Wanneer bevolkingsonderzoek? Alles over het bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek: u heeft er vast weleens over gehoord. Maar, wat is dat nou precies? Kost het u geld en wanneer krijgt u een bevolkingsonderzoek?

Bevolkingsonderzoek: wat is dat?
Het bevolkingsonderzoek is een preventieve screening waar onderzoek wordt gedaan naar mensen die geen gezondheidsklachten hebben. Het bevolkingsonderzoek is erop gericht om een eventuele ziekte of aandoening in een vroeg stadium te herkennen, zodat er wellicht een betere behandeling mogelijk is.
Wat kost het bevolkingsonderzoek?
Het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden door de overheid en is daarom gratis voor elke inwoner in Nederland. Het bevolkingsonderzoek is overigens niet verplicht. De overheid biedt dit aan, maar doet u liever niet mee? Dan is dat geen enkel probleem!
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt uitgevoerd onder gezonde mensen en is daarom bedoeld om deze ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Hierdoor is de kans op een succesvolle behandeling groter en is een dergelijke behandeling vaak minder zwaar.
Wanneer bevolkingsonderzoek darmkanker?
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is er voor zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen personen binnen deze leeftijd automatisch een uitnodiging voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.
Waarom bevolkingsonderzoek darmkanker?
Darmkanker begint als een poliep (bultje) in de dikke darm. Meestal zijn deze onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. De meeste mensen merken niet dat ze een poliep in de darm hebben en dat maakt het natuurlijk gevaarlijk. Om dit uit te sluiten, wordt daarom het bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd.
Wat moet ik doen bij klachten?
Zit er u bloed bij uw ontlasting? Heeft u last van een verstopping of diarree zonder duidelijke oorzaak? Dan is wachten op het bevolkingsonderzoek niet verstandig. Maak in dat geval een afspraak met uw huisarts, zodat uw klachten onderzocht kunnen worden.
Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?
 |
Stap 1: u ontvangt een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland
U ontvangt rond uw 55e verjaardag een brief van Bevolkingsonderzoek Nederland waarin u informatie krijgt over het bevolkingsonderzoek.
Drie weken later ontvangt u de daadwerkelijke uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. U bepaalt zelf of u wel of niet meedoet.
|
 |
Stap 2: kies voor wel of niet meedoen
Meedoen
Wanneer u meedoet aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, ontvangt u thuis een ontlastingstest. In de gebruiksaanwijzing staat precies wat u moet doen om deel te nemen aan het darmonderzoek. De uitslag ontvangt u vervolgens binnen 10 werkdagen.
Niet of later meedoen
Later meedoen is geen probleem, maar houd wel rekening met de houdbaarheid van de ontlastingstest. Deze vindt u op de verpakking.
Niet meedoen is ook geen probleem. U kunt zich afmelden via de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Niet meedoen in bijzondere gevallen
In sommige gevallen is het zelfs beter om niet deel te nemen aan het darmonderzoek. Denk hierbij aan:
- U wordt momenteel behandeld voor darmkanker.
- U wordt momenteel voor uw darmen behandeld in het ziekenhuis.
- U heeft minder dan 5 jaar geleden een kijkonderzoek in de dikke darm gehad.
|
 |
Stap 3: het onderzoek
In het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt onderzocht of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. De test voert u gemakkelijk thuis uit. U ontvangt hier een speciale ontlastingstest en een gebruiksaanwijzing voor. Zo doet u het:
- Aan de groene dop van de ontlastingstest zit een staafje.
- Prik met het staafje op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting (poep).
- Stop het staafje terug in de ontlastingstest en stuur deze terug in de retourenvelop.
|
 |
Stap 4: de uitslag
U ontvangt binnen 10 werkdagen de uitslag van het darmonderzoek per brief. Er zijn verschillende uitslagen mogelijk:
- Er is bloed in uw ontlasting gevonden. Vervolgonderzoek is nodig.
