Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat te doen bij rugpijn en rugklachten?

Rugpijn kan u flink belemmeren in uw dagelijkse taken. Daarom wilt u zo snel mogelijk van uw rugklachten af zijn. Wij vertellen u wat te doen tegen rugpijn, wanneer hulp inschakelen verstandig is én wat uw zorgverzekering vergoedt.

 

info Rugpijn en rugklachten

Rugpijn wordt vaak veroorzaakt doordat botten, banden en spieren in uw rug tijdelijk niet goed samenwerken of overbelast zijn. U kunt last hebben van acute rugpijn, rugpijn die er langzaam inschiet of chronische rugpijn.

Er zijn verschillende soorten rugpijn, zoals: lage rugpijn, hoge rugpijn en rugpijn in de middenrug. Over het algemeen komt lage rugpijn het meest voor. Dit komt doordat de wervelkolom oorspronkelijk gebouwd is om op vier 'poten' te lopen. Hierdoor staat er vaak meer druk op de onderrug.

Spit in de rug

 

symptomen Soorten rugklachten en symptomen

Er zijn verschillende soorten rugklachten. Zo komt lage rugpijn het meeste voor. Maar u kunt ook last hebben van rugpijn bovenin- of middenin uw rug. Dit zijn de meest voorkomende symptomen die bij de verschillende soorten rugklachten horen:

Lage rugpijn symptomen

Lage rugklachten

  • Zeurende en soms zeer hevige pijn.
  • Bepaalde houdingen zijn pijnlijk.
  • De pijn kan uitstralen naar uw bovenbenen.
  • De pijn kan zo heftig zijn, dat bewegen bijna niet meer lukt.


     
 

Hoge rugpijn symptomen

Hoge rugklachten en pijn

  • De pijn zit tussen de schouderbladen.
  • De pijn is ook voelbaar rondom de ribbenkast.
  • De pijn kan voelbaar zijn net onder de nek.
  • Soms krijgt u last van ademhalingsproblemen of hoofdpijn.
  • Mogelijk voelt u de pijn alleen bij specifieke bewegingen.
 

Midden rugpijn symptomen

Midden rugklachten

  • Soms kan de pijn uitstralen naar de armen or borstkas.
  • U kunt stekende en zeurende hernia-achtige klachten ervaren.
  • Bewegen gaat moeizaam en u bent stijf in de middenrug na een periode van rust.


     
 

vergrootglas Oorzaken rugpijn

Milde of extreme rugpijn kan door verschillende situaties worden veroorzaakt. Zo kunt u rugpijn hebben na een bevalling, na het slapen of door veel stress. Wij zetten verschillende oorzaken van rugklachten voor u onder elkaar:

Rugpijn na slapen

Heeft u rugpijn bij het liggen of na het slapen? Dan kan dit te maken hebben met een slechte (slaap)houding. Door een verkeerde positie kan er namelijk een hoge druk ontstaan op uw ruggengraat en dit veroorzaakt rugpijn.

Versleten heup en rugpijn

Omdat uw wervelkolom, benen en bekken met elkaar verbonden zijn, kunt u met een versleten heup last krijgen van rugpijn. U kunt dan rugpijn krijgen tijdens het liggen, staan, lopen of zitten. 

Rugpijn door stress

Stress verooraakt een verhoogde spierspanning. En als uw lichaam constant 'actief' is, herstelt uw lichaam niet. Als u veel stress heeft, bent u eerder geneigd om uw schouders langdurig op te trekken. Daardoor kan stress pijn veroorzaken in de bovenrug, of soms ook lage rug. 

Chronische rugpijn

Chronische rugpijn kan ontstaan door een langdurige verkeerde houding of door overbelasting. Men spreekt van chronische rugpijn wanneer de rugklachten minimaal 3 maanden aanhouden. 

Rugpijn na bevalling

Na de bevalling zijn de buikspieren vaak nog niet sterk genoeg. Er is daardoor geen goede samenwerking met de bekkenbodem, ademhalingsspier, buik- en rugspieren. Door deze 'instabiliteit' kunnen er dus rugklachten ontstaan.

Rugpijn na val

Na een val kunt u last hebben van een wervelinzakking. Dit is een breuk van een wervel waarbij het wervellichaam wordt samengedrukt. U heeft dan vaak last van extreme rugpijn, soms met uitstraling naar verschillende ledematen. Ga daarom direct naar de huisarts!

Rugpijn hernia

Rugpijn door een hernia komt het meest voor in de lage rug. Doordat de hernia op uw zenuw drukt, krijgt u last van rugpijn. Drukt de hernia niet op de zenuw? Dan doet een hernia meestal niet zoveel pijn.

Overgang rugpijn

Door een verandering in de hormonen, wordt alles in het lichaam van iemand in de overgang wat slapper. Zo ook de gewrichten, banden en spieren. Hierdoor kunnen er rugklachten ontstaan. 


 

wat kan ik zelf Wat te doen tegen rugpijn? Tips tegen rugpijn

Rugpijn komt vaak voor en in de meeste gevallen is er geen reden tot grote zorgen. Maar wij kunnen goed begrijpen dat u graag wilt weten wat u kunt doen tegen rugpijn. Wij geven u de beste tips tegen rugpijn:

Tip 1: Goede slaaphouding

Heeft u elke ochtend na het slapen rugpijn? Zorg dan voor een goed matras, goede kussens en een goede slaaphouding.

