Contact
Mijn UnitedConsumers

CAK Wanbetalers: zorgverzekering niet betaald? Dat zit zo

Zit het financieel gewoon even niet mee en heb je jouw zorgverzekering niet betaald? Dan word je niet direct aangemeld bij het CAK. Pas bij ernstige en langdurige betalingsproblemen meldt jouw zorgverzekeraar je aan bij het CAK Wanbetalers. Wij vertellen je hoe dit zit.

CAK wanbetalers banner


 

Wat is het CAK?

Het CAK voert verschillende regelingen uit in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zo ook de regeling Wanbetalers. Wanneer je de zorgpremie te lang niet betaalt, mag jouw zorgverzekeraar je aanmelden bij het CAK als wanbetaler. Je betaalt dan geen premie meer aan je zorgverzekeraar, maar aan het CAK.

Goed om te weten: de premie bij het CAK ligt gemiddeld hoger dan de premie van je zorgverzekeraar.


 

Wanneer word ik aangemeld bij het CAK?

Ben je aangemeld bij het CAK Wanbetalers, maar weet je niet zo goed waarom? Dan is het goed om te weten dat je in principe in de volgende drie situaties aangemeld kunt worden bij het CAK:

  • Je hebt een schuldregeling met je schuldhulpverlener voorbereid, maar dit is mislukt.
  • Je hebt een betalingsregeling getroffen met je zorgverzekeraar, maar je hield je niet aan de afspraken.
  • Je hebt je zorgverzekering niet op tijd betaald aan je zorgverzekeraar, waardoor je een schuld van 6 maandpremies hebt opgebouwd. 

 

Wat gebeurt er als ik mijn zorgverzekering niet heb betaald? 

Heb je jouw zorgverzekering 1 maand niet betaald? Dan is dat niet direct reden voor paniek. Een zorgverzekeraar stuurt je een herinnering wanneer je jouw zorgverzekering niet hebt betaald of als de zorgverzekering niet is afgeschreven. Je wordt dus niet direct aangemeld bij het CAK. In principe moet je 6 maanden een betalingsachterstand hebben, voor de zorgverzekeraar je aanmeldt. 

Tref een betalingsregeling

Kun je de zorgpremie op dit moment niet betalen? Negeer de betalingsherinneringen dan niet en neem contact op met je zorgverzekeraar. Geef eerlijk aan dat je de premie op dit moment niet kunt betalen. Je zorgverzekeraar kijkt graag samen met jou of er een betalingsregeling mogelijk is. Zo maak je afspraken wanneer je de premie wel kunt betalen en voorkom je dat je wordt aangemeld bij het CAK.


 

Ik ben onterecht aangemeld bij het CAK, wat nu?

Vermoed je dat je onterecht bent aangemeld bij het CAK? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Want alleen de zorgverzekeraar kan jou bij het CAK afmelden. Soms kom je er misschien niet goed uit met de zorgverzekeraar. In dat geval kun je contact opnemen met de SKGZ (Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen). Zij bemiddelen dan tussen jou en de zorgverzekeraar.


Ook interessant
 

zorgwetten

Hoe zit de zorgverzekeringswet in elkaar?

> Lees meer

 

inkomensafhankelijke bijdrage

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage?

> Lees meer

 

dbc

Hoe werkt een DBC (Diagnose- behandelindicatie)?

> Lees meer

 

Blog homepage