- Er is geen bloed in uw ontlasting gevonden. Vervolgonderzoek is niet nodig.
- Er is nog geen uitslag bekend. U krijgt het verzoek om de ontlastingstest opnieuw uit te voeren.
|
 |
Stap 5: vervolgonderzoek
Indien er bloed in uw ontlasting is gevonden, is vervolgonderzoek nodig. Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen, namelijk: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek.
U ontvangt bij uw uitslag een uitnodiging voor het vervolgonderzoek in het ziekenhuis. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering, aangezien het vervolgonderzoek niet onder het bevolkingsonderzoek valt.
Kies voor een ziekenhuis waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft, zodat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. De vergoeding hangt af van de hoogte van het eigen risico en hoeveel hiervan al gebruikt is.
Vind een gecontracteerde zorgverlener
|
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt uitgevoerd onder gezonde mensen en is bedoeld om deze ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Hierdoor is de kans op een succesvolle behandeling groter en is een dergelijke behandeling vaak minder zwaar.
Wanneer bevolkingsonderzoek borstkanker?
De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangen vrouwen tussen de 49 en 52 jaar bent. Tot 76 jaar ontvangen vrouwen elke 2-3 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.
Waarom bevolkingsonderzoek borstkanker?
Borstkanker begint vaak met een knobbeltje, deukje of een borst die anders voelt dan normaal. De meeste vrouwen merken niet dat er een verandering in de borst is en dat maakt het natuurlijk gevaarlijk. Om dit uit te sluiten, wordt daarom het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgevoerd.
Wat moet ik doen bij klachten?
Heeft u klachten of ziet u een verandering in uw borsten? Dan is wachten op het bevolkingsonderzoek niet verstandig. Maak in dat geval een afspraak met uw huisarts, zodat uw klachten onderzocht kunnen worden.
Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?
 |
Stap 1: u ontvangt een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland
U ontvangt 2 tot 3 weken voor aanvang van het borstonderzoek een uitnodiging van de screeningsorganisatie.
|
 |
Stap 2: kies voor wel of niet meedoen
Meedoen
Wanneer u mee wilt doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, vult u de vragen aan de achterkant van de uitnodiging in. Neem deze – en een geldig legitimatiebewijs – mee naar het borstonderzoek.
Niet meedoen
Niet meedoen is geen probleem. U kunt zich afmelden via de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
|
 |
Stap 3: kies een onderzoekslocatie bij u in de buurt
Het borstonderzoek vindt plaats in een van de onderzoekscentra bij u in de buurt.
Onderzoekslocaties
|
 |
Stap 4: het onderzoek
Tijdens het onderzoek worden 2 röntgenfoto’s – mammografieën - gemaakt van elke borst. De borsten worden hierbij voor enkele seconden tussen twee platen gedrukt.
In sommige gevallen is het nodig dat er meer foto’s gemaakt worden. Dit zal tijdens het onderzoek met u worden besproken.
|
 |
Stap 5: de uitslag
Binnen 10 werkdagen ontvangt u een brief met de uitslag. Er zijn verschillende uitslagen mogelijk:
- Er is een afwijking te zien op de röntgenfoto’s. Vervolgonderzoek in het ziekenhuis is nodig.
- Geen afwijkingen gevonden. U krijgt over 2 jaar een nieuwe uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.
- Te weinig informatie. De foto’s geven te weinig informatie voor een juiste beoordeling. Vervolgonderzoek in het ziekenhuis is nodig.
|
 |
Stap 6: vervolgonderzoek
Indien er een afwijking is gezien of de foto’s niet genoeg informatie bevatten, is vervolgonderzoek nodig. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering, aangezien het vervolgonderzoek niet onder het bevolkingsonderzoek valt.
Kies voor een ziekenhuis waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft, zodat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. De vergoeding hangt af van de hoogte van het eigen risico en hoeveel hiervan al gebruikt is.
