Aspirine, ibuprofen en paracetamol zijn pijnstillers die we allemaal kennen. De ene pijnstiller is voor het onderdrukken van flinke hoofdpijn, terwijl u voor gewrichtspijn beter een andere pijnstiller kunt gebruiken. Ook kunnen de bijwerkingen van deze drie pijnstillers anders zijn. Aspirine, ibuprofen of paracetamol: wat helpt het beste tegen uw klacht?
Wanneer u lichamelijk klachten heeft en de pijn wilt stillen met een pijnstiller, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke pijnstiller u het beste kunt innemen. Wij zetten daarom op een rij welke pijnstiller u het beste kunt pakken bij welke klacht:
Ibuprofen is ook een pijnstiller, maar werkt naast pijnstillend ook ontstekingsremmend en spierontspannend. Ibuprofen werkt goed tegen:
De pijnstiller paracetamol geeft weinig bijwerkingen en is geschikt om pijn te verminderen. Ook werkt het koortsverlagend. Paracetamol werkt onder andere goed tegen:
Aspirine werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. U kunt aspirine onder andere gebruiken bij de volgende klachten:
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Kunt u paracetamol en ibuprofen samen nemen? Ja, zeker! Paracetamol en ibuprofen versterken elkaar, dus bij extreme klachten kunnen ibuprofen en paracetamol samen een uitstekende oplossing zijn. U kunt paracetamol en ibuprofen combineren, maar let daarbij wel op de dosering en overschrijd deze niet! Houd hierbij rekening met een maximale dosis van 3.000 mg paracetamol en 1.200 mg ibuprofen.
Goed om te weten: u kunt altijd aan uw arts vragen welke dosering paracetamol en ibuprofen u mag hebben.
Er zit wel degelijk een verschil tussen aspirine en paracetamol. Aspirine werkt namelijk ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend. Bovendien heeft aspirine ten opzichte van paracetamol in lage dosering een anti-bloedstollingseffect. Paracetamol heeft geen ontstekingsremmende werking en werkt enkel pijnstillend en koortsverlagend.
De juiste dosering aanhouden van pijnstillers is enorm belangrijk. Dit omdat bij te veel pijnstillers u nóg meer lichamelijke klachten kunt krijgen. Bovendien is het ook nog eens gevaarlijk en zou u een overdosis kunnen nemen aan pijnstillers. Houd u daarom altijd aan de maximum dosering die beschreven staat op de bijsluiter van de betreffende pijnstiller.
Dosering: maximaal 6 keer 200 mg of 3 keer 400 mg per dag.
Werking: werkt binnen 30 tot 60 minuten en duurt zo’n 8 uur.
Ibuprofen veilig gebruiken:
Dosering: niet meer dan 8 tabletten van 500 mg aspirine per dag.
Werking: werkt binnen 30 minuten en duurt zo'n 8 uur.
Aspirine veilig gebruiken:
Dosering: maximaal 6 tot 8 keer per dag een tablet van 500 mg nemen.
Werking: werkt binnen 30 minuten en duurt zo'n 8 uur.
Paracetamol veilig gebruiken:
De genoemde doseringen zijn bedoeld voor volwassenen. De dosering van pijnstilling bij ouderen en kinderen kent andere richtlijnen. Kinderen mogen een minder hoge dosering en mensen ouder dan 55 jaar wordt aangeraden om niet de maximale dosering te gebruiken. Dit laatste omdat de nieren het middel slechter kunnen afbreken. Mensen ouder dan 70 jaar krijgen daarnaast het advies om pijnstillers in combinatie met een maagbeschermer te gebruiken.
Voor kinderen bestaat er speciale kinderparacetamol met een lichtere dosering. Er zijn ook varianten met een smaakje, zodat kinderen het beter in kunnen (en willen) nemen.
Pijnstillers kunnen op verschillende manieren worden toegediend. Er zijn pijnstillers om als tablet in te nemen, maar ook zetpillen, in vloeibare vorm of als (bruis)poeder dat opgelost moet worden in vloeistof.
De werking van de diverse toedieningsvormen is hetzelfde. Er zit wel verschil tussen wanneer het gaat werken en hoe lang het werkt. Zo merkt u sneller effect wanneer u een pijnstiller slikt dan wanneer u deze toedient als zetpil. De werking van een zetpil is daarentegen dan juist weer langer.
Wij raden u aan om een toedieningsvorm te kiezen die u prettig vindt. Bij het bestrijden van pijn is het immers fijn om dit te kunnen doen op een manier waarbij u zich zo comfortabel mogelijk voelt.
Tot een bepaalde sterkte zijn pijnstillers zonder recept verkrijgbaar in de supermarkt of bij de drogist. Andere medicijnen worden met recept vergoed vanuit uw basisverzekering.
Paracetamol, ibuprofen en aspirine zijn (tot een bepaalde sterkte) zonder recept te verkrijgen. Er zijn ook veel verschillende merken: van diverse huismerken tot duurdere A-merken. Voor de werking van de pijnstillers maakt het echter niet uit welk merk u koopt; ze hebben namelijk allemaal dezelfde stoffen en werking.