Contact
Mijn UnitedConsumers

Goede zonnebril tegen UV straling

Een goede zonnebril is belangrijk, want zo beschermt u uw ogen tegen UV straling. Hoe kiest u een goede zonnebril en waar let u op bij de aanschaf van een nieuwe zonnebril?

Zonnebril banner

 

Wat is een goede zonnebril?

Een goede zonnebril heeft enkele belangrijke eigenschappen. Het allerbelangrijkste is dat een zonnebril voldoende bescherming biedt tegen UV straling. Want wanneer uw ogen veel worden blootgesteld aan een overmatige hoeveelheid UV straling, dan heeft u een grotere kans op bepaalde oogziekten, zoals staar. Een goede zonnebril is bijvoorbeeld een zonnebril met gepolariseerde glazen. 


 

Waarom gepolariseerde zonnebril?

Polarisatie betekent dat het licht uit bepaalde richtingen wordt tegengehouden. Dit zorgt voor minder schitteringen en weerkaatsingen. Een gepolariseerde zonnebril is ideaal voor wat meer rust, en dus minder vermoeide ogen.

Een gepolariseerde zonnebril kan ook nadelen hebben, zoals wanneer u graag met een digitale camera fotografeert of als u een digitaal dashboard heeft. U ziet bepaalde digitale displays namelijk minder goed. De keuze is uiteraard aan u of u kiest voor gepolariseerde zonnebril.


 

Zonnebril UV straling

Een goede zonnebril beschermt uw ogen 100% tegen UV straling. Want niet alleen uw huid kan beschadigd raken door overmatig veel zon; uw ogen ook. Maar hoe weet u of een zonnebril UV bescherming biedt? Dat achterhaalt u door de sticker op de zonnebril of de omschrijving te raadplegen. Wanneer een zonnebril UV straling bestendig is, wordt dit aangegeven met 100% UV en/of UV400.


 

Goede zonnebril kopen: de 4 beste tips

Wanneer u een goede zonnebril zoekt, dan is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • CE-markering geeft de kleurintensiteit aan met een getal van 0 tot en met 4. CE 0 betekent een lichtabsorptie van 20% en CE 4 tussen de 92 en 97%. Er wordt aangeraden om minimaal voor 75% lichtabsorptie te kiezen. CE 3 (81-91%) is daarom altijd een goede keuze. 
  • U heeft waarschijnlijk een specifieke smaak wat betreft het model van de zonnebril. Maar de beste zonnebril heeft een montuur dat goed aansluit op uw gezicht. Dit betekent dat uw ogen aan de onder-, boven- en zijkant goed bedekt moeten zijn. Hierdoor zijn ze voldoende beschermd tegen UV straling.
  • Kies een zonnebril met glazen die krasbestendig zijn en gemaakt zijn van polycarbonaat. Want ook al is het glas van de zonnebril bestand tegen UV straling, met een kras erop kan de UV straling alsnog uw ogen bereiken.
  • Donkergekleurd glas is niet per definitie beschermend tegen UV straling. Zo kan licht gekleurd glas ook bescherming bieden. De UV bescherming wordt, zoals eerder gezegd, aangegeven met 100% UV en/of UV400. 

 

Goede kinderzonnebril

Een goede kinderzonnebril heeft eigenlijk dezelfde eisen als een zonnebril voor volwassenen. Er moet voldoende bescherming zijn tegen UV straling en het montuur moet goed passen. Dit is essentieel, omdat de zon zo veel minder de kans krijgt om de ogen van uw kind te beschadigen.

Goede en passende kinderzonnebril

Hoewel ieder kindje anders is, gelden bij kinderen over het algemeen de volgende afmetingen wat betreft zonnebrillen:

  • Tussen de 6 en 9 jaar: een montuurhoogte van 41 mm, breedte van 118 mm en diepte van 120,5 mm.
  • Tussen de 9 en 12 jaar: een montuurhoogte van 43 mm, breedte van 124 mm en diepte van 125 mm.

Goede kinderzonnebril: meer tips

Een goede kinderzonnebril heeft een flexibel montuur. Ook is het een goed idee om een brillenkoord te kopen bij de zonnebril, zodat uw kind de zonnebril niet kwijtraakt. Zo kan uw kind lekker zorgeloos spelen en rondrennen.  


Ook interessant voor u
 

gehoorschade

Uw gehoor beschermen: dat doet u zo!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Houdt u van wandelen? Dit zijn de leukste routes!

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Last van hooikoorts? Wij helpen u met onze tips

> Lees meer

 

Blog homepage