Vind een gecontracteerde zorgverlener
|
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt uitgevoerd onder gezonde mensen en bedoeld om deze ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Hierdoor is de kans op een succesvolle behandeling groter en is een dergelijke behandeling vaak minder zwaar. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar ontvangen elke 5 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhals.
Wanneer bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?
Wanneer u tussen de 40 en 50 jaar bent en er geen Human Papillomavirus - een virus die baarmoederhalskanker veroorzaakt - gevonden is, ontvangt u 10 jaar later weer een uitnodiging. Indien er wel HPV gevonden is, maar geen afwijkende cellen, ontvangt u 5 jaar later weer een uitnodiging. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.
Waarom bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een langdurige besmetting met het HPV virus. Hoewel jonge meisjes zich hiervoor kunnen laten inenten, biedt dit geen garantie in het voorkomen van baarmoederhalskanker. Om die reden wordt het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uitgevoerd.
Wat moet ik doen bij klachten?
Heeft u vaginale klachten, zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Dan is wachten op het bevolkingsonderzoek niet verstandig. Maak in dat geval een afspraak met uw huisarts, zodat uw klachten onderzocht kunnen worden.
Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?
 |
Stap 1: u ontvangt een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland
De uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangt u rond uw verjaardag. Dit geldt voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. In de uitnodiging vindt u twee barcodestickers. Deze zijn nodig voor het onderzoek bij de huisartsenpraktijk.
Liever geen uitstrijkje bij de huisarts? Via de website van Bevolkingsonderzoek Nederland kunt u een zelfafnametest aanvragen.
|
 |
Stap 2: kies voor wel of niet meedoen
Meedoen
In de uitnodigingsbrief staat alle informatie opgenomen die u nodig heeft om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker.
Niet of later meedoen
Niet meedoen is geen probleem. U kunt zich afmelden via de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Heeft u zichzelf afgemeld voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, maar wilt u op een later moment toch deelnemen? Dan kan dat. U geeft dit door via de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Niet meedoen in bijzondere gevallen
In sommige gevallen kunt u niet deelnemen aan het onderzoek. Denk hierbij aan:
- U bent zwanger of net bevallen.
- Uw baarmoederhals is verwijderd.
|
 |
Stap 3: het onderzoek
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan op twee manieren uitgevoerd worden: via de huisarts of met een zelfafnameset.
Huisarts
U maakt een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem in dit geval de uitnodigingsbrief en de bijgeleverde barcodestickers mee naar het onderzoek.
Zelfafnameset
U kunt een zelfafnameset aanvragen via de website van Bevolkingsonderzoek Nederland. U ontvangt deze vervolgens binnen 14 dagen thuis.
|
 |
Stap 4: de uitslag
U ontvangt de uitslag van het onderzoek binnen 4 weken per brief. Er zijn verschillende uitslagen mogelijk:
- Geen HPV. Er is geen vervolgonderzoek nodig.
- HPV gevonden, maar geen afwijkende cellen. U dient binnen 6 maanden ter controle een nieuw uitstrijkje te maken.
- HPV en afwijkende cellen gevonden. Vervolgonderzoek door een gynaecoloog is nodig.
- Geen uitslag. Het uitstrijkje is niet goed te beoordelen. Dit betekent dat een nieuw uitstrijkje nodig is.
|
 |
Stap 5: vervolgonderzoek
Indien er HPV en afwijkende cellen gevonden zijn, is vervolgonderzoek bij de gynaecoloog nodig. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering, aangezien het vervolgonderzoek niet onder het bevolkingsonderzoek valt.
Kies voor een ziekenhuis waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft, zodat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. De vergoeding hangt af van de hoogte van het eigen risico en hoeveel hiervan al gebruikt is.
Vind een gecontracteerde zorgverlener
|
Ook interessant voor u

Wat vergoedt de basisverzekering?
> Lees meer

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd
> Lees meer

Waarom een aanvullende verzekering kiezen?
> Lees meer
Blog homepage