Contact
Mijn UnitedConsumers

Donorregister: uw keuze in het donorregister wijzigen

Donorregistratie is vanaf 1 juli 2020 voor iedereen in Nederland verplicht. Vanaf dat moment staat dus iedereen in het nieuwe donorregister. Wat is orgaandonatie? Is orgaandonatie verplicht en hoe kunt u uw donorregistratie wijzigen of het donorregister raadplegen? Donorregister

 

Wat is orgaandonatie?

Orgaandonatie is als u uw orgaan - na de dood - beschikbaar stelt voor mensen die een nieuw orgaan nodig hebben. Afhankelijk van welk weefsel en organen u in het donorregister beschikbaar stelt, kunt u na uw overlijden zelfs meerdere levens redden! En dat is een fijne gedachte.


 

Donorregister raadplegen

Uw donorregistratie staat genoteerd in het donorregister. Heeft u voor 1 juli 2020 geen keuze doorgegeven? Dan staat u automatisch geregistreerd als orgaandonor. U kunt dan - door het donorregister te raadplegen - zélf bepalen of u bezwaar maakt tegen orgaandonatie. Daarnaast kunt u kiezen voor welke organen en weefsels u orgaandonor wilt worden.

Bekijk donorregister 

Hoe werkt het donorregister?

Wanneer iemand komt te overlijden, kan de arts direct het donorregister raadplegen. Het systeem zoekt op dat moment automatisch naar een geschikte ‘ontvanger’. Een ontvanger is iemand die op de donorwachtlijst staat. Dankzij orgaandonatie, krijgt die persoon de kans om beter te worden. Het donorregister raadplegen gebeurt enkel door artsen of een aangewezen assistente. 

Is orgaandonatie verplicht?

Orgaandonatie is niet verplicht. U bepaalt niet alleen óf u orgaandonor wordt, maar ook welke organen u doneert. Uw persoonlijke keuze wordt opgenomen in het donorregister. Bent u van gedachte veranderd? Dan kunt u altijd het donorregister wijzigen. 


 

Donorregistratie wijzigen

U kunt uw donorregistratie wijzigen wanneer u dat wilt. Misschien staat u geregistreerd als orgaandonor, maar wilt u geen orgaandonor meer zijn. Dan kunt u uw donorregistratie wijzigen. Dit geldt ook wanneer u er in eerste instantie voor heeft gekozen om geen orgaandonor te worden, maar toch van gedachte bent veranderd. U kunt uw donorregistratie wijzigen op de website van de overheid. Middels uw DigiD kunt u uw keuze veranderen en uw donorregistratie wijzigen.

Donorregistratie wijzigen


 

Orgaandonor worden

Wel of geen orgaandonor worden is simpel. U logt in middels uw DigiD en geeft uw keuze door. Bovendien kunt u hier uw donorregistratie wijzigen wanneer u wilt. In het donorregister kunt u kiezen uit vier verschillende opties:

 

Keuze 1: Ja, ik wil orgaandonor worden

U wilt orgaandonor worden. U kunt hierbij kiezen welke organen en weefsels u wilt doneren. Wilt u bepaalde organen en/of weefsels liever niet doneren? Dan kunt u dit invullen tijdens uw aanmelding. De volgende organen en weefsels kunnen gedoneerd worden:

Organendonatie

Weefseldonatie
papier pen Hart. papier pen Huid.
papier pen Lever. papier pen Ogen.
papier pen Nieren. papier pen Pezen.
papier pen Longen. papier pen Kraakbeen.
papier pen Darmen. papier pen Botweefsel.
papier pen Alvleesklier. papier pen Bloedvaten.
    papier pen Hartkleppen.
 

Keuze 2: Nee, ik wil geen orgaandonor worden

Wilt u geen orgaandonor worden? Geen probleem. Wanneer u geen toestemming geeft, worden uw organen niet gebruikt voor donatie. 

 

Keuze 3: Mijn familie of partner beslist over orgaandonatie

Na uw overlijden laat u de keuze over aan uw familie of partner. Staan zij niet achter orgaandonatie? Dan kunnen zij besluiten om uw organen niet te doneren.

 

Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist over orgaandonatie

U kiest een specifiek persoon in uw omgeving die de keuze voor u mag maken of u wel of geen orgaandonor wordt. Deze persoon moet wel op de hoogte zijn van deze bevoegdheid. 


 

Donor worden voor- en nadelen

Orgaandonatie is niet het makkelijkste onderwerp om over na te denken, maar wel belangrijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw nabestaanden. Donor worden kent voor- en nadelen. Wij zetten ze voor u op een rij:

Orgaandonatie voordelen

Orgaandonatie nadelen

 
U kunt het leven van een ander redden.
 
Vanuit een religieus standpunt wilt u geen orgaandonor worden.
 
U neemt de (zware) beslissing weg voor uw nabestaanden.    

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wanneer is het bevolkingsonderzoek?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat kost mijn tandartsbehandeling?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Wat moet ik doen bij een brandwond?

> Lees meer

 

Blog homepage