Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezondste fruit: wat is het gezondste fruit?

Wat is het gezondste fruit? De een zegt een appel, de ander zegt een abrikoos, maar ook een banaan kan worden genoemd als het gezondste fruit. Wij leggen uit waarom fruit zo gezond is en waarom het uitstekend past binnen een gezonde levensstijl!

waarom is fruit gezond


 

Wat is het gezondste fruit?

Is fruit gezond? Ja! Fruit is absoluut gezond voor u. En welk fruit is dan het gezondst? Eigenlijk is elk vers fruit gezond. Kies bijvoorbeeld uit de volgende fruitsoorten:

  • Pitvruchten: bijvoorbeeld appels en peren.
  • Zacht fruit: bijvoorbeeld bessen, aardbeien en druiven.
  • Citrusvruchten: bijvoorbeeld sinaasappels, mandarijnen en citroenen.
  • Exotische vruchten: bijvoorbeeld bananen, kiwi's, mango's en ananassen.
  • Steenvruchten: bijvoorbeeld kersen, abrikozen, perziken, pruimen en nectarines.

 

Voedingsstoffen in gezondste fruit

Fruit heeft veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en bevat weinig calorieën. Bovendien zorgt fruit voor een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Fruit is een goede bron van vitamines en vezels en dat heeft ons lichaam nodig. De ene fruitsoort bevat meer vitamine C, de ander weer meer kalium. Om welke gezonde voedingsstoffen gaat het eigenlijk? Wij leggen uit welke voedingsstoffen fruit gezond maken:

Vitamine A

In fruit zit vitamine A wat een positief effect heeft op de ogen, huid, slijmvliezen, botontwikkeling en het afweersysteem. Daarnaast is vitamine A belangrijk voor een normale groei. U vindt vitamine A in verschillende fruitsoorten, zoals:

  • Mango's.
  • Abrikozen.
  • Mandarijnen.
  • Passievruchten.

Vitamine C

In veel soorten fruit zit vitamine C. Vitamine C verbetert de weerstand en helpt het lichaam sneller van ziektes te genezen. Het is dus hartstikke gezond om veel fruit met vitamine C te eten. De volgende fruitsoorten zitten vol vitamine c:

  • Kiwi's.
  • Citrusfruit.
  • Aardbeien.
  • Zwarte bessen.

Kalium

Het mineraal kalium is betrokken bij het regelen van de vochtbalans. Veel fruitsoorten bevatten kalium en dit zorgt voor sterke spieren en houdt de bloeddruk op peil. Een flinke dosis kalium vindt u in:

  • Gedroogd fruit.
  • Banaan.
  • Meloen.
  • Kiwi. 

Vezels

Vezels zorgen voor een vol en verzadigd gevoel. Zo heeft u niet alleen goede voedingsstoffen binnen gekregen, ook is uw honger gestild. Vezels vindt u in elke fruitsoort en zorgen voor een goede darmwerking. Vezels vindt u in:

  • Peren. 
  • Bramen.
  • Mango's.
  • Sinaasappelen.

Fructose

In fruit zit fructose wat ook wel bekend is als vruchtensuiker. Fructose valt onder verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten worden door het lichaam opgenomen en gebruikt als energiebron:

  • Bananen.
  • Appels.
  • Kersen.

Calorieën

In fruit zitten - natuurlijk - ook calorieën. Een stuk fruit bevat weinig calorieën in verhouding tot het gewicht van het stuk fruit. Wanneer u weinig calorieën wilt, zijn de volgende fruitsoorten goede opties:

  • Watermeloenen.
  • Frambozen.
  • Aardbeien.

 

Welk fruit kan ik het beste kiezen?

Eigenlijk is het antwoord dat u het beste van alle soorten fruit wat kunt eten. Het gaat erom dat u varieert tussen verschillende fruitsoorten. Zo krijgt u van alle goede voedingsstoffen genoeg binnen. Koop tijdens uw volgende ronde in de supermarkt eens een nieuw soort fruit en wissel citrusvruchten bijvoorbeeld af met steenvruchten of kies een keer voor exotisch fruit. 


 

Hoeveel fruit per dag is gezond?

De aanbevolen hoeveelheid fruit, volgens het Voedingscentrum, is 200 gram (2 porties) per dag. Hoewel fruit gezond is, kan te veel fruit eten ongezond zijn. Wanneer u meer dan 200 gram fruit per dag eet, krijgt u een flinke dosis fructose binnen. Deze vruchtensuikers zijn niet schadelijk als u zich aan de aanbevolen hoeveelheid houdt.

Eet u structureel te veel fruit? Dan kan fructose echter zorgen voor vetopslag. Het vruchtensuiker wordt in de lever namelijk omgezet in glucose. Dit zorgt ervoor dat het lichaam overtollige hoeveelheden om gaat zetten naar vet en kan leiden tot overgewicht. Te veel fruit eten kan daarnaast zorgen voor de aantasting van het tandglazuur, door de aanwezige natuurlijk zuren in fruit.


