Mantelzorg is iets waar iedereen in zijn leven mee te maken kan krijgen, want mantelzorger bent u uit liefde voor uw familie en uw naasten. Maar wat is mantelzorg precies, wanneer bent u het en welke hulp kunt u krijgen? Wij vertellen u graag meer over mantelzorg.
Mantelzorg is het bieden van hulp en zorg aan familie, of naasten uit uw directe omgeving. Denk hierbij aan chronisch zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden. Dit hoeft niet per se een familielid te zijn. Het kan ook uw huisgenoot of een buurtbewoner zijn. Mantelzorg betekent dat u voor iemand zorgt waar u een persoonlijke band mee heeft.
Mantelzorg is onbetaald en het is bovendien niet verplicht. Bovendien is mantelzorg niet leeftijdsgebonden. In Nederland zijn er steeds meer jonge mantelzorgers! Het helpen van personen zonder een gezondheidsbeperking, valt niet onder mantelzorg. Denk hierbij aan het oppassen op de (gezonde) kinderen van de buren.
De reden om voor een naaste te zorgen is voor veel mensen vaak vanzelfsprekend. Maar mantelzorger worden, kan ook andere beweegredenen hebben. Bijvoorbeeld als:
Een mantelzorger helpt iemand die hulpbehoevend is en zelf die taken niet (goed) kan uitvoeren. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar mantelzorg is dan ook een erg breed begrip. Mantelzorg worden betekent niet per se iemand helpen die 'intensieve' zorg nodig heeft. Of u mantelzorg biedt aan uw ouders of uw kind; een mantelzorger heeft uiteenlopende zorgtaken. Enkele voorbeelden van deze zorgtaken zijn:
Mantelzorg kunt u ook geven aan iemand met dementie. Maar omdat u een persoonlijke band heeft met die persoon, kan mantelzorg bij dementie voor u mentaal erg zwaar zijn. In dat geval is het fijn om wat ondersteuning te krijgen, zodat u beter weet hoe u met dementie om moet gaan. Hiervoor kunt u een cursus 'omgaan met dementie' volgen.
U kunt mantelzorger zijn op afstand, maar het reizen kan soms best zwaar zijn. Zeker als u naast uw taken als mantelzorger ook nog werkt of uw eigen gezinsleven heeft. Een optie is om samen te gaan wonen met de persoon waar u voor zorgt. Dit kan zowel in een koop- als huurwoning.
Vindt u samenwonen een te grote stap? Dan kan een kangoeroewoning een uitkomst bieden. Een kangoeroewoning is een huis met twee woongelegenheden onder één dak - met ieder een eigen voordeur. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een mantelzorgwoning te laten bouwen in uw tuin. Zo heeft u ieder uw eigen plek, maar bent u toch dichtbij elkaar!
Mantelzorg wordt vaak verward met vrijwilligerszorg. Tóch is mantelzorg heel anders dan vrijwilligerszorg. Maar wanneer bent u een mantelzorger? Het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerszorg is dat mantelzorg vaak onverwachts op uw pad komt. Daarnaast heeft een mantelzorger vaak een emotionele band met de zorgbehoevende. Mantelzorger bent u vaak 24 uur per dag, en u kunt hier niet zomaar ineens mee stoppen.
Vrijwilligerszorg is niet onverwachts, u maakt namelijk de bewuste keuze om te zorgen voor een ander. Vaak heeft u met die persoon (in eerste instantie) geen emotionele band. Bovendien kunt u als vrijwilliger voor een bepaald aantal uur zorg bieden - en kunt u stoppen wanneer u wilt! Vrijwilligerszorg wordt daarnaast vaak geregeld via een organisatie.