Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is iets waar iedereen in zijn leven mee te maken kan krijgen, want mantelzorger bent u uit liefde voor uw familie en uw naasten. Maar wat is mantelzorg precies, wanneer bent u het en welke hulp kunt u krijgen? Wij vertellen u graag meer over mantelzorg. 

Wat is mantelzorg banner

 

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is het bieden van hulp en zorg aan familie, of naasten uit uw directe omgeving. Denk hierbij aan chronisch zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden. Dit hoeft niet per se een familielid te zijn. Het kan ook uw huisgenoot of een buurtbewoner zijn. Mantelzorg betekent dat u voor iemand zorgt waar u een persoonlijke band mee heeft.

Mantelzorg is onbetaald en het is bovendien niet verplicht. Bovendien is mantelzorg niet leeftijdsgebonden. In Nederland zijn er steeds meer jonge mantelzorgers! Het helpen van personen zonder een gezondheidsbeperking, valt niet onder mantelzorg. Denk hierbij aan het oppassen op de (gezonde) kinderen van de buren.

Waarom mantelzorger worden?

De reden om voor een naaste te zorgen is voor veel mensen vaak vanzelfsprekend. Maar mantelzorger worden, kan ook andere beweegredenen hebben. Bijvoorbeeld als:

  • Er niemand anders is die de persoon dezelfde zorg kan bieden.
  • De intentie er is om professionele zorg zo lang mogelijk uit te stellen of te voorkomen.
  • De zorgbehoevende persoon graag juist door een specifieke mantelzorger geholpen wil worden.

 

Wat doet een mantelzorger?

Een mantelzorger helpt iemand die hulpbehoevend is en zelf die taken niet (goed) kan uitvoeren. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar mantelzorg is dan ook een erg breed begrip. Mantelzorg worden betekent niet per se iemand helpen die 'intensieve' zorg nodig heeft. Of u mantelzorg biedt aan uw ouders of uw kind; een mantelzorger heeft uiteenlopende zorgtaken. Enkele voorbeelden van deze zorgtaken zijn:

  • Het bieden van structuur.
  • Verzorgen, douchen en aankleden.
  • Medicatie toedienen of wonden verzorgen.
  • Het voorbereiden en/of aanbieden van eten en drinken.
  • Het bieden van een luisterend oor, gezelschap, troost en afleiding.
  • Begeleiding bieden bij activiteiten, of bij bezoekjes aan de arts of kapper.
  • Hulp bij huishoudelijke taken, zoals afwassen, schoonmaken, wasjes draaien of boodschappen doen.

Mantelzorg dementie

Mantelzorg kunt u ook geven aan iemand met dementie. Maar omdat u een persoonlijke band heeft met die persoon, kan mantelzorg bij dementie voor u mentaal erg zwaar zijn. In dat geval is het fijn om wat ondersteuning te krijgen, zodat u beter weet hoe u met dementie om moet gaan. Hiervoor kunt u een cursus 'omgaan met dementie' volgen.  

Cursus omgaan dementie


 

Inwonende mantelzorg

U kunt mantelzorger zijn op afstand, maar het reizen kan soms best zwaar zijn. Zeker als u naast uw taken als mantelzorger ook nog werkt of uw eigen gezinsleven heeft. Een optie is om samen te gaan wonen met de persoon waar u voor zorgt. Dit kan zowel in een koop- als huurwoning.

Vindt u samenwonen een te grote stap? Dan kan een kangoeroewoning een uitkomst bieden. Een kangoeroewoning is een huis met twee woongelegenheden onder één dak - met ieder een eigen voordeur. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een mantelzorgwoning te laten bouwen in uw tuin. Zo heeft u ieder uw eigen plek, maar bent u toch dichtbij elkaar!  


 

Mantelzorg of vrijwilligerszorg?

Mantelzorg wordt vaak verward met vrijwilligerszorg. Tóch is mantelzorg heel anders dan vrijwilligerszorg. Maar wanneer bent u een mantelzorgerHet verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerszorg is dat mantelzorg vaak onverwachts op uw pad komt. Daarnaast heeft een mantelzorger vaak een emotionele band met de zorgbehoevende. Mantelzorger bent u vaak 24 uur per dag, en u kunt hier niet zomaar ineens mee stoppen. 

Vrijwilligerszorg is niet onverwachts, u maakt namelijk de bewuste keuze om te zorgen voor een ander. Vaak heeft u met die persoon (in eerste instantie) geen emotionele band. Bovendien kunt u als vrijwilliger voor een bepaald aantal uur zorg bieden - en kunt u stoppen wanneer u wilt! Vrijwilligerszorg wordt daarnaast vaak geregeld via een organisatie. 


Ook interessant voor u
 

Jonge mantelzorg

Jonge mantelzorger: wanneer bent u een jonge mantelzorger?

> Lees meer

 

Mantelzorger worden

Mantelzorger worden: hier moet u rekening mee houden

> Lees meer

 

Zorgrobotica

Zorgrobotica in de mantelzorg: zo zit dat!

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage