Depressie symptomen zijn soms lastig te herkennen, omdat iedereen zich wel eens leeg en verdrietig kan voelen. Maar wanneer deze klachten niet voorbijgaan, zoals bij zware depressie symptomen, dan is het belangrijk dat u hulp zoekt. En als het uw partner betreft, hoe gaat u daar dan mee om? Op deze pagina leest u alles over depressie kenmerken en tips. Ook vertellen wij u wat uw zorgverzekering vergoedt!
Voelt u zich langer dan twee weken regelmatig somber en lusteloos? Dan kan er sprake zijn van een depressie. Een depressie is een psychische stemmingsstoornis die invloed heeft op uw gemoedstand en gevoelens. Er zijn verschillende vormen van een depressie, zowel licht als zwaar en chronisch of seizoensgebonden. Zo kunt u in de herfst of winter last krijgen van een herfstdip of winterdepressie. Na een bevalling kunt u in een postpartum depressie, oftewel postnatale depressie, raken. En bij een bipolaire stoornis kunt u ook last hebben van depressieve periodes.
Een depressie heeft verschillende symptomen. Maar naast symptomen, is een depressie ook te herkennen aan de duur van de klachten. Heeft u al minimaal twee weken last van onderstaande symptomen? Dan is de kans op een (beginnende) depressie groot.
Met een depressie heeft u in ieder geval last van één (of alle twee) van de volgende symptomen:
Als u een depressie heeft, dan gaan bovenstaande kenmerken vaak gepaard met onderstaande symptomen:
Op depressie.nl, een website van de GGZ Groep, kunt u gemakkelijk een test doen om erachter te komen of u wellicht met een depressie kampt. Deze test is niet bedoeld als tool om diagnoses te stellen, maar het kan u een indicatie geven of er sprake is van een depressie. Het is verstandig om aan de hand van de tool contact op te nemen met uw huisarts, want alleen een specialist kan een diagnose stellen en u verder helpen.
Een depressie is niet aangeboren en iedereen kan het krijgen. Een depressie komt vaak voort uit bepaalde verdrietige gebeurtenissen in uw leven, maar er zijn ook karaktereigenschappen die de kans op een depressie kunnen vergroten. De volgende factoren kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van depressie symptomen:
Het kan lastig zijn om zelf te herstellen van een depressie. Toch zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen. Zo kunt u bijvoorbeeld, voordat u hulp krijgt, leren omgaan met een depressie. Wij geven u enkele tips:
De eerste en de beste tip is om op tijd toe te geven dat u depressief bent. Want zodra u de depressie symptomen herkent, erkent en accepteert, bent u eerder geneigd om hulp te zoeken. Vervelende gevoelens en gedachtes gaan namelijk niet altijd vanzelf over.
Het klinkt heel erg cliché, maar wees er open over naar uw familieleden en vrienden. Want door erover te praten, komt u erachter dat u niet alleen bent. En als uw familie en vrienden weten dat u met een depressie kampt, begrijpen zij ook waarom u voor de zoveelste keer een etentje of afspraak afzegt. En begrip is in zo'n situatie natuurlijk hartstikke fijn.
Misschien niet de leukste tip, maar toch mag deze tip niet ontbreken. Het is namelijk bewezen dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een gezonde geest. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar eet gezond en blijf in beweging.
Hoewel een glas wijn of een biertje heel aantrekkelijk klinkt, kunt u met een depressie alcohol toch beter laten staan. Alcohol kan uw emoties namelijk versterken en dat is iets wat u in dit geval wilt vermijden.
Om meer grip te krijgen op uw leven, kan het helpen als u op tijd naar bed gaat, op vaste momenten rust pakt en regelmatig eet. Structuur zorgt voor rust in uw hoofd en kan u helpen meer grip op uw leven te krijgen.
Ontspanning is essentieel voor wie kampt met een depressie. Kijk uw favoriete serie, lees een boek of pak uw oude hobby weer eens op. Zolang het maar voor ontspanning zorgt voor uw geest en lichaam.
Wanneer iemand in uw directe omgeving een depressie heeft, dan kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Het brengt snel spanning en onbegrip met zich mee. Wilt u graag weten hoe u kunt omgaan met de depressie van uw partner/familielid of vriend? Wij geven u graag enkele tips:
Luister naar het verhaal van de persoon die kampt met een depressie. Het is voor hem of haar namelijk fijn om even te ventileren. Stel open vragen en oordeel niet. Zorg ervoor dat u de persoon geruststelt, want de depressieve gedachten kunnen voor de ander beschamend zijn.
