Burn-out symptomen: zo herken je een burn out

Opgebrand: dat ben je als je een burn-out hebt. Burn-out klachten uiten zich zowel psychisch, als lichamelijk. Hoe herken je een burn-out? Waar komt het vandaan en wat moet je doen bij een burn-out? Wij helpen je.

Burn-out herkennen

Wat is een burn-out?

Wat gebeurt er met een auto zonder brandstof? Precies, hij rijdt niet meer. Dit geldt ook voor iemand met een burn-out. Hij of zij wil wel doorgaan, maar kan dit niet meer. De energie van iemand met een burn-out is op en dat is natuurlijk niet goed voor de gezondheid. Een burn-out is vaak het gevolg van langdurige stress en emotionele overbelasting. 

Herkennen burn-out

Een burn-out heeft niet één oorzaak. Vaak zijn het meerdere factoren die er samen voor zorgen dat je een burn-out krijgt. Vaak wordt er gezegd dat een burn-out werkgerelateerd is. Werkstress kan inderdaad een van de oorzaken zijn, maar het hoeft niet. Er zijn wel factoren die de kans op een burn-out vergroten:

  • Je bent bang om te falen.
  • Je hebt onverwerkte emoties en gevoelens. 
  • Je bent perfectionistisch en wil de controle houden.
  • Je bent overdreven loyaal en kunt niet goed loslaten.
  • Je kunt geen nee zeggen en wil niemand teleurstellen.
  • Je 'moet' vanalles van jezelf. Je legt de lat enorm hoog.
  • Je bent sociaal onzeker en gaat sociale situaties liever uit de weg.
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en neemt veel hooi op je vork.

Burn-out symptomen

Een burn-out herkennen is niet makkelijk. Er zijn diverse burn-out verschijnselen, zowel lichamelijk als geestelijk, waaraan je kunt merken dat je burn-out klachten hebt. Symptomen van een burn-out nemen langzaam toe. Iemand kan bijvoorbeeld een negatieve houding krijgen en veel gaan piekeren. Naarmate de symptomen erger worden, kan zelfs uit bed komen of naar buiten gaan een zware opgave zijn. Omdat er veel burn-out verschijnselen zijn, helpen wij je bij het herkennen ervan. Vaak merk je het aan een combinatie van verschillende symptomen.

Kenmerken burn-out
Lichamelijk Psychisch
Misselijkheid. Emotioneel.
Benauwdheid. Neerslachtig.
Slapeloosheid. Besluiteloosheid.
Hoge bloeddruk. Opgejaagd voelen.
Hoofd- en buikpijn. Concentratieproblemen.
(Over)vermoeidheid. Onzeker en een laag zelfbeeld.
Spierpijn en snel grieperig. Wantrouwend, angst- en paniekaanvallen.
Hyperventilatie en hartkloppingen. Prikkelbaar: snel boos worden of geïrriteerd raken.

Heb ik een burn-out of een depressie?

Wanneer je burn-out verschijnselen hebt, betekent dat niet per definitie dat het om een burn-out gaat. De symptomen van een burn-out lijken namelijk veel op die van overspannenheid of een depressie. Het is daarom belangrijk dat je de verschillen kent, want dan kun je gericht hulp gaan zoeken. 

Overspannen

Overspannen zijn is een gevolg van stress en overbelasting. Prestatiedruk speelt hierbij vaak een grote rol. Je bent niet langer overspannen zodra je de oorzaak van de stress wegneemt. In principe is overspannenheid dus van korte duur. Je herstelt hier ook snel weer van. Blijf je lang rondlopen met een overspannen gevoel en neem je de oorzaak niet weg, dan kan dit wel overgaan tot een burn-out. Mocht de overspannenheid niet weggaan na het oplossen van het probleem, dan is er mogelijk meer aan de hand.

Burn-out

Een burn-out is een gevolg van stress en overbelasting. Prestatiedruk speelt hierbij vaak een grote rol. Bij een burn-out zou je graag nog naar buiten gaan en leuke dingen ondernemen. Het probleem bij een burn-out is dat je er letterlijk de energie niet voor hebt. Je zou graag willen, maar je kunt het simpelweg niet. Een burn-out kan uiteindelijk uitgroeien tot een depressie.

Depressie

Een depressie ontstaat vaak door allerlei gebeurtenissen in je leven en komt vrijwel nooit voort uit prestatiedruk. Bij een depressie kun je de deur wel uit, maar wil je dat niet. Je hebt nergens zin in en haalt ook nergens plezier uit. Je hebt een sombere stemming, alsof er een donkere wolk boven je hoofd hangt. Uiteindelijk kunnen deze mentale klachten ervoor zorgen dat je ook fysiek niet meer de deur uit kunt.

Behandeling burn-out klachten

Ben je er zeker van dat jij een burn-out hebt? Plan dan een afspraak met de huisarts in. Doe dit ook wanneer je twijfelt of je overspannen bent, een burn-out hebt of juist aan een depressie denkt. Een burn-out kan namelijk ook samengaan met een depressie. Goed om te weten: psychologische hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel het eigen risico.

Burn-out tips

Blog homepage