

Met een stappenteller, of een app via uw smartphone, krijgt u een goed inzicht in uw beweegpatroon en weet u of u ’s avonds nog even een extra rondje moet lopen om uw doel te behalen. Ook zijn er apps die naast het aantal stappen ook uw verbrande calorieën bijhouden, of de routes registreren die u al eerder heeft gelopen. Zo wordt wandelen nog leuker!


 

Fitter met UnitedConsumers app

Heeft u uw zorgverzekering afgesloten bij ons? Dan kunt u gratis gebruikmaken van de Fitter met UnitedConsumers app! Met deze app krijgt u inzicht in uw beweging, voeding en slaap. En het mooiste is dat u met uw inspanningen spaart voor mooie beloningen. Hoe meer u beweegt, hoe meer u verdient. Dat is nog eens mooi meegenomen! 


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

bewegen gezond

Op zoek naar de mooiste wandelroutes van Nederland? 

> Lees meer

 

bewegen gezond

Hoeveel beweging heb ik dagelijks nodig?

> Lees meer

 
gezond ouder worden
 

Gezond oud worden? Dat wil iedereen! Wij geven tips.

> Lees meer

 

Blog homepage