 

Is er ook ongezond fruit?

Fruit is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. We weten dat vers fruit een positief effect op de gezondheid heeft, maar hoe zit dat met de rest? Naast vers fruit is er namelijk ook een breed assortiment aan smoothies, vruchtensappen en meer. Ongezond fruit bestaat niet, mits het natuurlijk om écht fruit gaat. 

Vruchtensap

Vruchtensap, vruchtennectar en dubbeldrank zijn gemaakt van fruit, maar zijn geen 100% fruitsappen. Naast het vruchtensap worden ook suiker, aroma's en andere hulpstoffen toegevoegd. In sappen zit vaak net zoveel suiker als in frisdranken. Maakt u zelf vruchtensap? Houd er dan rekening mee dat belangrijke voedingsstoffen verloren gaan tijdens de bereiding in de blender. Vruchtsappen hebben niet dezelfde positieve effecten als vers fruit en zijn geen goede vervanging voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Smoothies

In kant-en-klare smoothies zit fruit, maar ook veel toegevoegde suikers. Sommige smoothies bevatten zelfs net zo veel suikers als een glas frisdrank. Kant-en-klare smoothies passen dus niet binnen een gezond leefstijl. Bent u toch gek op een smoothie? Dan kunt u deze natuurlijk thuis maken met vers fruit. Let wel op dat de structuur van fruit verloren gaat in de blender en vitamines gaan verloren gaan tijdens de bereiding van een smoothie. Bovendien is een smoothie minder verzadigend dan een los stuk fruit. U hoeft nergens op te kauwen en daardoor zit u minder snel vol.


 

Gedroogd fruit, diepvries fruit en fruit uit blik

Een gedroogd banaantje, een perzik uit blik of bevroren ananasstukjes. Het is gemakkelijk en ook nog eens hartstikke lekker. Maar, is gedroogd fruit, diepvries fruit of fruit uit blik gezond?

Is diepvries fruit gezond?

Kort gezegd: bevroren fruit is gezond. Soms is diepvriesfruit zelfs verser dan fruit op de versafdeling van de supermarkt. Vers fruit wordt geplukt, naar de supermarkt vervoerd en ligt daar nog een tijdje in de schappen voordat deze in uw winkelmandje terecht komt. Bij diepvriesfruit wordt het fruit direct ingevroren na het plukken. Bij diepvriesfruit blijven meer voedingswaarden bewaard dan bij vers fruit.

Gedroogd fruit gezond?

Bij het drogen van fruit gaan veel vitaminen, zoals vitamine C, verloren. Dit wil niet per definitie zeggen dat gedroogd fruit ongezond is. In gedroogd fruit zitten nog steeds belangrijke mineralen en vezels. Het nadeel van gedroogd fruit is dat er veel suiker toegevoegd wordt om de zoete smaak te behouden. Gedroogd fruit bevat tussen de 45 en 75 gram suiker per 100 gram. Ter vergelijking: bij vers fruit bestaat slechts 5% tot 15% van het gewicht uit suiker. Gek op gedroogd fruit als tussendoortje? Gedroogd fruit is - ondanks het hoge suikergehalte - beter dan snoep en bevat nog steeds goede voedingsstoffen.

Vruchten in blik of glas

Er zijn twee varianten van vruchten in blik of glas, namelijk: siroopbasis of sapbasis. Uitgelekt fruit op siroopbasis bevat veel suikers. Het fruit ligt namelijk in een badje met water en suiker, waardoor de suikers opgenomen worden in het fruit. Bent u gek op vruchten uit blik? Kies dan voor fruit op sapbasis, maar eet deze met mate. Deze bevatten, in verhouding tot fruit op siroop, relatief weinig extra suikers.


 

Gezondste fruit bij diabetes

Het advies van twee keer fruit per dag, geldt ook voor personen met diabetes. Het is echter wel belangrijk dat u oplet hoeveel koolhydraten een fruitsoort bevat. Afhankelijk van uw bloedsuikerspiegel, kunt u gerust een stuk fruit kiezen dat bij u past. Fruitsoorten (per 100 gram) met weinig koolhydraten en suikers zijn:

Fruit Koolhydraten (gram) Waarvan suikers (gram)
Cranberries 3.4 3.4
Frambozen 4.5 4.5
Passievrucht 5.7 5.7
Verse abrikozen 8.0 8.0

Ook interessant voor u
 

vis gezond

Welke vis is het meest gezond en waarom is dat zo?

> Lees meer

 

gezond ontbijt

Hoe kies ik voor een gezond en lekker ontbijt?

> Lees meer

 

zout gezond

Hoe gezond of ongezond is zout eigenlijk?

> Lees meer

 

Blog homepage