Dagbesteding dient als een zinvolle invulling van de dag. Zit u eraan te denken om naar dagbesteding te gaan? Wij vertellen u wat dagbesteding precies is en welke soorten dagbesteding er zijn.
Dagbesteding, ook wel zinvolle dagbesteding, bestaat uit verschillende activiteiten die u kunt doen met een groep mensen, onder begeleiding van professionals. Dankzij dagbesteding kunt u onder andere mensen ontmoeten en leuke activiteiten doen. Bovendien kan dagbesteding helpen om mantelzorgers te ontlasten.
Dagbesteding is voor mensen die zelf geen activiteiten meer kunnen ondernemen en relatief weinig sociale contacten hebben. Denk hierbij aan dagbesteding voor (dementerende) ouderen, dagbesteding in de gehandicaptenzorg of dagbesteding voor autisme. Maar ook dagbesteding voor jongeren is mogelijk.
Er zijn verschillende soorten dagbesteding. Grofweg kunnen we drie soorten dagbesteding onderscheiden, namelijk: arbeidsmatig, ontwikkelingsgericht en belevingsgericht. Wij zetten de drie soorten dagbesteding voor u op een rijtje:
Omdat er drie verschillende soorten dagbesteding zijn, zijn er ook een hoop voorbeelden van dagbesteding. Dit zijn enkele voorbeelden van dagbesteding:
Hierbij kunt u denken aan activiteiten als dagbesteding voor ouderen. Bijvoorbeeld sporten, bloemschikken, kaarsen maken of toneelspelen.
Als u graag met dieren werkt, is dagbesteding bij een zorgboerderij iets voor u. Een zorgboerderij is onder andere voor ouderen of mensen met dementie.
Voor ouderen bestaat ook dagbesteding. Denk hierbij aan gezamenlijke uitstapjes, dagopvang voor ouderen of activiteiten in een buurthuis.
U kunt ook werken als dagbesteding. Dit is een voorbeeld van arbeidsmatige dagbesteding. Denk hierbij aan werken in een restaurant.
In de meeste gevallen wordt dagbesteding vergoed. Dagbesteding wordt geregeld en vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke zorg (Wmo) of de Jeugdwet. Vanuit welke zorgwet krijgt u dagbesteding?
Heeft u een indicatie voor Wlz-zorg? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor Wlz dagbesteding. Samen met het zorgkantoor bespreekt en bepaalt u hoe de Wlz dagbesteding wordt ingevuld.
U kunt uit de Wmo dagbesteding krijgen als u 18 jaar of ouder bent en als u vanwege een ziekte, beperking of hoge leeftijd dagbesteding nodig heeft. Wmo dagbesteding kunt u aanvragen bij uw gemeente.
Door de Jeugdwet is jongeren dagbesteding mogelijk als een kind jonger is dan 18 jaar en vanwege ziekte of beperking niet naar school of de opvang kan. Jongeren dagbesteding kunt u aanvragen bij uw gemeente.
Vaak worden de kosten van de dagbesteding vergoed. Dit kan zijn op basis van de Wmo door de gemeente of door de Wlz. Wel kan het voorkomen dat u een (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage moet betalen.
Dagbesteding wordt geregeld door uw gemeente. Als u zelf wilt bepalen naar welke dagbesteding u gaat, kunt u een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen bij het zorgkantoor. Met het PGB kunt u zelf dagbesteding inkopen en kiezen naar welke dagbesteding u gaat.