Contact
Mijn UnitedConsumers

Dagbesteding: alle soorten dagbesteding uitgelegd

Dagbesteding dient als een zinvolle invulling van de dag. Zit u eraan te denken om naar dagbesteding te gaan? Wij vertellen u wat dagbesteding precies is en welke soorten dagbesteding er zijn.

dagbesteding


 

Wat is dagbesteding?

Dagbesteding, ook wel zinvolle dagbesteding, bestaat uit verschillende activiteiten die u kunt doen met een groep mensen, onder begeleiding van professionals. Dankzij dagbesteding kunt u onder andere mensen ontmoeten en leuke activiteiten doen. Bovendien kan dagbesteding helpen om mantelzorgers te ontlasten. 

Voor wie is dagbesteding?

Dagbesteding is voor mensen die zelf geen activiteiten meer kunnen ondernemen en relatief weinig sociale contacten hebben. Denk hierbij aan dagbesteding voor (dementerende) ouderen, dagbesteding in de gehandicaptenzorg of dagbesteding voor autisme. Maar ook dagbesteding voor jongeren is mogelijk.


 

Soorten dagbesteding

Er zijn verschillende soorten dagbesteding. Grofweg kunnen we drie soorten dagbesteding onderscheiden, namelijk: arbeidsmatig, ontwikkelingsgericht en belevingsgericht. Wij zetten de drie soorten dagbesteding voor u op een rijtje:

  • Arbeidsmatige dagbesteding: voor mensen die geen betaald werk kunnen doen, is arbeidsmatige dagbesteding de uitkomst. Dankzij arbeidsmatige dagbesteding is het namelijk mogelijk dat men kan werken met professionele begeleiding. 
  • Ontwikkelingsgerichte dagbesteding: bij ontwikkelingsgerichte dagbesteding werkt het net even wat anders. Bij deze soort dagbesteding werkt iemand naar het moment toe om binnen drie jaar door te stromen naar betaald werk, een participatieplek of vrijwilligerswerk. 
  • Belevingsgerichte dagbesteding: binnen deze soort dagbesteding leren mensen om te gaan met hun beperking of ziekte en hoe zij zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven leven. Belevingsgerichte dagbesteding zorgt er daarnaast voor dat mensen minder snel eenzaam worden en meer sociale contacten aangaan. 

 

Voorbeelden dagbesteding

Omdat er drie verschillende soorten dagbesteding zijn, zijn er ook een hoop voorbeelden van dagbesteding. Dit zijn enkele voorbeelden van dagbesteding:

1

Activiteitencentrum dagbesteding

Hierbij kunt u denken aan activiteiten als dagbesteding voor ouderen. Bijvoorbeeld sporten, bloemschikken, kaarsen maken of toneelspelen.

 

2

Zorgboerderijen dagbesteding

Als u graag met dieren werkt, is dagbesteding bij een zorgboerderij iets voor u. Een zorgboerderij is onder andere voor ouderen of mensen met dementie.

 

3

Dagbesteding voor ouderen

Voor ouderen bestaat ook dagbesteding. Denk hierbij aan gezamenlijke uitstapjes, dagopvang voor ouderen of activiteiten in een buurthuis.

 

4

Werken als
dagbesteding

U kunt ook werken als dagbesteding. Dit is een voorbeeld van arbeidsmatige dagbesteding. Denk hierbij aan werken in een restaurant.


 

Zorgwetten en dagbesteding

In de meeste gevallen wordt dagbesteding vergoed. Dagbesteding wordt geregeld en vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke zorg (Wmo) of de Jeugdwet. Vanuit welke zorgwet krijgt u dagbesteding?

Wlz dagbesteding

Heeft u een indicatie voor Wlz-zorg? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor Wlz dagbesteding. Samen met het zorgkantoor bespreekt en bepaalt u hoe de Wlz dagbesteding wordt ingevuld.

 

Wmo dagbesteding ouderen

U kunt uit de Wmo dagbesteding krijgen als u 18 jaar of ouder bent en als u vanwege een ziekte, beperking of hoge leeftijd dagbesteding nodig heeft. Wmo dagbesteding kunt u aanvragen bij uw gemeente.

 

Dagbesteding jongeren Jeugdwet

Door de Jeugdwet is jongeren dagbesteding mogelijk als een kind jonger is dan 18 jaar en vanwege ziekte of beperking niet naar school of de opvang kan. Jongeren dagbesteding kunt u aanvragen bij uw gemeente.


 

Kosten dagbesteding

Vaak worden de kosten van de dagbesteding vergoed. Dit kan zijn op basis van de Wmo door de gemeente of door de Wlz. Wel kan het voorkomen dat u een (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage moet betalen.

PGB dagbesteding

Dagbesteding wordt geregeld door uw gemeente. Als u zelf wilt bepalen naar welke dagbesteding u gaat, kunt u een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen bij het zorgkantoor. Met het PGB kunt u zelf dagbesteding inkopen en kiezen naar welke dagbesteding u gaat.


Ook interessant voor u
 

langer thuis wonen

Hoe kan ik langer thuis blijven wonen?

> Lees meer

 

wmo

Hoe werkt de Wet maatschappelijke zorg?

> Lees meer

 

pgb

Het persoonsgebonden budget (PGB) uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage