Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezond gewicht: heb ik een gezond gewicht?

Met een gezond gewicht loopt u minder risico op ernstige aandoeningen. En het risico op ernstige aandoeningen wilt u natuurlijk zo veel mogelijk verkleinen. Wat is een gezond gewicht en is een gezond gewicht gelijk aan een gezond BMI?

Gezond gewicht


 

Wat is een gezond gewicht?

Een gezond gewicht is afhankelijk van een aantal factoren. Niet alleen het cijfertje op de weegschaal bepaalt of u een gezond gewicht heeft. Ook uw lengte, leeftijd en uw geslacht zijn bepalende factoren voor een gezond gewicht. Tijd om eens te kijken naar wat een gezond gewicht precies inhoudt, hoe u uw eigen ideale gewicht berekent en hoe u ervoor zorgt dat u dit gezonde gewicht behaalt en behoudt.


 

Heb ik een gezond gewicht?

U kunt een gezond gewicht berekenen met de Body Mass Index (BMI). Uw BMI is de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte. Het getal dat uit deze BMI-berekening komt, geeft aan of u een gezond gewicht heeft. Ook geeft het aan of u te maken heeft met overgewicht of juist kampt met ondergewicht.


 

Wat is een gezond BMI?

Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Komt uw BMI uit tussen de 25 en 30? Dan heeft u overgewicht. Een BMI van boven de 30 betekent dat er sprake is van obesitas. Heeft u juist een BMI van minder dan 18,5? Dan heeft u ondergewicht. Door uw BMI te berekenen komt u erachter of u een gezond gewicht heeft of niet


 

Gezond BMI berekenen

Het berekenen van uw BMI is een betrouwbare methode om vast te stellen of u een gezond gewicht heeft. Het is alleen niet voor iedereen de beste methode, want kinderen tot 18 jaar zijn nog volop in de groei en mensen van 70 jaar en ouder krijgen te maken met veranderende lichaamsverhoudingen. Maar ook zwangere vrouwen en mensen met een grote spiermassa hebben te maken met andere normen. Een BMI-berekening is daarom niet altijd accuraat.


 

Gezond gewicht berekenen

Een gezond BMI zegt al veel over uw gewicht, maar nog niet alles. Het is voor uw gezondheid ook belangrijk om te weten waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik heeft een nadelige invloed op uw gezondheid. Naast uw BMI, kunt u daarom ook uw tailleomtrek meten. Dit doet u als volgt:

  1. Meet de omtrek van uw middel tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken.
  2. Adem uit en bekijk wat uw middelomtrek is.

Uw middelomtrek vertelt u het volgende:

 Middelomtrek man  Middelomtrek vrouw  Gewicht 
 Kleiner dan 79 cm  Kleiner dan 68 cm  Ondergewicht 
 Tussen 79 en 94 cm  Tussen 68 en 80 cm  Gezond gewicht
 Tussen 94 en 102 cm  Tussen 80 en 88 cm  Overgewicht 
 Groter dan 102 cm  Groter dan 88 cm  Obesitas 

In de meeste gevallen is het BMI en de tailleomtrek hetzelfde: een gezond gewicht, ondergewicht, overgewicht of obesitas. Verschilt de uitkomst van elkaar? Dan is het advies om het resultaat van de tailleomtrek aan te houden. Dit zegt immers ook iets over het extra gezondheidsrisico van buikvet.


 

Gezond gewicht krijgen én behouden

Het hebben en behouden van een gezond gewicht is enorm belangrijk. Maar wat kunt u doen als u te zwaar of juist te licht bent? En wanneer u al een gezond gewicht heeft, hoe behoudt u dat dan? 

Gezond aankomen 

Heeft u ondergewicht? Dan is het belangrijk dat u op een gezonde manier aankomt. Dit bereikt u door:

  • Op vaste tijden te eten: 3 maaltijden per dag is het beste, maar u kunt ook 5 tot 7 kleine maaltijden over de dag verdelen.
  • Gezond eten met vezels en eiwitten: Eiwitten zijn goed voor de opbouw van spieren en vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang.
  • Regel matig te bewegen en te trainen: sport en beweging zorgt voor een betere lichaamshouding, maakt u fitter en hiermee traint u uw spieren. Spiermassa is zwaarder dan vet en heeft hierdoor een positieve bijdrage aan uw gewicht.

Gezond afvallen

Gezond afvallen is niet altijd makkelijk. Het draait niet alleen om minder eten, maar vooral om verantwoord eten en meer te bewegen. Zo werkt u niet alleen aan een gezond gewicht, maar ook aan een gezonde levensstijl. Tips om verantwoord af te vallen:

  • Vermijd verleidingen: zijn snacks of zoetigheden uw zwakke punt? Haal deze dan niet in huis. 
  • Neem uw eetpatroon onder de loep: maaltijden overslaan en veel tussendoortjes zijn nadelig voor een gezond gewicht.
  • Kies een realistisch streefgewicht: een halve kilo tot 1 kilo per week afvallen is prima en houd een realistisch doel voor ogen. 

Gezond gewicht behouden

Heeft u een gezond gewicht? Dan is het belangrijk om dit vast te blijven houden. Zo blijft u op een gezond gewicht en een gezond BMI:

  • Eet gevarieerd: zorg dat u dagelijks iets uit alle vakken van de Schijf van Vijf op het menu zet.
  • Neem een keer de trap of de fiets: u hoeft niet per se te sporten (mag wel), maar iedere dag bewegen draagt bij aan het behouden van een gezond gewicht.
  • Beperk ongezonde tussendoortjes:  af en toe iets snacken of snoepen kan best, maar het is verstandig om producten met te veel suiker, zout of verzadigde vetten zo veel mogelijk te vermijden.

Gezond gewicht en uw zorgverzekering

Heeft u wat extra hulp nodig om gezond gewicht te behouden? Dat geeft niets! De hulp van een diëtist(e) wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Houd bij een diëtist vergoeding wel rekening met het eigen risico. Zo komt u nooit voor onverwachte kosten te staan.

Bekijk vergoeding diëtist


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Thuis sporten? Dat is makkelijker dan u denkt!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat zijn de voor- en nadelen van geen vlees eten?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe krijg en behoud ik een gezonde levensstijl?

> Lees meer

 

Blog homepage