Donorregistratie

In Nederland werkt de gezondheidszorg met een donorregistratie vanuit een donorregister. Vanaf 1 juli 2020 staan alle Nederlanders automatisch geregistreerd in het donorregister volgens de nieuwe orgaandonatiewet. Geef u geen keuze door? Dan staat u geregistreerd als zijnde ‘geen bezwaar’. Dit betekent dat u akkoord gaat met orgaandonatie. Wat is het donorregister? Welke keuzes heeft u en hoe kunt u bezwaar maken? Dat leest u op deze pagina.
Donorregister

Orgaandonatie in Nederland

In januari 2019 stond 42% van de inwoners in Nederland vanaf 12 jaar geregistreerd in het donorregister. Een donorregistratie betekent dat iemand juist bezwaar of akkoord geeft op het doneren van organen en weefsels na de dood. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft tot nu toe geen keuze gemaakt en staat daardoor dus niet in het donorregister.

Uit medische noodzaak hebben mensen soms een nieuw orgaan nodig. Jaarlijks staan er meer dan 1.100 mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan of weefsel. Denk aan een nieuwe nier, long of hartklep. Het doel van de nieuwe orgaandonatiewet, die op 1 juli 2020 ingaat, is het aantal orgaandonaties vergroten, waaroor de wachtlijsten kleiner worden.

Wat verandert er in de orgaandonatiewet?

Vanaf 1998 werd besloten dat iedereen van 12 jaar en ouder zich mag registeren als orgaandonor in het donorregister. Staat u niet geregistreerd in het donorregister? Dan beslissen uw nabestaanden. Met de oude orgaandonatiewet bent u niet automatisch orgaandonor. Door de nieuwe orgaandonatiewet wordt iedere Nederlander automatisch wel donor, tenzij anders is aangegeven in het donorregister.

Vanaf 1 juli 2020 ontvangen niet-geregistreerde personen vanaf 18 jaar een brief. Middels deze brief wordt u gevraagd een keuze te maken wat betreft orgaandonatie. Reageert u niet? Dan ontvangt u binnen 6 weken een herinnering. Laat u die ook links liggen? Dan wordt u automatisch in het donorregister geregistreerd als ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie en weefseldonatie. U ontvangt uiteraard een brief ter bevestiging.

Bij de automatische 'geen bezwaar' donorregistratie, kunnen nabestaanden orgaandonatie enkel tegenhouden door te bewijzen dat orgaandonatie niet gewenst was.

Is orgaandonatie verplicht?

Orgaandonatie is niet verplicht, maar vanaf 1 juli 2020 moet u wel een keuze gemaakt hebben in het wel of niet doneren van uw organen. U mag zelf kiezen welke organen wel opgenomen worden in het donorregister en welke organen niet opgenomen morgen worden in het donorregister.

Hoe werkt het donorregister?

In het donorregister legt u vast wat uw keuze is wat betreft orgaandonatie. Is orgaandonatie verplicht? Nee, maar wel heel erg gewenst. Nadat u bent overleden, kunt namelijk u dankzij uw donorregistratie andere, ernstig zieke mensen helpen.

Het werkt zo: wanneer iemand komt te overlijden, kan de arts direct het donorregister raadplegen. Het systeem zoekt op dat moment automatisch naar een geschikte ‘ontvanger’. Een ontvanger is iemand die op de donorwachtlijst staat. Dankzij de keuze voor orgaandonatie, krijgt die persoon de kans om beter te worden. Het donorregister raadplegen gebeurt enkel door artsen of een aangewezen assistente. 

Bent u benieuwd hoe het proces van orgaandonatie verloopt? Op de website van de transplantatiestichting vindt u daar meer informatie over.

Hoe kan ik orgaandonor worden?

Orgaandonor worden is simpel. U logt in middels uw DigiD en geeft uw keuze door. In het donorregister kunt u kiezen uit vier verschillende opties:

 1. Ja, ik geef toestemming.
 2. Nee, ik geef geen toestemming.
 3. Mijn partner of familie beslist.
 4. De door mij gekozen persoon beslist.

Indien u kiest voor ‘Ja, ik geef toestemming', volgt er de vraag of u organen of weefsel uit wilt sluiten. U kunt de volgende organen en weefsels uitsluiten:

 • hart
 • huid
 • lever
 • nieren
 • longen
 • darmen
 • bloedvaten
 • alvleesklier
 • oogweefsel
 • hartkleppen
 • botweefsel/kraakbeen/pezen

Geen orgaandonor worden? Dat kan door simpelweg geen toestemming te geven. U kunt uw keuze altijd later nog in het donorregister wijzigen

Ik wil mijn donorregistratie wijzigen

Donor worden: voor- en nadelen

Het voordeel van orgaandonor worden is dat u iets kunt betekenen voor het leven van een ander. Artsen kunnen het donorregister raadplegen en met uw orgaan het leven van een ander redden. Ook neemt u de last weg voor uw nabestaanden. De beslissing voor orgaandonatie dient snel gemaakt te worden. Voor de nabestaanden is dit vaak te zwaar. Bent u orgaandonor? Dan zullen zij zich daar sneller bij neerleggen.

Nadelen van orgaandonor worden, komen mogelijk voort vanuit een religieus standpunt. In veel religies bestaat de overtuiging dat het lichaam ongeschonden dient te zijn na overlijden. Overleg met uw naasten! Zo komt u het beste tot uw keuze van uw donoregistratie.

Blog homepage