Rugpijn kan u flink belemmeren in uw dagelijkse taken. Daarom wilt u zo snel mogelijk van de pijn af zijn. Het is dan fijn om te weten wat u zelf kunt doen om de rugpijn te verminderen, wanneer hulp inschakelen verstandig is én wat uw zorgverzekering vergoedt. U leest het op deze pagina.
Rugpijn wordt vaak veroorzaakt doordat botten, banden en spieren in uw rug tijdelijk niet goed samenwerken of overbelast zijn. Er zijn verschillende soorten rugpijn, zoals: lage rugpijn, hoge rugpijn en rugpijn in de middenrug. Over het algemeen komt lage rugpijn het meest voor. Dit komt doordat de wervelkolom oorspronkelijk gebouwd is om op vier 'poten' te lopen. Hierdoor staat er vaak meer druk op de onderrug. Rugpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over.
De symptomen van lage, hoge en midden rugpijn kunnen verschillen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij rugpijn:
Rugpijn kan diverse oorzaken hebben, zoals onder andere:
In de meeste gevallen is er geen reden tot zorgen. Rugpijn in veel gevallen namelijk vanzelf weer weg. Wanneer u rugpijn heeft, wilt u weten wat te doen tegen rugpijn:
Hoewel rugpijn vaak vanzelf overgaat, kan de pijn toch gerelateerd zijn aan een achterliggende aandoening. In de volgende gevallen doet u er verstandig aan om contact op te nemen met de huisarts:
Bij rugpijn kan een behandeling bij de fysiotherapeut mogelijk nodig zijn. Uw huisarts kan u een verwijzing geven voor fysiotherapie.
Wanneer u zorg nodig heeft om van uw rugklachten af te komen, dan is het wel zo fijn om te weten of uw zorgverzekering deze kosten vergoedt. De zorgverzekering biedt u de volgende vergoedingen:
Wanneer u met rugpijn naar de huisarts gaat, dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Voor huisartsenzorg hoeft u geen eigen risico te betalen. U betaalt wel eigen risico indien:
U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).
Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.
Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent, dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.
Heeft u een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan vindt u via de Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!
U wilt natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn wanneer u zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die bij u past.
Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet een basisverzekering afsluiten.
De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar welke polis past bij u?
Voor zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.
Door de ruime keuze in aanvullende verzekeringen, is er altijd een pakket dat aansluit op uw zorgwensen.
De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers.