Contact
Mijn UnitedConsumers

Fietsen is gezond: hoe gezond is fietsen?

Dat fietsen gezond is, is u misschien wel bekend. Maar, hoe gezond is fietsen nu echt? Wij zetten 6 redenen waarom fietsen gezond is voor u op een rijtje. Daarnaast hebben wij 3 prachtige fietsroutes in Nederland voor u geselecteerd.

fietsen is gezond

 

fietsen is gezond

Is fietsen gezond?


Ja zeker! Fietsen is erg gezond en goed voor uw hele lichaam. Bij het fietsen gebruikt u namelijk belangrijke spiergroepen. En die spieren worden alleen maar sterker als u regelmatig fietst. Bovendien stimuleert fietsen uw spijsvertering en zet het uw stoelgang in beweging. Verder werkt fietsen stressverlagend en kalmerend - zeker als u lekker in de natuur gaat fietsen of mountainbiken. Ideaal dus!

Mountainbike gezond

Mountainbiken is een geschikte manier van lichaamsbeweging. Het is namelijk een combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, techniek en coördinatie. U traint uw spieren en conditie met mountainbiken. En daarom is mountainbiken mega gezond!

Elektrisch fietsen ook gezond!

Men vraagt zich vaak af of elektrisch fietsen dan ook gezond is. Het antwoord is: ja! Maar, hoe gezond is elektrisch fietsen? U krijgt nog steeds dezelfde beweging op uw e-bike als op een normale fiets. Daarnaast fietsen mensen immers vaker én leggen zij een langere afstand af met de elektrische fiets. Fietsen op een elektrische fiets is dus zeker net zo gezond als fietsen zonder ondersteuning.

 

waarom is fietsen gezond

Waarom is fietsen gezond? 6 redenen


Dat fietsen gezond is, weten we al langer. Fietsen levert u tal van gezondheidsvoordelen op! Maar, waarom is fietsen gezond? Wij zetten 6 redenen voor u op een rij waarom fietsen gezond is.

1. U voorkomt ziektes

Fietsen is gezond, want het bevordert uw immuunsysteem. Zeker wanneer u regelmatig de fiets pakt, wordt uw lichaam sterker en is het beter in staat om virussen en griep af te weren. Wist u dat mensen die dagelijks fietsen minder vaak ziek zijn? Daarom is fietsen gezond!

2. Fietsen helpt tegen stress

Fietsen is gezond, want lange fietstochten ontspannen de geest. Tijdens het fietsen kunt u namelijk even uw gedachten verzettenEn dat vermindert stress! Bovendien maakt u tijdens het fietsen endorfine en serotonine aan. Deze stofjes geven u een geluksgevoel.

3. Fietsen is goed voor een betere nachtrust

Als u dagelijks een stukje fietst, valt u sneller in slaap én slaapt u zelfs een uur langer door. Doordat u tijdens het fietsen in de buitenlucht bent, bent u beter in staat om uw natuurlijke slaapritme te herpakken. Door fietsen krijgt u een betere nachtrust, en dat is gezond.

4. Fietsen helpt tegen overgewicht

Van fietsen wordt u fitter, want fietsen is goed voor uw conditie. En wie regelmatig en voldoende beweegt, blijft makkelijker op gezond gewicht. Daarom helpt fietsen tegen overgewicht. Iedere kilometer helpt!

5. U verlaagt de kans op diabetes

Uit onderzoek blijkt dat fietsen gezond is, omdat het de kans op diabetes type 2 verlaagt. Als u namelijk ongeveer 3 keer per week fietst, dan is uw lichaam sneller in staat om suikers makkelijk uit het bloed te halen. Hierdoor zal uw bloedsuikerspiegel dalen. 

6. Goed voor uw hart- en bloedvaten

De laatste waardevolle reden waarom fietsen gezond is, is dat fietsen goed is voor uw hart- en bloedvaten. Tijdens het fietsen krijgt u een snellere hartslag en gaat u dieper ademhalen. Hierdoor wordt uw bloed sneller rondgepompt om zuurstof en energie sneller aan te voeren en afvalstoffen sneller af te voeren. 

 

fietsroutes nederland

De 3 mooiste fietsroutes van Nederland


Fietsen is goed voor uw gezondheid. Daarom hebben wij speciaal voor u de 3 mooiste fietsroutes van Nederland geselecteerd. Zo geniet u van de mooiste landschappen en profiteert u van de gezondheidsvoordelen van fietsen.

de peel

Fietsroute de Peel
(Limburg)

 

lisse

Fietsroute Lisse
(Zuid-Holland)

 

tjeukemeer

Fietsroute Tjeukemeer
(Friesland)

 

hoeveel km fietsen per dag is gezond

Hoeveel km fietsen per dag is gezond?


Gemiddeld is 10 tot 20 kilometer fietsen per dag gezond. Als beginnende fietser kunt u beginnen met 5 tot 7 km per dag. En die afstand kunt u geleidelijk opvoeren. Maar, hoeveel km fietsen per dag gezond is, hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Uw dagelijkse, fysieke activiteiten.
  • Uw dagelijkse routine.
  • Uw dieet.

Fietsen en gezondheid: focus op tijd

Eigenlijk is het dan ook niet van belang hoeveel kilometer u fietst, maar zeggen deskundigen dat de tijd die u fietst belangrijker is dan de kilometers. Het is slim om minstens 30 minuten per dag te bewegen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 20 minuten te fietsen en 10 minuten te wandelen. Dat is extra gezond!


Ook interessant voor u
 

bewegen gezond

Bewegen is gezond: hoe kan ik gezond bewegen?

> Lees meer

 

wandelroutes

Wandelen met deze 8 mooiste routes van Nederland!

> Lees meer

 

gezondheidsapps

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

> Lees meer

 

Blog homepage