Burn-out symptomen: zo herkent u een burn-out

Opgebrand: dat bent u als u een burn-out heeft. Burn-out klachten uiten zich zowel psychisch, als lichamelijk. Hoe herkent u een burn-out? Waar komt het vandaan en wat moet u doen bij een burn-out? Wij helpen u.

Burn-out herkennen

Wat is een burn-out?

Wat gebeurt er met een auto zonder brandstof? Precies, hij rijdt niet meer. Dit geldt ook voor iemand met een burn-out. Hij of zij wil wel doorgaan, maar kan dit niet meer. De energie van iemand met een burn-out is op en dat is natuurlijk niet goed voor de gezondheid. Een burn-out is vaak het gevolg van langdurige stress en emotionele overbelasting. 

Herkennen burn-out: heb ik een burn-out?

Een burn-out heeft niet één oorzaak. Bij burn-out verschijnselen, spelen meestal meerdere factoren een rol. Vaak wordt er gezegd dat een burn-out werkgerelateerd is. Werkstress kan inderdaad een van de oorzaken zijn, maar het hoeft niet. Er zijn wel factoren die de kans op een burn-out vergroten:

  • U bent bang om te falen.
  • U heeft onverwerkte emoties en gevoelens. 
  • U bent perfectionistisch en wil de controle houden.
  • U bent overdreven loyaal en kunt niet goed loslaten.
  • U kunt geen nee zeggen en wil niemand teleurstellen.
  • U 'moet' vanalles van uzelf. U legt de lat enorm hoog.
  • U bent sociaal onzeker en gaat sociale situaties liever uit de weg.
  • U heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en neemt veel hooi op uw vork.

Kenmerken burn-out

Een burn-out herkennen is niet makkelijk. Er zijn diverse burn-out verschijnselen, zowel lichamelijk als geestelijk, waaraan u kunt merken dat u burn-out klachten heeft. Burn-out symptomen nemen langzaam toe. Iemand kan bijvoorbeeld een negatieve houding krijgen en veel gaan piekeren. Naarmate de symptomen erger worden, kan zelfs uit bed komen of naar buiten gaan een zware opgave zijn. Omdat er veel burn-out verschijnselen zijn, helpen wij u bij het herkennen ervan. Vaak merkt u het aan een combinatie van verschillende burn-out symptomen.

Verschijnselen burn-out
Lichamelijk Psychisch
Misselijkheid. Emotioneel.
Benauwdheid. Neerslachtig.
Slapeloosheid. Besluiteloosheid.
Hoge bloeddruk. Opgejaagd voelen.
Hoofd- en buikpijn. Concentratieproblemen.
(Over)vermoeidheid. Onzeker en een laag zelfbeeld.
Spierpijn en snel grieperig. Wantrouwend, angst- en paniekaanvallen.
Hyperventilatie en hartkloppingen. Prikkelbaar: snel boos worden of geïrriteerd raken.

Heb ik een burn-out of een depressie?

Wanneer u burn-out verschijnselen heeft, betekent dat niet per definitie dat het om een burn-out gaat. Burn-out symptomen lijken namelijk veel op die van overspannenheid of een depressie. Het is daarom belangrijk dat u de verschillen kent, want dan kunt u gericht hulp gaan zoeken. 

Overspannen

Overspannen zijn is een gevolg van stress en overbelasting. Prestatiedruk speelt hierbij vaak een grote rol. U bent niet langer overspannen zodra u de oorzaak van de stress wegneemt. In principe is overspannenheid dus van korte duur. U herstelt hier ook snel weer van. Blijft u lang rondlopen met een overspannen gevoel en neemt u de oorzaak niet weg, dan kan dit wel overgaan tot een burn-out. Mocht de overspannenheid niet weggaan na het oplossen van het probleem, dan is er mogelijk meer aan de hand.

Burn-out

Een burn-out is een gevolg van stress en overbelasting. Prestatiedruk speelt hierbij vaak een grote rol. Bij een burn-out zou u graag nog naar buiten gaan en leuke dingen ondernemen. Het probleem bij een burn-out klachten, is dat u er letterlijk de energie niet voor heeft. U zou graag willen, maar u kunt het simpelweg niet. Een burn-out kan uiteindelijk uitgroeien tot een depressie.

Depressie

Een depressie ontstaat vaak door allerlei gebeurtenissen in uw leven en komt vrijwel nooit voort uit prestatiedruk. Bij een depressie kunt u de deur wel uit, maar wilt u dat niet. U heeft nergens zin in en haalt ook nergens plezier uit. U heeft een sombere stemming, alsof er een donkere wolk boven uw hoofd hangt. Uiteindelijk kunnen deze mentale klachten ervoor zorgen dat u ook fysiek niet meer de deur uit kunt. Naast een 'gewone' depressie, kennen we ook een winterdepressie. Anders dan bij een 'gewone' depressie, gaan de klachten van een winterdepressie vanzelf over wanneer de lente aanbreekt.

Behandeling burn-out symptomen: huisarts

Bent u er zeker van dat u een burn-out heeft? Plan dan een afspraak met de huisarts in. Doe dit ook wanneer u twijfelt of u overspannen bent, een burn-out heeft of juist aan een depressie denkt. Een burn-out kan namelijk ook samengaan met een depressie. Goed om te weten: psychologische hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel het eigen risico.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage