Contact
Mijn UnitedConsumers

Wanneer bevolkingsonderzoek? Alles over het bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek: u heeft er vast weleens over gehoord. Maar, wat is dat nou precies? Kost het u geld en wanneer krijgt u een bevolkingsonderzoek? 

Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek: wat is dat?

Het bevolkingsonderzoek is een preventieve screening waar onderzoek wordt gedaan naar mensen die geen gezondheidsklachten hebben. Het bevolkingsonderzoek is erop gericht om een eventuele ziekte of aandoening in een vroeg stadium te herkennen, zodat er wellicht een betere behandeling mogelijk is.

Wat kost het bevolkingsonderzoek?

Het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden door de overheid en is daarom gratis voor elke inwoner in Nederland. Het bevolkingsonderzoek is overigens niet verplicht. De overheid biedt dit aan, maar doet u liever niet mee? Dan is dat geen enkel probleem!

 

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt uitgevoerd onder gezonde mensen en is daarom bedoeld om deze ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Hierdoor is de kans op een succesvolle behandeling groter en is een dergelijke behandeling vaak minder zwaar.

Wanneer bevolkingsonderzoek darmkanker?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is er voor zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen personen binnen deze leeftijd automatisch een uitnodiging voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.

Waarom bevolkingsonderzoek darmkanker?

Darmkanker begint als een poliep (bultje) in de dikke darm. Meestal zijn deze onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. De meeste mensen merken niet dat ze een poliep in de darm hebben en dat maakt het natuurlijk gevaarlijk. Om dit uit te sluiten, wordt daarom het bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. 

Wat moet ik doen bij klachten?

Zit er u bloed bij uw ontlasting? Heeft u last van een verstopping of diarree zonder duidelijke oorzaak? Dan is wachten op het bevolkingsonderzoek niet verstandig. Maak in dat geval een afspraak met uw huisarts, zodat uw klachten onderzocht kunnen worden.

Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?

uitnodiging Stap 1: u ontvangt een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland vraagteken
wel of niet meedoen Stap 2: kies voor wel of niet meedoen  vraagteken
onderzoekscentra Stap 3: het onderzoek  vraagteken
uitslag Stap 4: de uitslag  vraagteken
vervolg Stap 5: vervolgonderzoek  vraagteken
 

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt uitgevoerd onder gezonde mensen en is bedoeld om deze ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Hierdoor is de kans op een succesvolle behandeling groter en is een dergelijke behandeling vaak minder zwaar.

Wanneer bevolkingsonderzoek borstkanker?

De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangen vrouwen tussen de 49 en 52 jaar bent. Tot 76 jaar ontvangen vrouwen elke 2-3 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.

Waarom bevolkingsonderzoek borstkanker?

Borstkanker begint vaak met een knobbeltje, deukje of een borst die anders voelt dan normaal. De meeste vrouwen merken niet dat er een verandering in de borst is en dat maakt het natuurlijk gevaarlijk. Om dit uit te sluiten, wordt daarom het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgevoerd. 

Wat moet ik doen bij klachten?

Heeft u klachten of ziet u een verandering in uw borsten? Dan is wachten op het bevolkingsonderzoek niet verstandig. Maak in dat geval een afspraak met uw huisarts, zodat uw klachten onderzocht kunnen worden.

Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?

uitnodiging Stap 1: u ontvangt een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland  vraagteken
wel of niet meedoen Stap 2: kies voor wel of niet meedoen  vraagteken
onderzoek Stap 3: kies een onderzoekslocatie bij u in de buurt vraagteken
onderzoekscentra Stap 4: het onderzoek vraagteken
uitslag Stap 5: de uitslag vraagteken
vervolg Stap 6: vervolgonderzoek vraagteken
 

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt uitgevoerd onder gezonde mensen en bedoeld om deze ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Hierdoor is de kans op een succesvolle behandeling groter en is een dergelijke behandeling vaak minder zwaar. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar ontvangen elke 5 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhals.

Wanneer bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Wanneer u tussen de 40 en 50 jaar bent en er geen Human Papillomavirus - een virus die baarmoederhalskanker veroorzaakt - gevonden is, ontvangt u 10 jaar later weer een uitnodiging. Indien er wel HPV gevonden is, maar geen afwijkende cellen, ontvangt u 5 jaar later weer een uitnodiging. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.

Waarom bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een langdurige besmetting met het HPV virus. Hoewel jonge meisjes zich hiervoor kunnen laten inenten, biedt dit geen garantie in het voorkomen van baarmoederhalskanker. Om die reden wordt het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uitgevoerd.

Wat moet ik doen bij klachten?

Heeft u vaginale klachten, zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Dan is wachten op het bevolkingsonderzoek niet verstandig. Maak in dat geval een afspraak met uw huisarts, zodat uw klachten onderzocht kunnen worden.

Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?

uitnodiging Stap 1: u ontvangt een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland  vraagteken
wel of niet meedoen Stap 2: kies voor wel of niet meedoen vraagteken
onderzoekscentra Stap 3: het onderzoek vraagteken
uitslag Stap 4: de uitslag vraagteken
vervolg Stap 5: vervolgonderzoek vraagteken

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

soorten zorgverzekeringen

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Waarom een aanvullende verzekering kiezen?

> Lees meer

 

Blog homepage