Contact
Mijn UnitedConsumers

Ik ben bang voor de tandarts: wat te doen?

Allereerst: u hoeft zich geen zorgen te maken als u angst heeft voor de tandarts. Wist u namelijk dat 25% van de Nederlanders bang is voor de tandarts? Misschien is een angstbehandeling bij een speciale tandarts wel iets voor u. U leest hier wat u kunt doen bij (extreme) angst voor de tandarts.

angst voor de tandarts


 

Tandarts angst overwinnen: 4 tips

Misschien denkt u: help, ik ben bang voor de tandarts! Geen zorgen, het is niet erg als u bang bent voor de tandarts. Bijvoorbeeld door een vervelende of pijnlijke ervaring met de tandarts in uw jeugd. Wij hebben 4 tips voor u verzameld om uw tandarts angst te overwinnen.

Tip 1: begin met kleine bezoeken

Begin stapje voor stapje met bijvoorbeeld eerst een kennismaking en daarna een controle. Zo kunt u op uw eigen tempo uw tandarts angst overwinnen.

 

Tip 2: zorg voor afleiding

Soms helpt afleiding. Doe bijvoorbeeld een koptelefoon op en luister naar muziek. Misschien kunt u zich zo meer op uw gemak voelen.

 

Tip 3: bespreek uw angst

Als uw angst voor de tandarts te groot is, kunt u deze met uw huis- en tandarts bespreken. Zij kunnen u helpen om uw tandarts angst te overwinnen.

 

Tip 4: verdoving of roesje

Wanneer u bang bent voor een tand- of wortelkanaalbehandeling, kunt u navragen wat de opties zijn om dit onder een verdoving of roesje te laten doen.

 


Extra tip: is uw eigen tandarts niet begripvol voor uw angst voor de tandarts? Misschien is het dan slim om een andere tandarts in de buurt te zoeken.


 

Angst voor happen bij tandarts

Heeft u angst voor happen bij de tandarts? Het is slim om uw angst voor happen bij de tandarts aan te geven. Uw tandarts probeert er dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Probeer daarnaast tijdens het happen zo veel mogelijk door uw neus te ademen. Zo voorkomt u een kokhalsreflex.


 

Angst verstandskies trekken

Een verstandskies trekken kan best spannend zijn. Maar, onthoud altijd: uw tandarts is een deskundige en het verwijderen van een verstandskies verloopt meestal heel soepel. Vraag advies bij uw tandarts als u (extreme) angst heeft om uw verstandskies te trekken.


 

Tandarts voor bange mensen

Voor mensen die extreme angst voor de tandarts hebben, is een speciale tandarts voor angst beschikbaar. Deze speciale tandarts, ook wel angsttandarts genoemd, is gespecialiseerd in angst. Bovendien krijgt u bij deze tandarts angstbegeleiding en wordt er meer tijd voor de behandeling uitgetrokken.

Wanneer naar de speciale tandarts?

Als u door uw angst voor de tandarts geen normale tandartsbehandeling kunt krijgen, kunt u op elk moment terecht bij een speciale tandarts. Zelfs als u angst heeft voor de tandarts vanwege een slecht gebit, kan een speciale tandarts u helpen. Vraag in dat geval uw huis- of tandarts naar de mogelijkheden.

Zoek angsttandarts in de buurt


 

Angsttandarts vergoeding

In principe krijgt u als volwassene geen vergoeding voor tandartskosten. Wilt u deze kosten wel vergoed krijgen? Dan heeft u een tandartsverzekering nodig. In sommige gevallen krijgt u extra behandeltijd bij de angsttandarts vergoed door uw zorgverzekering. Dit is het geval wanneer:

  • U bewijs heeft, bijvoorbeeld door een verklaring van de psycholoog, dat er sprake is van angst voor de tandarts.
  • U toestemming heeft gekregen van uw zorgverzekeraar voor een behandeling bij de speciale tandarts.
  • Er sprake is van bijzondere tandzorg of een medische noodzaak.

Goed om te weten: het eigen risico is wel van toepassing indien u vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering.


Ook interessant voor u
 

tandartskosten

Wat zijn alle kosten van de tandarts?

> Lees meer

 

tandartsverzekering kiezen

Waarom een tandartsverzekering afsluiten?

> Lees meer

 

gezond gebit

Zo houdt u uw gebit gezond en voorkomt u gaatjes

> Lees meer

 

Blog homepage