Alcohol en zwangerschap zijn geen goede combinatie. Sterker nog: alcohol tijdens de zwangerschap is een slecht idee - ook in het begin van de zwangerschap. In dit artikel leggen wij uit waarom alcohol en zwangerschap niet goed samen gaan en wat er kan gebeuren als u (per ongeluk) alcohol drinkt terwijl u in verwachting bent óf zwanger wilt worden.
Alcohol tijdens de zwangerschap kan - net zoals roken tijdens de zwangerschap - erg schadelijk zijn voor uw kindje en dat is natuurlijk het laatste wat u wilt. Alcohol tijdens de zwangerschap kan, ook alcohol in het begin van de zwangerschap, een ernstig effect hebben op uw ongeboren kindje. In de eerste weken van uw zwangerschap gebeurt er namelijk van alles in uw lichaam. Drinken tijdens zwangerschap zorgt voor een verhoogd risico op:
Zelfs 1 glaasje alcohol tijdens uw zwangerschap kan al schade aanrichten aan de ontwikkeling en groei van uw ongeboren kind. Het verhoogd zelfs al het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Hoe meer u drinkt tijdens uw zwangerschap, hoe groter het risico op aangeboren afwijkingen of een miskraam.
Wanneer u uw zwangerschap niet gepland heeft en dus ook niet weet dat u zwanger bent, kan het gebeuren dat u per ongeluk alcohol drinkt tijdens uw zwangerschap. Bent u onverwacht zwanger en heeft u per ongeluk alcohol tijdens de zwangerschap gedronken? Dan is het niet nodig om direct in paniek te schieten. Stop wel direct met het drinken van alcohol op het moment dat u erachter bent gekomen dat u zwanger bent.
Heeft u het vermoeden dat u te veel alcohol heeft gedronken en dit schadelijk is voor uw ongeboren kindje? Neem dan contact op met uw verloskundige voor advies.
Vindt u het lastig om de komende 9 maanden geen alcohol meer te drinken? Misschien vindt u sociale gelegenheden zelfs minder leuk met een glas cola of spa rood. Probeer dan eens een alternatief, zoals een drankje met 0% alcohol. Deze dranken zijn veilig om te drinken en bevatten toch (bijna) dezelfde smaak. Zo kunt u toch genieten van een biertje of wijntje, maar dan op een veilige manier.
Is een drankje met 0% alcohol niet aan u besteed en snakt u enorm naar de smaak van alcohol? Of bent u een forse drinker en kunt u niet in één keer stoppen met drinken? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Neem contact op met uw huisarts voor advies.
Heeft u maandenlang uitgekeken naar een alcoholisch drankje? Dan is het na de bevalling wellicht het moment dat u een glaasje alcohol wilt gaan drinken. Hoewel alcohol niet gezond is voor uw lichaam, kunt u na de bevalling best een alcoholisch drankje drinken, mits u dit verstandig doet.
Zelfs na de bevalling kan uw baby alcohol binnen krijgen via uw lichaam. Heeft u ervoor gekozen om borstvoeding aan uw kindje te geven? Dan is het verstandig om 3 uur - nadat u een glas alcohol op heeft - te wachten met het geven van borstvoeding of begint met kolven. Uw lichaam heeft in dit geval de tijd om de alcohol af te breken en uw kind krijgt zo geen alcohol binnen.
Wilt u zwanger worden? Dan is het belangrijk bewust bezig te zijn met uw alcoholgebruik. Zowel voor vrouwen als mannen is dit belangrijk, want alcoholgebruik kan voor beide geslachten nadelig zijn wanneer er een wens is om zwanger te worden.
De kans op een zwangerschap wordt kleiner bij het drinken van alcohol. In ernstige gevallen kan alcoholgebruik zelfs leiden tot onvruchtbaarheid, een miskraam of doodgeboorte. Deze risico's nemen toe wanneer u regelmatig of dagelijks meerdere glazen alcohol drinkt.
Omdat de kans op een succesvolle bevruchting kleiner wordt wanneer u alcohol drinkt, kunt u de inname beter beperken en drink bij voorkeur helemaal geen alcohol.
De man heeft een belangrijke rol in een succesvolle bevruchting en alcoholgebruik kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van het sperma. Wanneer de man veel alcohol drinkt, kan dit zelfs leiden tot een miskraam of doodgeboorte.
Hoewel de vrouw het kindje draagt, is het toch belangrijk voor de man om niet te drinken, zodat de kans op een zwangerschap toeneemt.