Wat is een gezond gewicht?

Dankzij een gezond gewicht zit u lekkerder in uw vel. Met een gezond gewicht loopt u minder risico op (chronische) ziektes en aandoeningen. Maar is een gezond gewicht gelijk aan een gezond BMI? En wat is dan een gezond BMI? Op deze pagina leggen wij u graag uit hoe u een gezond gewicht voor uw lichaam kunt berekenen.

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is afhankelijk van een aantal factoren. Niet alleen het cijfertje op de weegschaal bepaalt of u een gezond gewicht hebt. Ook uw lengte, leeftijd en uw geslacht zijn bepalende factoren voor uw ideale gewicht. Tijd om eens te kijken naar wat een gezond gewicht precies inhoudt, hoe u uw eigen ideale gewicht berekent en hoe u ervoor zorgt dat u dit gezonde gewicht behaalt en behoudt.

Een gezond BMI is een gezond gewicht

Om erachter te komen wat voor u een gezond gewicht is, kunt u uw BMI berekenen: de Body Mass Index. Uw BMI is de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte. Het getal dat uit deze BMI-berekening komt, geeft aan of u een gezond gewicht heeft. Ook geeft het aan of u te maken heeft met overgewicht of juist kampt met ondergewicht.

Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Komt uw BMI uit tussen de 25 en 30, dan heeft u overgewicht. Een BMI van boven de 30 betekent dat er sprake is van obesitas. Heeft u juist een BMI van minder dan 18,5? Dan heeft u ondergewicht. Benieuwd of u een gezond gewicht hebt? Bereken nu uw BMI

Hoe betrouwbaar is de BMI?

Het berekenen van uw BMI is een betrouwbare methode om vast te stellen of u een goed gewicht heeft. Het is alleen niet voor iedereen de beste methode: kinderen tot 18 jaar zijn nog volop in de groei en mensen van 70 jaar en ouder krijgen te maken met veranderende lichaamsverhoudingen. Maar ook zwangere vrouwen, mensen met een grote spiermassa of mensen van niet-westerse afkomst hebben te maken met andere normen. Een BMI-berekening is daarom niet altijd accuraat.

Een gezond gewicht berekenen: middelomtrek

Een gezond BMI zegt al veel over uw gewicht, maar nog niet alles. Het is voor uw gezondheid ook belangrijk om te weten waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik heeft een nadelige invloed op uw gezondheid. Naast uw BMI, kunt u daarom ook uw tailleomtrek meten. Dit doet u als volgt:

 1. Meet de omtrek van uw middel tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken.
 2. Adem uit en bekijk wat uw middelomtrek is.

Uw middelomtrek vertelt u het volgende:

 Middelomtrek man  Middelomtrek vrouw  Gewicht 
 Kleiner dan 79 cm  Kleiner dan 68 cm  Ondergewicht 
 Tussen 79 en 94 cm  Tussen 68 en 80 cm  Gezond gewicht
 Tussen 94 en 102 cm  Tussen 80 en 88 cm  Overgewicht 
 Groter dan 102 cm  Groter dan 88 cm  Obesitas 

In de meeste gevallen is het BMI en de tailleomtrek hetzelfde: een gezond gewicht, ondergewicht, overgewicht of obesitas. Verschilt de uitkomst van elkaar? Dan is het advies om het resultaat van de tailleomtrek aan te houden. Dit zegt immers ook iets over het extra gezondheidsrisico van buikvet.

Tips om een gezond gewicht te krijgen én te houden

Het hebben en behouden van een gezond gewicht is enorm belangrijk. Maar wat kunt u doen als u te zwaar of juist te licht bent? En wanneer u uw ideale gewicht al hebt, hoe behoudt u dat dan? Wij delen onze beste tips met u!

Gezond aankomen 

Heeft u ondergewicht? Dan is het belangrijk dat u op een gezonde manier aankomt. Dit bereikt u door:

 • Op vaste tijden te eten: 3 maaltijden per dag is het beste, maar u kunt ook 5 tot 7 kleine maaltijden over de dag verdelen.
 • Te bewegen: regelmatig bewegen maakt u fitter en hiermee traint u uw spieren. Spiermassa is zwaarder dan vet en heeft hierdoor een positieve bijdrage aan uw gewicht.
 • Vezels, veel eiwitten en extra gezonde vetten te eten: eiwitten zijn goed voor de opbouw van spieren, vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang en wat extra vet kan geen kwaad bij ondergewicht.

Gezond afvallen

Gezond afvallen is niet altijd makkelijk. Het draait niet alleen om minder eten, maar vooral om verantwoord eten. Het is een kwestie van volhouden. Tips om verantwoord af te vallen:

 • Vermijd verleidingen: zijn snacks of zoetigheden uw zwakke punt? Haal deze dan niet in huis. 
 • Neem uw eetpatroon onder de loep: maaltijden overslaan en veel tussendoortjes zijn nadelig voor een gezond gewicht.
 • Kies een realistisch streefgewicht: een halve kilo tot 1 kilo per week afvallen is prima en houd een realistisch doel voor ogen. 

Op een gezond gewicht blijven

Het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Zo blijft u op uw ideale gewicht:

 • Eet gevarieerd: zorg dat u dagelijks iets uit alle vakken van de Schijf van Vijf op het menu zet.
 • Neem een keer de trap of de fiets: u hoeft niet per se te sporten (mag wel), maar iedere dag bewegen draagt bij aan het behouden van een gezond gewicht.
 • Beperk ongezonde tussendoortjes:  af en toe iets snacken of snoepen kan best, maar het is verstandig om producten met te veel calorieën, zout of verzadigde vetten zo veel mogelijk te vermijden.

Blog homepage