Gezond ontbijt: wat is een gezond ontbijt?

Nederlanders slaan vaak het ontbijt over, blijkt uit een artikel van Nu.nl. Meestal gaat het om een gebrek aan tijd of geen trek in het ontbijt. Tijd voor verandering, want ontbijten is hartstikke belangrijk voor je gezondheid. De logische vraag hierop, is: waarom is ontbijten gezond en wat is dan een gezond ontbijt? Wij leggen het aan je uit!

Gezond ontbijt

Wat is een gezond ontbijt?

Het antwoord zal je misschien niet verbazen, maar een gezond ontbijt is een ontbijt waar veel goede voedingsstoffen in zitten. Dit wil zeggen: geen snelle suikers of veel verzadigde vetten. Snelle suikers geven je misschien een energieboost in de ochtend, maar deze piek in de bloedsuikerspiegel is van korte duur. Daarnaast blijf je niet lang verzadigd bij het nemen van snelle suikers.

Meest gezonde ontbijt

Er is niet één ontbijt wat als het gezondste ontbijt bestempeld kan worden. Met een gemiddeld ontbijt neem je tussen de 300 en 400 calorieën. Op het internet vind je talloze smakelijke en verantwoorde ontbijtsuggesties. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken? Het Voedingscentrum heeft een aantal heerlijke recepten voor een gezond ontbijt. Wij geven je alvast een richtlijn hoe je zelf een gezond ontbijt kunt maken:

Brood

Brood - en dan met name volkorenbrood - zit vol goede vezels en jodium. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig. Dat maakt brood een goede keuze voor je ontbijt. Smeer je boterham in met halvarine of margarine en beleg deze met bijvoorbeeld:

  • Pindakaas of notenpasta.
  • Zuivel: kaas 30+, zuivelspread of hüttenkäse.
  • Ei, avocado of diverse soorten groenten en fruit.

Zuivel

Misschien houd je meer van een ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt. Maak je yoghurt of kwark smakelijk met bijvoorbeeld:

  • Havermout of muesli.
  • Gedroogd fruit of noten.
  • Diverse soorten vers fruit.
Brood
Yoghurt

Waarom is ontbijten gezond?

Je lichaam heeft na een nacht slaap voedingsstoffen nodig om op gang te komen. Het ontbijt is eigenlijk de brandstof die ervoor zorgt dat jouw lichaam goed functioneert op een dag en brengt de spijsvertering op gang. Het nemen van een gezond ontbijt zorgt ervoor dat je de rest van de dag beter presteert. Je bent minder snel vermoeid en hebt ook minder snel last van eetbuien. Zo kom je minder snel in de verleiding om slechte keuzes in je voeding te maken.

Ontbijt overslaan: gezond of ongezond?

Het is niet bewezen dat er een verband is tussen ontbijt overslaan en overgewicht of andere ziekten, zoals: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of kanker. Wel bestaat het vermoeden dat er een mogelijk verband is. Daarom adviseren wij om elke dag je ontbijt te eten. Een knorrende maag en een leeg of slap gevoel zijn eigenlijk genoeg lichamelijke signalen dat je een ontbijt nodig hebt.

Gezond ontbijt tips: zo wordt het makkelijker

In het weekend neem je misschien uitgebreid de tijd voor een lekker en gezond ontbijt, maar misschien vind je dit doordeweeks nog lastig. Wij geven je wat handige tips waardoor ontbijten makkelijker wordt:

  • Maak je ontbijt een avond vantevoren en zet het in de koelkast. Dat scheelt weer tijd in de ochtend.
  • Heb je in alle ochtendrukte nog steeds geen tijd voor een ontbijt? Eet je ontbijt op je werk of onderweg.
  • Probeer verschillende soorten ontbijt uit. Misschien vind je een boterham te zwaar op de maag of yoghurt juist te zuur. Kies iets wat je goed 'weg krijgt' in de vroege morgen.

Blog homepage