Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezond ontbijt: wat is een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt is belangrijk, want zo start u de dag goed! Toch slaan veel mensen het ontbijt over vanwege een gebrek aan tijd of omdat ze simpelweg geen tijd hebben in de ochtend. De logische vraag hierop, is: wat is een gezond ontbijt en waarom is ontbijten gezond?

Gezond ontbijt

 

Wat is een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt is een ontbijt waar veel goede voedingsstoffen in zitten. Dit wil zeggen: geen snelle suikers of veel verzadigde vetten. Snelle suikers geven misschien een energieboost in de ochtend, maar deze piek in de bloedsuikerspiegel is van korte duur. Daarnaast blijft u niet lang verzadigd bij het nemen van snelle suikers. Met een gemiddeld ontbijt krijgt u tussen de 300 en 400 calorieën binnen. 


 

Wat is het gezondste ontbijt?

Het gezondste ontbijt bestaat eigenlijk niet, want er zijn meerdere ontbijtjes die gezond zijn voor u! Op het internet vindt u talloze smakelijke en verantwoorde ontbijtsuggesties. Neem bijvoorbeeld een volkoren boterham met een mager beleg, zoals 30+ kaas of ham.

Kunt u wel wat inspiratie gebruiken? Het Voedingscentrum heeft een aantal heerlijke recepten voor een gezond ontbijt. Wij geven alvast een richtlijn hoe u zelf een gezond ontbijt kunt maken:

Brood

Brood - en dan met name volkorenbrood - zit vol goede vezels en jodium. Het lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig. Daarom valt brood onder een gezond ontbijt. Smeer uw boterham in met halvarine of margarine en beleg deze met bijvoorbeeld:

  • Pindakaas of notenpasta.
  • Zuivel: kaas 30+, zuivelspread of hüttenkäse.
  • Ei, avocado of diverse soorten groenten en fruit.

Zuivel

Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt. Maak yoghurt of kwark smakelijk met bijvoorbeeld:

  • Havermout of muesli.
  • Gedroogd fruit of noten.
  • Diverse soorten vers fruit.

 

Waarom is ontbijt gezond?

Een gezond ontbijt helpt het lichaam na een nacht slaap om op gang te komen. Het ontbijt is eigenlijk de brandstof die ervoor zorgt dat ons lichaam goed functioneert op een dag en brengt de spijsvertering op gang. Het nemen van een gezond ontbijt zorgt ervoor dat u de rest van de dag beter presteert. U bent minder snel vermoeid en hebt ook minder snel last van eetbuien. Zo komt u minder snel in de verleiding om slechte keuzes in voeding te maken.


 

Overslaan ontbijt gezond of ongezond?

Het is niet bewezen dat het overslaan van het ontbijt gezond of ongezond is. Wel bestaat het vermoeden dat er een mogelijk verband is. Daarom adviseren wij om elke dag een gezond ontbijt te eten. Een knorrende maag en een leeg of slap gevoel zijn eigenlijk genoeg lichamelijke signalen dat uw lichaam een ontbijt nodig hebt.


 

Gezond ontbijt tips

In het weekend neemt u misschien uitgebreid de tijd voor een lekker en gezond ontbijt, maar misschien vindt u dit doordeweeks nog lastig. Wij geven u daarom wat handige tips waardoor een gezond ontbijt makkelijker wordt:

  • Maak het ontbijt een avond van tevoren en zet het in de koelkast. Dat scheelt weer tijd in de ochtend.
  • Heeft u in alle ochtendrukte nog steeds geen tijd voor een ontbijt? Eet het ontbijt op uw werk of onderweg.
  • Probeer verschillende soorten ontbijt uit. Misschien vindt u een boterham te zwaar op de maag of yoghurt juist te zuur. Kies iets wat u goed 'weg krijgt' in de vroege morgen.

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Hoe kies ik voor een gezonde maaltijd?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Welk fruit is het meest gezond voor u?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe gezond of ongezond is zout eigenlijk?

> Lees meer

 

Blog homepage