Het klinkt misschien vreemd, maar iemand met een depressie, zit niet altijd te wachten op adviezen. Sterker nog; deze kunnen opgevat worden als een verwijt. Want iemand met een depressie weet vaak heus wel wat hij of zij het beste kan doen, maar kan dit niet opbrengen. Dus het is het beste om te luisteren en te vragen of u kunt helpen.
Een persoon die depressief is, raakt gemakkelijk in een isolement. Dit komt doordat diegene geen zin of energie heeft voor bijvoorbeeld een verjaardag of een andere leuke activiteit. Blijf hem of haar hier wel voor uitnodigen. Reageert de persoon niet? Verwijt het die persoon dan niet, maar nodig hem of haar de volgende keer weer uit.
Misschien heeft u zelf nooit te maken gehad met depressieve gedachten. En als u voor de zoveelste keer hoort dat het 'niet goed gaat', dan kunt u geërgerd of gefrustreerd raken. Maar vergeet niet dat het belangrijk is dat u belangstelling blijft tonen - ongeacht hoe vaak u hetzelfde verhaalt hoort. Het wordt zeker gewaardeerd.
Als iemand u dierbaar is, dan wilt u dat die persoon zich snel weer beter voelt. U doet daarom alles voor uw geliefde met een depressie. Zorg er wel voor dat u zichzelf niet te veel wegcijfert. Lucht uw hart bij iemand anders, zodat u het even van u af kunt zetten. U bent geen professionele hulpverlener, dus zorg ervoor dat de persoon met de depressie op tijd professionele hulp zoekt.
Heeft u een depressie test gedaan, of voelt u zich al een langere tijd somber en niet helemaal uzelf, dan is het belangrijk dat u hulp zoekt. Psychologische hulp kan u helpen om van een depressie te herstellen. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Dus bij symptomen van depressie is een bezoekje aan de huisarts de eerste stap!
Let op! Denkt u (steeds) vaker aan de dood en/of zelfdoding en heeft u acuut hulp nodig? Neem dan contact op met 113 zelfmoordpreventie.
Om een vergoeding te krijgen vanuit uw basisverzekering, is het belangrijk dat u een doorverwijzing krijgt. Een verwijzing voor psychologische zorg kan aangevraagd worden bij een van de volgende zorgverleners:
Met zware depressie symptomen zal het wat langer duren, maar over het algemeen is een depressie goed te behandelen. De grootste en belangrijkste stap is namelijk al gezet; u zoekt hulp.
Soms kan uw huisarts, in samenwerking met de praktijk ondersteuner, u hulp en advies geven. Is dit niet voldoende, dan wordt u doorverwezen naar een specialist. Deze specialist bepaalt vervolgens samen met u welke behandeling het beste bij u past. Enkele mogelijkheden zijn:
Heeft u een depressie test gedaan, of merkt u dat u kampt met zware depressie symptomen? Dan is de eerste stap dus contact opnemen met de huisarts. Vanuit daar start uw behandeling.
U wilt natuurlijk weten of de hulp die u nodig heeft om van uw depressie af te komen, vergoed wordt vanuit uw zorgverzekering. Dat zit als volgt:
Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts om uw depressieve gevoelens te bespreken, dan wordt dit bezoek vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft geen eigen risico te betalen voor het consult bij de huisarts.
Vanuit uw basisverzekering wordt psychologische zorg volledig vergoed.
Bij lichte psychische klachten kunt u in eerste instantie terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ).
Goed om te weten: u betaalt geen eigen risico.
Indien uw klachten aan blijven houden, of erger worden, dan wordt u mogelijk doorverwezen naar generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ.
Goed om te weten: u betaalt wel eigen risico.
Indien u GGZ op basis van de Jeugdwet heeft gekregen en u reeds 18 jaar bent geworden, dient u een nieuwe verwijzing aan te vragen voor psychologische zorg.
Bij een depressie kan het fijn zijn om aan mindfulness te doen. Mindfulness wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. In dat geval krijgt u een budget op jaarbasis voor alternatieve zorg, zoals mindfulness.
Goed om te weten: u krijgt geen vergoeding voor mindfulness indien u jonger dan 18 jaar bent of mindfulness die niet samenhangt met burn-out klachten.
Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.
Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
> Stemmingswisselingen
> Paniekaanval
> Burn-out
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.
Bronnen: Thuisarts.nl, Psyq.nl en Depressie.nl