Contact
Mijn UnitedConsumers

5 tips om diabetes te voorkomen

Diabetes, oftewel suikerziekte, komt bij veel mensen voor in Nederland. Maar, hoe voorkomt u diabetes? Wij hebben 5 tips voor u verzameld om diabetes te voorkomen!

diabetes voorkomen


 

Diabetes voorkomen

Diabetes kunt u door kleine veranderingen in uw leven voorkomen. Door voldoende te bewegen en gezond te eten komt u bijvoorbeeld al heel ver! Maar, suikerziekte voorkomen kan eigenlijk alleen bij diabetes type 2. Dit komt doordat diabetes type 2 onder andere veroorzaakt wordt door een ongezonde leefstijl. En dit kunt u gemakkelijk zelf aanpassen.

Goed om te weten: diabetes type 1 kunt u niet voorkomen. Deze vorm van diabetes komt namelijk door uw eigen afweersysteem.

info Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 reageren uw lichaamscellen niet goed op insuline. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw cellen genoeg suiker uit het bloed halen. Als u diabetes type 2 heeft, werkt dit niet goed. Er blijft dan te veel suiker in uw bloed en dat is slecht voor uw lichaam.


 

Hoe kan ik diabetes voorkomen?

Door gezond te leven kunt u het risico op diabetes type 2 al een flink stuk verkleinen. Wij geven u 5 tips om diabetes te voorkomen!

tip 1Tip 1: Beweeg regelmatig

Wilt u diabetes voorkomen? Dan is het slim om regelmatig te bewegen. Door elke dag een halfuur te bewegen, vermindert u het risico op diabetes al met 30%. Pak dus eens lekker de fiets of trek die wandelschoenen aan.

tip 2 Tip 2: Ga lekker naar buiten

Buiten zijn is goed voor u. Daarnaast kunt u in de buitenlucht ook uw gedachten leegmaken. Goed om stress te vermijden! Daglicht is dan ook essentieel voor de belangrijkste lichamelijke processen, zoals opbouw van uw weerstand en uw hormoonhuishouding.

tip 3 Tip 3: Gun uzelf een goede nachtrust

Genoeg en goed slapen is belangrijk als u diabetes wilt voorkomen. Bij te weinig of juist teveel slapen of onregelmatige slaap kan de kans op diabetes type 2 toenemen. Goed om te weten: voor een volwassene is ongeveer 8 uur slaap per nacht voldoende.

tip 4Tip 4: Eet gezond en gevarieerd

Door gevarieerd en gezond te eten, vermijdt u koolhydraten en suikers. Daarnaast is de kans groter dat u meer onverzadigde vetten binnenkrijgt. Extra tip: om diabetes te voorkomen, kunt u om dieetadvies vragen bij een diëtist. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

tip 5 Tip 5: Stop met roken

Rookt u? Het is verstandig om te stoppen met roken om diabetes type 2 te voorkomen. Door het roken krijgt u namelijk eerder een te hoge bloedsuiker. En dit kan diabetes veroorzaken.


 

Vergoeding gezonde levensstijl

Een gezond leven begint bij een gezonde levensstijl. Heeft u wat extra hulp nodig? Vanuit de basisverzekering krijgt u de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vergoed. De GLI ondersteunt u in de weg naar een gezonde leefstijl.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

diabetes

Hoe zit het met de vergoeding voor diabetes type 2?

> Lees meer

 

gezond eten

Gezond eten: welke voeding is gezond?

> Lees meer

 

hoog cholesterol

Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen?

> Lees meer

 

Blog homepage