Tip 2: Doe rustig aan

Maak geen onverwachte, snelle bewegingen en laat het zware tilwerk voorlopig over aan een ander. Probeer ook zoveel mogelijk stress te verminderen. Daarnaast kunt u zware lichamelijke inspanning, zoals sporten, voorlopig beter even uitstellen.

Tip 3: Train uw buikspieren

Door uw buikspieren te trainen en sterker te maken, ontlast u uw rug. U creëert als het ware een 'korset' dat uw rug stabiliseert. 

Tip 4: Draag platte schoenen

Draag bij voorkeur een tijdje platte schoenen. Hoge hakken kunnen namelijk zorgen voor meer druk op uw ruggengraat en dus uw rugpijn verergen.

Tip 5: Blijf bewegen

Rustig wandelen met rugpijn zorgt ervoor dat u sneller herstelt. Blijf dus vooral bewegen en probeer niet te lang in dezelfde houding te zitten.

Tip 6: Nies voorzichtig

Bent u verkouden? Zoek dan bij een aankomende nies of hoestbui steun door uw rug tegen een deur of muur aan te drukken.

Tip 7: Pijnstilling rugpijn

Indien bewegen veel pijn doet, kunt u kijken of het nemen van pijnstillers verlichting biedt. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor de juiste dosering.

Tip 8: Fysiotherapie rug

Met chronische rugpijn, of welke vorm rugpijn dan ook, kan het fijn zijn om een afspraak te maken met de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan u namelijk tips geven wat betreft oefeningen om de rugpijn te verlichten. 


 

dokter Wanneer met rugpijn naar de huisarts?

Hoewel rugpijn vaak vanzelf overgaat, kan de pijn toch gerelateerd zijn aan een achterliggende aandoening. In de volgende gevallen doet u er verstandig aan om contact op te nemen met uw huisarts:

  • U heeft constant zeer heftige pijn.
  • U verliest kracht in één of beide benen. 
  • Uw rugpijn is het gevolg van een harde val.
  • U wilt graag advies wat betreft pijnstilling bij rugpijn.
  • Door de pijn is het niet mogelijk om op uw hakken of tenen te staan.
  • U bent duizelig, transpireert veel en u heeft het gevoel dat u flauw gaat vallen.

Fysiotherapie rug

Bij rugpijn kan een behandeling bij de fysiotherapeut mogelijk nodig zijn. Uw huisarts kan u een verwijzing geven voor fysiotherapie. De fysiotherapeut kijkt waar het probleem precies zit en biedt u een gepaste behandeling. Hij of zij kan u ook oefeningen meegeven, die u thuis kunt doen, om de rugpijn te verlichten. 

 

munt Rugpijn en uw zorgverzekering

Wanneer u zorg nodig heeft om van uw rugklachten af te komen, dan is het wel zo fijn om te weten of uw zorgverzekering deze kosten vergoedt. De zorgverzekering biedt u de volgende vergoedingen:

zorgkoffer

Huisarts

Wanneer u met rugpijn naar de huisarts gaat, dan wordt dit vergoed vanuit de  basisverzekering. Voor huisartsenzorg hoeft u geen eigen risico te betalen. U betaalt wel eigen risico indien:

U doorverwezen wordt naar het ziekenhuis voor een behandeling.
Er laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek) nodig is.
Geneesmiddelen voorgeschreven worden (m.u.v. voorkeursgeneesmiddelen).

Vergoeding huisarts

 

zorgkoffer

Fysiotherapie rug

Fysiotherapie voor volwassenen wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom heeft u voor een vergoeding voor fysiotherapie in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Wanneer u een chronische aandoening of chronisch ziek bent, dan krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere regels voor de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Vergoeding fysiotherapie


 

dokter Zorgverzekering van UnitedConsumers

Zelfs de beste zorgverzekering kan goedkoper. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een uitstekende én goedkope zorgverzekering die aansluit op uw wensen.

Uw voordelen
 

  • Wij regelen alles voor u.
  • Altijd zelf uw huisarts en ziekenhuis kiezen.
  • Eenvoudig declareren met de UC Zorg app.
  • Gratis FitterUp app en hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
 

voordelen unitedconsumers

Zorgverzekering kiezen


Zorgverlener vinden

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers? Dan vindt u via de UC Zorgzoeker gemakkelijk een gecontracteerde zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn!

Vind een zorgverlener


Bekijk ook:

Gezond bewegen
Spit rugpijn
Hernia

Terug naar dossier


Disclaimer

De behulpzame informatie binnen het gezondheidsdossier van UnitedConsumers heeft geen diagnostische, therapeutische of medische waarde. Bovendien kan deze informatie de diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten en andere zorgverleners niet vervangen. Alle medisch gerelateerde zaken, zoals: vragen, advies, symptomen en behandeling, dienen besproken te worden met een gediplomeerde arts of specialist. Ondanks onze zorgvuldigheid bij het opstellen van de gezondheidsdossiers, is UnitedConsumers op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van deze gezondheidsdossiers. 

Bronnen zijn onder andere Thuisarts.nlArtsenzorg.nl en Moetiknaardedokter.nl.