Hoe u gezond ouder wordt

Onze levensverwachting wordt alsmaar hoger en hoger. Maar dat we ouder worden, betekent niet meteen dat de kwaliteit van ons leven hetzelfde blijft. Hoe ouder u wordt, hoe meer kwaaltjes u zal gaan krijgen. Uw lichaam heeft namelijk al wat jaren achter de rug. Juist daarom is het des te belangrijker om gezond te leven. Voor een comfortabel en leuk leven.

gezond-ouder

Genoeg water drinken

En dan bedoelen we ook echt genoeg drinken . Te veel drinken is namelijk onnodig. Genoeg water betekent dat u tussen de 1,5 en 2 liter water drinkt. Dit voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat uw organen goed blijven werken. Daarnaast helpt het uw lichaamstemperatuur te regelen en u krijgt er ook nog eens meer energie van. Hebt u wel eens honger vlak na een maaltijd of een tussendoortje? Probeer ook dan een glas water te drinken. Vaak vergissen we honger namelijk voor dorst.

Blijven bewegen

U merkt misschien dat bewegen steeds minder van harte gaat. Juist dan is het verstandig om te niet stil te gaan zitten, zodat eventuele stijfheid niet te erg wordt. Probeer in ieder geval regelmatig op te staan en een aantal stappen te maken.

Verder kunt u bijvoorbeeld zwemmen of een rondje gaan fietsen. Samen sporten is ook leuk. Zo zijn er in uw buurt vast groepssporten voor ouderen te vinden. Op die manier heeft u goede begeleiding en een extra moment voor sociale contacten. Bent u erg beperkt in uw bewegen? Vraag dan altijd advies aan uw arts of fysiotherapeut.

Investeren in sociale contacten

Gezondheid zit ‘m niet alleen in uw lijf. Gezond zijn betekent net zo goed dat u mentaal energiek blijft. Een sociaal netwerk is belangrijk voor uw geluk. Houd daarom regelmatig contact met uw vrienden en familie. Wenst u graag op een actievere manier in contact te komen met (nieuwe) mensen? Dan is dagbesteding een goede optie. Er is er bij u in de buurt vast een te vinden waar u met plezier naartoe gaat.

Gezonde voeding

Dit is voor iedereen belangrijk, op elk punt van het leven. U wilt er graag voor zorgen dat u ook in uw latere jaren een goede kwaliteit van leven behoudt. Het is dan extra belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben. Gezonde, gevarieerde voeding voorkomt ziektes. U levert namelijk goede energie aan uw lichaam, zodat uw organen zo optimaal mogelijk kunnen werken.

Ook psychische ziektes zoals depressies zijn te voorkomen door een gevarieerd voedingspatroon. Let hierbij op dat u niet te weinig, maar ook niet te veel eet. U kunt de energie goed gebruiken, maar te veel eten kan leiden tot overgewicht. Eet u bijvoorbeeld vaak te veel? Probeer dan langzamer te eten en meer te genieten van elke hap. Gezond en lekker eten is immers een grote geneugte van het leven.

Nadelige gewoontes de deur uit

We weten allemaal dat roken en overmatig drinken ongezond is. Het schaadt namelijk uw organen en algehele conditie. Ook in uw latere levensfasen is dit niets minder waar. Als u ernaar streeft om gezond te eten en genoeg te bewegen, kunt u het totaalplaatje compleet maken. Door niet te roken houdt u uw longen in de best mogelijke gezondheid en voorkomt u ziektes. Ook overmatig drinken wordt niet aangeraden. Alcohol zorgt er namelijk bijvoorbeeld voor dat u sneller uitgedroogd raakt. Houd het daarom liever bij maximaal één glaasje rode wijn per dag.

Leef om te leven

En niet om te overleven. Positief denken is cruciaal als het gaat om uw mentale gezondheid. Het is dan ook de ideale remedie tegen een sombere stemming. U blijft makkelijker positief als u een hobby heeft die u met plezier beoefent. Een hobby of geluksmoment is voor iedereen erg persoonlijk. Misschien wordt u gelukkig van een frisse boswandeling of juist van een warme kop koffie op de bank. Pak uw moment en geniet vooral van wat u wel kan.