Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Gezondste fruit: welk fruit is gezond?

Wat is het gezondste fruit? De een zegt een appel, de ander zegt een abrikoos, maar ook een banaan kan worden genoemd als het gezondste fruit. Wij leggen uit waarom fruit zo gezond is en waarom het uitstekend past binnen een gezonde levensstijl!Fruit gezond

 

Wat is het gezondste fruit?

Is fruit gezond? Ja! Fruit is absoluut gezond voor u. En welk fruit is dan het gezondst? Om eerlijk te zijn is er niet één fruitsoort het meest gezond, want ze zijn allemaal hartstikke goed voor ons lichaam. Fruit heeft namelijk veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en bevat weinig calorieën. Bovendien zorgt fruit voor een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. 

Welk fruit is gezond?

Iedereen weet dat fruit gezond is, maar welk fruit is het gezondst voor uw levensstijl? De ene fruitsoort bevat meer vitamine C, de ander weer meer kalium. In elke fruitsoort zitten belangrijke voedingsstoffen en vitamines die goed zijn voor uw gezondheid en het lichaam. Als het gezondste fruit niet bestaat, welke fruitsoort moet u dan eten?

Eigenlijk is het antwoord dat u het beste van alles wat kunt eten. Het gaat erom dat u varieert tussen verschillende fruitsoorten. Zo krijgt u van alle goede voedingsstoffen genoeg binnen. Koop tijdens uw volgende ronde in de supermarkt eens een nieuw soort fruit en wissel citrusvruchten bijvoorbeeld af met steenvruchten of kies een keer voor exotisch fruit. 

 

Gezondste fruit: voedingsstoffen op een rij

Fruit is een goede bron van vitamines en vezels en dat heeft ons lichaam nodig. Om welke gezonde voedingsstoffen gaat het eigenlijk? Wij leggen uit welke voedingsstoffen fruit gezond maken:

Vitamine A

In fruit zit vitamine A wat een positief effect heeft op de ogen, huid, slijmvliezen, botontwikkeling en het afweersysteem. Daarnaast is vitamine A belangrijk voor een normale groei. U vindt vitamine A in verschillende fruitsoorten, zoals:

 • Mango's.
 • Abrikozen.
 • Mandarijnen.
 • Passievruchten.

Vitamine C

In veel soorten fruit zit vitamine C. Vitamine C verbetert de weerstand en helpt het lichaam sneller van ziektes te genezen. Het is dus hartstikke gezond om veel fruit met vitamine C te eten. De volgende fruitsoorten zitten vol vitamine c:

 • Kiwi's.
 • Citrusfruit.
 • Aardbeien.
 • Zwarte bessen.

Kalium

Het mineraal kalium is betrokken bij het regelen van de vochtbalans. Veel fruitsoorten bevatten kalium en dit zorgt voor sterke spieren en houdt de bloeddruk op peil. Een flinke dosis kalium vindt u in:

 • Gedroogd fruit.
 • Banaan.
 • Meloen.
 • Kiwi. 

Vezels

Vezels zorgen voor een vol en verzadigd gevoel. Zo heeft u niet alleen goede voedingsstoffen binnen gekregen, ook is uw honger gestild. Vezels vindt u in elke fruitsoort en zorgen voor een goede darmwerking. Vezels vindt u in:

 • Peren. 
 • Bramen.
 • Mango's.
 • Sinaasappelen.

Fructose

In fruit zit fructose wat ook wel bekend is als vruchtensuiker. Fructose valt onder verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten worden door het lichaam opgenomen en gebruikt als energiebron:

 • Bananen.
 • Appels.
 • Kersen.

Calorieën

In fruit zitten - natuurlijk - ook calorieën. Een stuk fruit bevat weinig calorieën in verhouding tot het gewicht van het stuk fruit. Wanneer u weinig calorieën wilt, zijn de volgende fruitsoorten goede opties:

 • Watermeloenen.
 • Frambozen.
 • Aardbeien.
 

Hoeveel fruit per dag is gezond?

De aanbevolen hoeveelheid fruit, volgens het Voedingscentrum, is 200 gram (2 porties) per dag. Hoewel fruit gezond is, kan te veel fruit eten ongezond zijn. Wanneer u meer dan 200 gram fruit per dag eet, krijgt u een flinke dosis fructose binnen. Deze vruchtensuikers zijn niet schadelijk als u zich aan de aanbevolen hoeveelheid houdt.

Eet u structureel te veel fruit? Dan kan fructose echter zorgen voor vetopslag. Het vruchtensuiker wordt in de lever namelijk omgezet in glucose. Dit zorgt ervoor dat het lichaam overtollige hoeveelheden om gaat zetten naar vet en kan leiden tot overgewicht. Te veel fruit eten kan daarnaast zorgen voor de aantasting van het tandglazuur, door de aanwezige natuurlijk zuren in fruit.


 

Kan fruit ongezond zijn?

Fruit is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. We weten dat vers fruit een positief effect op de gezondheid heeft, maar hoe zit dat met de rest? Naast vers fruit is er namelijk ook een breed assortiment aan smoothies, vruchtensappen en meer. Ongezond fruit bestaat niet, mits het natuurlijk om écht fruit gaat. 

