Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezonde kruiden en specerijen voor een gezonde levensstijl

Gezonde kruiden en specerijen zijn ideaal. Niet alleen geven ze uw maaltijd smaak, u profiteert ook van voordelen op het gebied van uw gezondheid! Welke gezonde kruiden en specerijen mogen niet ontbreken in uw keuken?

gezonde-smaakmaker

 

Gezonde kruiden en specerijen

De meest voorkomende reden voor het gebruik van kruiden is toch wel om een gerecht op smaak te brengen. Naast dat smaakmakers zorgen voor een heerlijke maaltijd, kunnen ze ook nog eens helpen bij het verbeteren van uw gezondheid. Denk aan gezonde kruiden en specerijen als tijm, anijs, knoflook en zelfs een echte smaakmaker zoals honing.


 

Is honing gezond?

Honing is een zoete substantie dat bestaat uit suiker en is daarom niet gezonder dan suiker. Het eten van een beetje honing is geen probleem, maar het is niet verstandig om te veel honing te eten. 

Honing heeft in het algemeen een antibacteriële werking, en daarom kunt u prima een wondje ontsmetten met honing. Daarnaast bevat honing veel antioxidanten die helpen bij het genezen van ontstekingen op de huid en kan honing helpen bij het verzachten van uw keel.

afbeelding

Hoe gebruik ik honing?

Honing kan op veel manieren een zoete twist geven aan uw maaltijd of drankje. Een lepel honing in uw thee bijvoorbeeld, een saladedressing gemaakt met honing of honing op een boterham. 


 

Waar is kurkuma goed voor?

Kurkuma wordt ook wel het 'heilige poeder' genoemd vanwege de veelzijdige werking. Kurkuma bevat natrium, kalium en curcumine.

Deze laatstgenoemde is een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van het lichaam. Bovendien kan curcumine ook een positief effect hebben op uw darmen.

afbeelding

Hoe gebruik ik kurkuma?

Kurkuma kunt u verwerken in maaltijden in poedervorm of als rasp en is perfect te gebruiken in Indiase gerechten, zoals curry's. Houdt u niet van de Indiase keuken, maar wilt u wel profiteren van de gezondheidsvoordelen? Kurkuma is ook verkrijgbaar als supplement of als superfood.


 

Is knoflook gezond?

Knoflook kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verlagen van de bloeddruk. 

Bovendien zit dit bolgewas boordevol goede vitaminen en mineralen. Denk aan de vitaminen A, B1, B2, B3, C, E en de mineralen ijzer en calcium. Knoflook bevat daarnaast ook vezels en koolhydraten.

afbeelding

Hoe gebruik ik knoflook?

Knoflook kan op heel veel verschillende manieren gebruikt worden. Knoflook kunt u rauw eten of bakken, in plakjes snijden, fijnsnijden of persen. Naast verse knoflook kunt u ook kiezen voor knoflookpoeder, knoflookvlokken of knoflookpasta (gehakte knoflook). Eigenlijk kunt u alle kanten op met knoflook! 


 

Is komijn gezond?

Komijn bevat goede mineralen, zoals ijzer, mangaan, magnesium en calcium. Deze mineralen helpen bij het ondersteunen van de spijsvertering en bovendien bevat komijn stoffen die helpen bij het ontgiften van uw lichaam.

afbeelding

Waar gebruik ik komijn voor?

Komijn kan gebruikt worden in de vorm van zaadjes of poeder. Komijn heeft een licht nootachtige smaak en kan in heel veel gerechten (naar smaak) gebruikt worden.


 

Is tijm gezond?

Verste tijm is rijk aan mineralen als selenium, zink en magnesium en vitaminen zoals vitamine B en E. Bovendien heeft de etherische olie in tijm (thymol) ontsmettende eigenschappen en kan deze schimmelwerend werken. Tijm kan daarnaast ondersteunend werken bij spijsverteringsklachten of een blaasontsteking en helpen bij het verlichten van keelpijn, hoesten en slijm.

afbeelding

Waar gebruik ik tijm voor?

Tijm kan vers of gedroogd gebruikt worden. U kunt een takje tijm bijvoorbeeld mee laten sudderen met een gerecht en het naderhand uit de pan te halen. U kunt gedroogde tijm ook goed gebruiken in diverse gerechten, zoals: pasta's, ovenschotels, kaas, aardappeltjes en soepen.


 

Is fenegriek gezond?

Dit kleine gele zaadje heeft een heerlijke kerrie-achtige geur en is zeer voedingsrijk. Zo bevat fenegriek belangrijke mineralen, zoals: mangaan, ijzer en magnesium en zit dit zaadje vol vezels en eiwitten. Fenegriek zou helpen bij de verlaging van de cholesterol, brandend maagzuur verminderen en zou het ontstekingsremmend kunnen werken.

afbeelding

Hoe gebruik ik fenegriek?

Fenegriek is niet het meest bekende kruid uit dit rijtje, dus hoe gebruikt u het dan in de keuken? Eigenlijk kunt u fenegriek op verschillende manieren gebruiken. Denk aan salades, sauzen, chutneys of soepen.


 

Is anijs gezond?

Anijszaad bevat veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine B6, B1, B2, B3, B5 en B11 en vitamine C. Daarnaast is anijszaad rijk aan ijzer, calcium, fosfor, en magnesium. Anijs kan helpen tegen maagproblemen en bijdragen aan het openen van uw luchtwegen.

afbeelding

Hoe gebruik ik anijs?

De meest bekende vorm van anijs zijn toch wel de geboortemuisjes. Anijs past prima in zoete recepten zoals appeltaart of pepernoten. Maar ook uw thee of chocolademelk kunt u anijs toevoegen voor een zoete en warme smaak.


Ook interessant voor u
 

gezond eten

Zo kiest u voor een gezonde maaltijd

> Lees meer

 

gezond snacken

De lekkerste verantwoorde snacks!

> Lees meer

 

gezond ontbijt

Zo lekker kan gezond ontbijten zijn

>Lees meer

 

Blog homepage