Contact
Mijn UnitedConsumers

Medicijnen op reis: Welke medicijnen mee op reis?

Medicijnen mee op reis; mag dat zomaar? Gaat u binnenkort op reis naar het buitenland? Dan vraagt u zichzelf wellicht af of uw medicijnen mee op reis mogen. U kunt niet zomaar al uw - voorgeschreven - medicijnen mee op reis nemen. Hier zijn namelijk speciale regels en wetten voor opgesteld. Wij leggen u graag uit wat de regelgeving over medicijnen op reis is.

Medicijnen op reis


 

Welke medicijnen mogen mee op vakantie?

Niet alle medicijnen mag u zomaar meenemen op reis. We kunnen onderscheid maken tussen medicijnen binnen en buiten de Opiumwet. Het is erg belangrijk dat u de juiste procedure volgt voor het meenemen van medicijnen mee op reis. Voor bepaalde medicijnen gelden namelijk speciale procedures en ook het land van bestemming speelt mee in de procedure die u moet volgen.


 

Medicijnen meenemen op reis binnen de Opiumwet 

Vallen uw medicijnen onder de Opiumwet? Dan heeft u hier een speciale Schengenverklaring voor nodig. Zonder officiële verklaring, zijn deze medicijnen streng verboden in het buitenland. De volgende veelvoorkomende medicijnen, zijn voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen:

  • Medicinale cannabis.
  • Zware pijnstillers (denk aan Morfine).
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen (denk aan Valium en Seresta).
  • Medicijnen voor behandeling van ADHD (denk aan Ritalin en medicijnen met de werkzame stof methylfenidaat).

Staat uw medicijn niet in het bovenstaande rijtje? Dan wil dit niet zeggen dat uw medicijn automatisch buiten de Opiumwet valt. Op de website van de Rijksoverheid checkt u gemakkelijk of uw medicijn in een van de twee lijsten van de Opiumwet staat. 

Medicijnen op reis: binnen het Schengengebied

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zogeheten Schengengebieden en gebieden die daarbuiten vallen. Voor medicijnen mee op reis binnen het Schengengebied (bijna alle landen binnen de EU) heeft u een Schengenverklaring nodig voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Dit is een officiële medische verklaring voor de meeste landen binnen Europa. 

Een Schengenverklaring kunt u aanvragen via het CAK. Let erop dat voor elk medicijn dat u gebruikt, een aparte Schengenverklaring nodig is. Daarnaast is een Schengenverklaring maximaal 30 dagen geldig. Gaat u langer dan 30 dagen op reis? Dan moet u, afhankelijk van de reisduur, meerdere Schengenverklaringen of zelfs een Engelstalige medicijnverklaring aanvragen. Voor de volgende landen heeft u een Schengenverklaring nodig:

Medicijnen op reis: buiten het Schengengebied

Voor landen buiten het Schengengebied gelden andere regels. U heeft toestemming nodig van de ambassade of het consulaat voor het meenemen van medicijnen op reis binnen de Opiumwet. Om de toestemming te kunnen geven, is een verklaring nodig van uw voorschrijvende arts. Op de website van de INCB staat over veel landen informatie over het reizen met medicijnen die binnen de Opiumwet vallen. Staat het antwoord op uw vraag niet op de website? Neem dan contact op met de ambassade in het land van bestemming.


 

Medicijnen op reis buiten de Opiumwet

Naast de zware medicijnen die binnen de Opiumwet vallen, zijn er ook medicijnen die juist buiten de Opiumwet vallen. Valt uw medicijn buiten de Nederlandse Opiumwet? Dan is een gezondheidsverklaring wellicht nodig. Dit geldt voor medicijnen op reis die bijvoorbeeld door een arts of specialist zijn voorgeschreven.

Neem altijd contact op met de ambassade van het land waar u naartoe reist of - en welke - documenten u nodig heeft. Heeft de ambassade aangegeven dat u een gezondheidsverklaring nodig heeft voor uw medicijnen op reis? Dan moet deze mogelijk gewaarmerkt en/of gelegaliseerd worden. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leest u op de website van de Rijksoverheid.

Deze medicijnen mogen mee op reis

Naast medicijnen waar u een medische verklaring of Schengenverklaring voor nodig heeft, zijn er natuurlijk ook medicijnen die u probleemloos mee kunt nemen op uw reis. Wat zijn handige medicijnen op vakantie? Wij hebben een aantal onmisbare medicijnen voor uw vakantie op een rij gezet:

Medicijn Waarvoor?
 
Chloorcyclizine, cinnarizine of meclozine (Primatour & Suprimal) Tegen reisziekte.
 
Paracetamol of ibuprofen Hoofdpijn, keelpijn, koorts of griep.
 
DEET Tegen insectenbeten.
 
Mentholgel Tegen jeuk na een insectenbeet.
 
Diarreeremmers of ORS Tegen diarree, uitdroging of buikgriep.

Medicijnen op reis checklist

U heeft een Schengenverklaring, gezondheidsverklaring of toestemming van de ambassade geregeld zodat uw medicijnen mee op reis mogen. Het officiële deel is daarmee geregeld, maar waar moet u nog meer aan denken? Wij hebben een medicijnen op reis checklist voor u opgesteld. Zo gaat u goed voorbereid met uw medicijnen op reis:

  • Check de houdbaarheidsdatum van uw medicijnen.
  • Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode.
  • Uw medicijnen mee in het vliegtuig? Neem uw medicijnen mee op reis in uw handbagage. 
  • Zijn uw medicijnen gevoelig voor zonlicht? Houd hier dan rekening mee tijdens een zonvakantie.
  • Moeten uw medicijnen koel bewaard worden? Houd hier dan rekening mee tijdens een vakantie in een warm land.

 

Medicijnenpaspoort

Het is handig om bij uw huisarts of apotheek een medicijnenpaspoort aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht u uw medicijnen op reis kwijtraken, dan kan een arts u de juiste vervanging voorschrijven.

Let op: een medicijnenpaspoort is handig, maar het is geen officieel reisdocument. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw huisarts of apotheek.


Op reis en uw zorgverzekering

Gaat u op vakantie? Met een Nederlandse basisverzekering heeft u wereldwijd recht op onvoorziene zorg. Dus als u een ongeluk krijgt in het buitenland, vergoedt uw verzekeraar de ziekenhuiskosten. Wel is het goed om te weten dat uw verzekeraar uitgaat van het marktconform tarief in Nederland. In sommige landen moet u dus zelf geld bijleggen.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

gvs

Het GVS: wat is het en hoe werkt het?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Waarom betaal ik terhandstellingskosten?

> Lees meer

 

pijnstillers

Welke pijnstiller bij welke klachten?

> Lees meer

 

Blog homepage