Vruchtensap

Vruchtensap, vruchtennectar en dubbeldrank zijn gemaakt van fruit, maar zijn geen 100% fruitsappen. Naast het vruchtensap worden ook suiker, aroma's en andere hulpstoffen toegevoegd. In sappen zit vaak net zoveel suiker als in frisdranken. Maakt u zelf vruchtensap? Houd er dan rekening mee dat belangrijke voedingsstoffen verloren gaan tijdens de bereiding in de blender. Vruchtsappen hebben niet dezelfde positieve effecten als vers fruit en zijn geen goede vervanging voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Smoothies

In kant-en-klare smoothies zit fruit, maar ook veel toegevoegde suikers. Sommige smoothies bevatten zelfs net zo veel suikers als een glas frisdrank. Kant-en-klare smoothies passen dus niet binnen een gezond leefstijl. Bent u toch gek op een smoothie? Dan kunt u deze natuurlijk thuis maken met vers fruit. Let wel op dat de structuur van fruit verloren gaat in de blender en vitamines gaan verloren gaan tijdens de bereiding van een smoothie. Bovendien is een smoothie minder verzadigend dan een los stuk fruit. U hoeft nergens op te kauwen en daardoor zit u minder snel vol.


 

Gedroogd fruit, diepvriesfruit en fruit uit blik

Een gedroogd banaantje, een perzik uit blik of bevroren ananasstukjes. Het is gemakkelijk en ook nog eens hartstikke lekker. Maar, is gedroogd, diepvriesfruit of fruit uit blik gezond?

Is diepvriesfruit gezond?

Kort gezegd: bevroren fruit is gezond. Soms is diepvriesfruit zelfs verser dan fruit op de versafdeling van de supermarkt. Vers fruit wordt geplukt, naar de supermarkt vervoerd en ligt daar nog een tijdje in de schappen voordat deze in uw winkelmandje terecht komt. Bij diepvriesfruit wordt het fruit direct ingevroren na het plukken. Bij diepvriesfruit blijven meer voedingswaarden bewaard dan bij vers fruit.

Gedroogd fruit gezond?

Bij het drogen van fruit gaan veel vitaminen, zoals vitamine C, verloren. Dit wil niet per definitie zeggen dat gedroogd fruit ongezond is. In gedroogd fruit zitten nog steeds belangrijke mineralen en vezels. Het nadeel van gedroogd fruit is dat er veel suiker toegevoegd wordt om de zoete smaak te behouden. Gedroogd fruit bevat tussen de 45 en 75 gram suiker per 100 gram. Ter vergelijking: bij vers fruit bestaat slechts 5 tot 15% van het gewicht uit suiker. Gek op gedroogd fruit als tussendoortje? Gedroogd fruit is - ondanks het hoge suikergehalte - beter dan snoep en bevat nog steeds goede voedingsstoffen.

Vruchten in blik of glas

Er zijn twee varianten van vruchten in blik of glas, namelijk: siroopbasis of sapbasis. Uitgelekt fruit op siroopbasis bevat veel suikers. Het fruit ligt namelijk in een badje met water en suiker, waardoor de suikers opgenomen worden in het fruit. Bent u gek op vruchten uit blik? Kies dan voor fruit op sapbasis, maar eet deze met mate. Deze bevatten, in verhouding tot fruit op siroop, relatief weinig extra suikers.


 

Gezondste fruit bij diabetes

Het advies van twee keer fruit per dag, geldt ook voor personen met diabetes. Het is echter wel belangrijk dat u oplet hoeveel koolhydraten een fruitsoort bevat. Afhankelijk van uw bloedsuikerspiegel, kunt u gerust een stuk fruit kiezen dat bij u past. Fruitsoorten (per 100 gram) met weinig koolhydraten en suikers zijn:

Fruit Koolhydraten (gram) Waarvan suikers (gram)
Cranberries 3.4 3.4
Frambozen 4.5 4.5
Passievrucht 5.7 5.7
Verse abrikozen 8.0 8.0

 

Welke soorten fruit zijn er?

Een zoete perzik of een zure appel is een lekker en verantwoord tussendoortje. Maar wist u dat fruit, plantkundig gezien, het eetbare deel van een bloem of plant is? Om die reden vallen ook olijven onder de categorie fruit. We kunnen fruit indelen in de volgende categorieën:

 • Pitfruit: bijvoorbeeld peren en appels
 • Zacht fruit: bijvoorbeeld bessen, druiven en aardbeien
 • Exotisch fruit: bijvoorbeeld kiwi's, bananen en ananassen
 • Citrusfruit: bijvoorbeeld citroenen, mandarijnen en sinaasappels
 • Steenvruchten: bijvoorbeeld kersen, olijven, pruimen, perziken, abrikozen, nectarines en kokosnoten

Deel dit artikel
 

whatsapp
linkedin

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welke vis is het meest gezond en waarom is dat zo?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe kies ik voor een gezond en lekker ontbijt?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe gezond of ongezond is zout eigenlijk?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven