Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezond ouder worden: Hoe word ik gezond oud?

Gezond ouder worden, wie wil dat nou niet? In Nederland wonen ouderen steeds langer zelfstandig thuis en dus is het wel zo fijn als u zo lang mogelijk gezond blijft. Gezonder ouder worden, hoe doet u dat?

Gezond ouder worden


 

Gezond ouder worden

Er is in Nederland sprake van vergrijzing, want in 2020 zijn volgens het CBS ruim 7 miljoen Nederlanders 50 jaar of ouder. Het RIVM noemt dit ook wel 'verzilvering', want de ouderen in onze samenleving zijn erg waardevol. Zij brengen veel kennis en ervaring met zich mee, en doen vaak aan vrijwilligerswerk. Het is dus belangrijk dat onze ouderen gezond ouder worden!

Maakt u zich zorgen of u gezond oud wordt? Begrijpelijk, want hoe ouder u wordt, des te meer kans u heeft op aandoeningen zoals diabetes, hartziekten, dementie en kanker. Ziek worden is in sommige gevallen helaas niet te vermijden. Maar door gezond te leven, kunt u wel gezonder én gelukkiger oud worden. 

Gezond oud worden door gezonde leefstijl

Gezond ouder worden gaat gepaard met een gezonde levensstijl, zoals voldoende beweging en gezonde voeding. Want juist wanneer u ouder wordt, is het belangrijk om hier dagelijks mee bezig te zijn. Zo kunt u langer blijven genieten van de leuke dingen in het leven! 


 

Hoe word ik gezond oud?

Of u gezond oud wordt, zou volgens het RIVM te maken hebben met een aantal factoren. Deze zijn grotendeels op te delen in sociale leefomgeving, fysieke leefomgeving, gedrag en levensstijl. Wij bespreken de belangrijkste, en bepalende factoren van gezond ouder worden met u!

Sociale leefomgeving

Sociale leefomgeving

Uw sociale omgeving heeft enorm veel invloed op uw gezondheid. Door bijvoorbeeld het overlijden van een geliefde, kunt u naast verdriet ook veel stress ervaren en relatief gezien krijgen ouderen minder sociale steun dan jongeren. Bovendien is de kans op eenzaamheid bij ouderen erg groot. Ongeveer de helft van personen boven de 85 jaar is matig tot sterk eenzaam.

Naarmate u ouder wordt, verkleint uw sociale netwerk omdat u bent gestopt met werken en er personen en geliefden in uw omgeving overlijden. Blijf daarom uw sociale contacten onderhouden - en uitbreiden. Een groot sociaal netwerk levert steun op, en verkleint de kans op eenzaamheid. Ook op latere leeftijd kunt u nieuwe sociale contacten vinden én zelfs vrienden voor het leven maken! 

Fysieke leefomgeving

Fysieke leefomgeving

Hoewel ouderen veel leuke uitstapjes maken, zijn zij doorgaans vaker thuis dan jongeren. Gezond ouder worden betekent daarom dat u uw woning zodanig inricht, dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Naarmate u ouder wordt, bent u bijvoorbeeld gevoeliger voor hitte. Het is daarom belangrijk dat uw huis in de zomer koel blijft. Het investeren in goede isolatie en een degelijke airconditioner is daarom een goed idee!

Eén van de gevaren van ouder worden is dat u letsel oploopt door een valincident. Dit is niet gek, want uw spieren worden stijver en uw inschattingsvermogen neemt af. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat u voldoende beweegruimte heeft en er geen snoeren of matjes in de weg liggen. Het installeren van goede verlichting in de woning en handvatten in het toilet of douche kunnen ook helpen! 

Gedrag

Gedrag en een gezonde levensstijl

Door uw gedrag en levensstijl aan te passen, heeft u de meeste kans om gezond ouder te worden. Dit betekent onder andere gezonde voeding en voldoende beweging. Ook helpt stoppen met roken en minder alcohol drinken. Wij geven u gezonde levensstijl tips:

  • Extra vitamine D: het voedingscentrum zegt dat extra vitamine D slikken goed is voor de botten.  
  • Lachen is gezond: door te lachen komen er stofjes vrij die u een gelukkig en ontspannen gevoel geven. Door te lachen werkt u bovendien aan een positievere mindset. Zo wordt u gezond oud!
  • Vermijd en voorkom stress: stress is slecht voor de gezondheid, dus ook voor ouderen. Misschien is mindfulness iets voor u?
  • Probeer te stoppen met roken: iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid. Heeft u stoppen met roken tips nodig?
  • Zorg voor minimaal 7 tot 9 uur slaap: een regelmatig slaapritme is goed voor het herstel van het lichaam en de geest, slaap daarom voldoende!
  • Beweeg iedere dag minimaal zo'n 30 minuten: wandelen, tuinieren of rek- en strekoefeningen zijn hartstikke goed voor het lichaam. Bewegen bevordert de kwaliteit van het leven!

Gedrag

Gezond eten

Gezond eten is belangrijk, of u nu jong of oud bent. Ons lichaam haalt essentiële voedingsstoffen uit onze dagelijkse voeding. Wat kunt u het beste in uw dagelijkse dieet verwerken, en wat kunt u juist beter vermijden als u gezond oud wilt worden?  

  • Eet veel knoflook: knoflook helpt tegen een hoge bloeddruk en vermoeidheid. Bovendien ook nog eens lekker!
  • Kook lekker kruidig: in kruiden zitten erg veel gezonde voedingsstoffen. Geef uw eten daarom lekker wat smaak.
  • Geniet van lekker fruit: eet iedere dag minstens twee stuks fruit. Zo krijgt u voldoende vezels, vitaminen en antioxidanten binnen. 
  • Drink voldoende water: naarmate we ouder worden, neemt de functie van de nieren af. Het is daarom belangrijk om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken.
  • Probeer zout te vermijden: zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Kies daarom zoveel mogelijk voor zoutarme producten. 
  • Eet veel volkorenproducten: kies bijvoorbeeld volkorenbrood of volkorenpasta. Volkorenproducten zijn goed voor uw stoelgang en verlagen de kans op fatale hartziekten.
  • Eet minder vlees en meer vis: in vette vissen zitten veel gezonde vetten, eiwitten en omega 3. Vette vis kan zorgen voor een verlaagd cholesterol, een beter geheugen, sterkere botten, haar en huid. Bovendien draagt het bij aan een gezond immuunsysteem.
  • Probeer uw alcoholconsumptie te beperken: wanneer u ouder wordt, kan uw lichaam slechter alcohol verwerken. Dit is in combinatie met medicatie natuurlijk erg gevaarlijk. Bovendien zou alcohol het risico op kanker vergroten. 

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Gehoorschade voorkomen: wij geven u 6 tips!

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Immuunsysteem verbeteren: zo doet u dat!

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Hoe om te gaan met mensen met dementie?

> Lees meer

 

Blog homepage