Gezondste fruit: welk fruit is het gezondst?

Wat is het gezondste fruit? De een zegt een appel, de ander zegt een grapefruit, maar ook bramen worden genoemd als het meest gezonde fruit. Er is niet één fruitsoort het meest gezond, want ze zijn allemaal hartstikke goed voor ons lichaam. Wij leggen uit waarom elke fruitsoort past binnen een gezonde levensstijl!Fruit gezond

 

Gezondste fruit

Is fruit gezond? Ja! Fruit is absoluut gezond voor u. Fruit heeft namelijk veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en bevat weinig calorieën. Dat betekent dat fruit heel goed past binnen een gezonde leefstijl. Het is hartstikke goed voor de gezondheid en fruit zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. 

 

Welk fruit is gezond?

Nu u weet dat fruit gezond is, vraagt u uzelf af welk fruit het gezondst is. Misschien een tegenvaller, maar het meest gezonde fruit bestaat niet. De ene fruitsoort bevat meer vitamine C, de ander weer meer kalium. In elke fruitsoort zitten belangrijke voedingsstoffen en vitamines die goed zijn voor uw gezondheid en het lichaam. Als het gezondste fruit niet bestaat, welke fruitsoort moet u dan eten?

Eigenlijk is het antwoord dat u het beste van alles wat kunt eten. Het gaat erom dat u varieert tussen verschillende fruitsoorten. Zo krijgt u van alle goede voedingsstoffen genoeg binnen. Koop tijdens uw volgende ronde in de supermarkt eens een nieuw soort fruit en wissel citrusvruchten bijvoorbeeld af met steenvruchten of kies een keer voor exotisch fruit. 

 

Gezondste fruit: waarom is fruit gezond?

Fruit is een goede bron van vitamines en vezels en dat heeft ons lichaam nodig. Om welke gezonde voedingsstoffen gaat het eigenlijk? Wij leggen uit welke voedingsstoffen fruit gezond maken:

Vitamine A

In fruit zit vitamine A wat een positief effect heeft op de ogen, huid, slijmvliezen, botontwikkeling en het afweersysteem. Daarnaast is vitamine A belangrijk voor een normale groei. U vindt vitamine A in verschillende fruitsoorten, zoals: mango's, abrikozen en mandarijnen.

Vitamine C

Vitamine C verbetert de weerstand en helpt het lichaam sneller van ziektes te genezen. Genoeg reden om kiwi's, citrusfruit, aardbeien of zwarte bessen te eten. Deze fruitsoorten zitten namelijk vol vitamine C.

Kalium

Het mineraal kalium is betrokken bij het regelen van de vochtbalans. Veel fruitsoorten bevatten kalium en dit zorgt voor sterke spieren en houdt de bloeddruk op peil. Een flinke dosis kalium vindt u in meloen, banaan, gedroogd fruit en kiwi. 

Vezels

Vezels zorgen voor een vol en verzadigd gevoel. Zo heeft u niet alleen goede voedingsstoffen binnen gekregen, ook is uw honger gestild. Vezels vindt u in elke fruitsoort en zorgen voor een goede darmwerking. Onder andere in mango's, peren en sinaasappelen zitten enorm veel vezels.

Fructose

In fruit zit fructose wat ook wel bekend is als vruchtensuiker. Fructose valt onder verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten worden door het lichaam opgenomen en gebruikt als energiebron. Bananen, appels en kersen bevatten veel fructose.

Calorieën

In fruit zitten - natuurlijk - ook calorieën. Een stuk fruit bevat weinig calorieën in verhouding tot het gewicht van het stuk fruit. Wanneer u weinig calorieën wilt, zijn watermeloenen, aardbeien en frambozen goede opties.

 

Hoeveel fruit per dag is gezond?

De aanbevolen hoeveelheid fruit, volgens het Voedingscentrum, is 200 gram (2 porties) per dag. Hoewel fruit gezond is, kan te veel fruit eten ongezond zijn. Wanneer u meer dan 200 gram fruit per dag eet, krijgt u een flinke dosis fructose binnen. Deze vruchtensuikers zijn niet schadelijk als u zich aan de aanbevolen hoeveelheid houdt.

Eet u structureel te veel fruit? Dan kan fructose echter zorgen voor vetopslag. Het vruchtensuiker wordt in de lever namelijk omgezet in glucose. Dit zorgt ervoor dat het lichaam overtollige hoeveelheden om gaat zetten naar vet en kan leiden tot overgewicht. Te veel fruit eten kan daarnaast zorgen voor de aantasting van het tandglazuur, door de aanwezige natuurlijk zuren in fruit.

 

Kan fruit ongezond zijn?

Fruit is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. We weten dat vers fruit een positief effect op de gezondheid heeft, maar hoe zit dat met de rest? Naast vers fruit is er namelijk ook een breed assortiment aan smoothies, vruchtensappen en meer. Ongezond fruit bestaat niet, mits het natuurlijk om écht fruit gaat. Vruchtsappen zijn bijvoorbeeld geen voorbeeld van echt fruit, dus is het een ongezondere keuze.

 

Gedroogd fruit, diepvriesfruit en fruit uit blik

Vraagt u zich wel eens af of gedroogd fruit gezond is? Of diepvriesfruit of fruit uit blik? Wij zetten het op een rijtje:

 

Soorten fruit

Een zoete perzik of een zure appel is een lekker en verantwoord tussendoortje. Maar wist u dat fruit, plantkundig gezien, het eetbare deel van een bloem of plant is? Om die reden vallen ook olijven onder de categorie fruit. We kunnen fruit indelen in de volgende categorieën:

  • Pitfruit: bijvoorbeeld peren en appels
  • Zacht fruit: bijvoorbeeld bessen, druiven en aardbeien
  • Exotisch fruit: bijvoorbeeld kiwi's, bananen en ananassen
  • Citrusfruit: bijvoorbeeld citroenen, mandarijnen en sinaasappels
  • Steenvruchten: bijvoorbeeld kersen, olijven, pruimen, perziken, abrikozen, nectarines en kokosnoten

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage