Donorregistratie

In Nederland werkt de gezondheidszorg met een donorregistratie vanuit een donorregister. Vanaf 1 juli 2020 staan alle Nederlanders automatisch geregistreerd in het donorregister volgens de nieuwe orgaandonatiewet. Geef u geen keuze door? Dan staat u geregistreerd als zijnde ‘geen bezwaar’. Dit betekent dat u akkoord gaat met orgaandonatie. Wat is het donorregister? Welke keuzes heeft u en hoe kunt u bezwaar maken? Dat leest u op deze pagina.
Donorregister

Orgaandonatie in Nederland

In januari 2019 stond 42% van de inwoners in Nederland vanaf 12 jaar geregistreerd in het donorregister. Een donorregistratie betekent dat iemand juist bezwaar of akkoord geeft op het doneren van organen en weefsels na de dood. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft tot nu toe geen keuze gemaakt en staat daardoor dus niet in het donorregister.

Uit medische noodzaak hebben mensen soms een nieuw orgaan nodig. Jaarlijks staan er meer dan 1.100 mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan of weefsel. Denk aan een nieuwe nier, long of hartklep. Het doel van de nieuwe orgaandonatiewet, die op 1 juli 2020 ingaat, is het aantal orgaandonaties vergroten, waaroor de wachtlijsten kleiner worden.

Wat verandert er in de orgaandonatiewet?

Vanaf 1998 werd besloten dat iedereen van 12 jaar en ouder zich mag registeren als orgaandonor in het donorregister. Staat u niet geregistreerd in het donorregister? Dan beslissen uw nabestaanden. Met de oude orgaandonatiewet bent u niet automatisch orgaandonor. Door de nieuwe orgaandonatiewet wordt iedere Nederlander automatisch wel donor, tenzij anders is aangegeven in het donorregister.

Vanaf 1 juli 2020 ontvangen niet-geregistreerde personen vanaf 18 jaar een brief. Middels deze brief wordt u gevraagd een keuze te maken wat betreft orgaandonatie. Reageert u niet? Dan ontvangt u binnen 6 weken een herinnering. Laat u die ook links liggen? Dan wordt u automatisch in het donorregister geregistreerd als ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie en weefseldonatie. U ontvangt uiteraard een brief ter bevestiging.

Bij de automatische 'geen bezwaar' donorregistratie, kunnen nabestaanden orgaandonatie enkel tegenhouden door te bewijzen dat orgaandonatie niet gewenst was.

Hoe werkt het donorregister?

In het donorregister legt u vast wat uw keuze is wat betreft orgaandonatie. Orgaandonatie is niet verplicht, maar wel heel erg gewenst. Nadat u bent overleden, kunt u dankzij uw donorregistratie namelijk andere, ernstig zieke mensen helpen.

Het werkt zo: wanneer iemand komt te overlijden, kan de arts direct het donorregister raadplegen. Het systeem zoekt op dat moment automatisch naar een geschikte ‘ontvanger’. Een ontvanger is iemand die op de donorwachtlijst staat. Dankzij de keuze voor orgaandonatie, krijgt die persoon de kans om beter te worden.

Bent u benieuwd hoe het proces van orgaandonatie verloopt? Op de website van de transplantatiestichting vindt u daar meer informatie over.

Hoe kan ik orgaandonor worden?

Orgaandonor worden is simpel. U logt in middels uw DigiD en geeft uw keuze door.

In het donorregister kunt u kiezen uit vier verschillende opties:

 1. Ja, ik geef toestemming.
 2. Nee, ik geef geen toestemming.
 3. Mijn partner of familie beslist.
 4. De door mij gekozen persoon beslist.

Indien u kiest voor ‘Ja, ik geef toestemming', volgt er de vraag of u organen of weefsel uit wilt sluiten. U kunt de volgende organen en weefsels uitsluiten:

 • hart
 • huid
 • lever
 • nieren
 • longen
 • darmen
 • bloedvaten
 • alvleesklier
 • oogweefsel
 • hartkleppen
 • botweefsel/kraakbeen/pezen

Geeft u geen toestemming? Dan bent u geen orgaandonor. U kunt uw keuze altijd later nog in het donorregister wijzigen.

Donor worden: de voordelen en nadelen

Het voordeel van donor worden is dat u iets kunt betekenen voor het leven van een ander. Ook neemt u de last weg voor uw nabestaanden. De beslissing voor orgaandonatie dient na, of zelfs kort vóór overlijden, snel te worden genomen. Dit heeft te maken met de vitaliteit van de organen. Het is voor de nabestaanden vaak te zwaar om op dat moment een beslissing te nemen. Bent u orgaandonor? Dan zullen zij zich daar sneller bij neerleggen.

Nadelen om donor te worden komen mogelijk voort vanuit een religieus standpunt. In veel religies bestaat de overtuiging dat het lichaam ongeschonden dient te zijn na overlijden. Overleg met uw naasten! Zo komt u het beste tot uw keuze van uw donoregistratie.

Blog homepage