Griep voorkomen: hoe voorkom ik griep?

Jaarlijks worden in Nederland duizenden mensen getroffen door de griep. Zeker in deze tijden is het erg belangrijk om besmetting met de griep te voorkomen. Want griep voorkomen is beter dan genezen! Daarom geven wij u handige tips waarmee u gemakkelijk uzelf en uw gezin kunt helpen om griep te voorkomen. 

Griep voorkomen banner

De griep: wat is het?

Om de griep te voorkomen, is het belangrijk dat u weet wat het nou precies is. Een griep, een simpele naam voor besmetting met het influenza-virus, wordt veroorzaakt door een virus. Het virus nestelt zich in de keel van een persoon. Door te niezen en/of te hoesten, verspreiden minuscule kleine druppeltjes zich door de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kan iemand anders besmet raken.

Ook via een aanraking, of via oppervlakten en voorwerpen kunnen andere mensen het virus oplopen. Een kenmerk van het griepvirus is dat niet iedereen die besmet raakt ernstig ziek wordt. Het kan dus goed zijn dat u het griepvirus heeft en zich er niet van bewust bent. Na het opdoen van het virus, kan een persoon ongeveer een week besmettelijk zijn - ná de start van de klachten. 

Griep voorkomen: de symptomen op een rij

Griep voorkomen, is griep herkennen. De griep is niet hetzelfde als een verkoudheid, alhoewel veel symptomen wel overeenkomen. De uiting van een griep is niet bij iedereen hetzelfde. Maar als u last heeft van de volgende klachten, kan dit betekenen dat u het griepvirus te pakken heeft:

 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Moe zijn
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Koorts en koude rillingen

Hoe voorkom ik griep?

Het voornaamste middeltje om griep te voorkomen is de griepprik. Daarnaast zijn er nog andere tips om griep te voorkomen, zoals het regelmatig wassen van de handen, voldoende bewegen en veel water drinken. 

Griep voorkomen: de griepprik

Virussen veranderen vaak qua eigenschappen, en daarom duikt er ieder weer een nieuw soort griepvirus op. Zodra u immuun bent voor het ene grieptype, kunt u weer een ander soort griepvirus krijgen. De griepprik bevat vaak een mengsel van 3 of 4 griepsoorten. Twee weken na het inspuiten, bent u immuun voor deze griepsoorten.

Uiteraard zou iedereen graag de griepprik willen halen. Maar omdat dit erg duur en moeilijk te organiseren is, zijn er bepaalde risicogroepen die jaarlijks automatisch een oproep voor de griepprik krijgen. Dit zijn mensen van 60 jaar en ouder, of mensen met:

 • Nierziekten
 • Longziekten
 • Diabetes type 2
 • Langdurige hart- en vaatziekten
 • Verminderde weerstand door ziekte en/of medicijnen

Griep besmetting voorkomen: tips

Een griep besmetting voorkomen kan door een paar duidelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij geven u enkele tips om griep te voorkomen:

Tip 1: Blijf in beweging

Griep voorkomen doet u door voldoende te bewegen. Voldoende beweging bevordert namelijk uw stofwisseling. Een goede stofwisseling draagt bij aan de aanmaak van afweerstoffen die virussen kunnen bestrijden. 

Tip 2: Drink voldoende water

Als u voldoende water drinkt, moet u vaker naar de wc. Door wat vaker te plassen, helpt u uw lichaam afvalstoffen sneller af te voeren en krijgen virussen minder snel de kans zich in uw lichaam te nestelen. Koffie en alcohol werken averechts, omdat zij ervoor zorgen dat u uitdroogt. 

Tip 3: Gebruik papieren zakdoekjes

Bent u aan het snotteren? Gebruik dan papieren zakdoekjes en gooi deze - na eenmalig gebruik - direct weg. Door zakdoekjes opnieuw te gebruiken, besmet u namelijk uw handen telkens weer. Hoesten doet u in het papieren zakdoekje of in de binnenkant van uw ellenboog.

Tip 4: Zorg voor een goede nachtrust

Griep voorkomen doet u door goed en regelmatig te slapen. Een goede nachtrust draagt bij aan een goede weestand, waardoor de kans op de griep kleiner wordt. Mensen die minstens 8 uur per nacht slapen, worden minder snel ziek.

Tip 5: Zorg voor een goede weerstand

Houd uw weerstand op peil door voldoende vers fruit en groenten te eten die rijk zijn aan vitamines - zoals vitamine C. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes, wat helpt bij het bestrijden van het griepvirus!

Tip 6: Raak zo min mogelijk uw gezicht aan

Uw handen raken dagelijks honderden oppervlakten en objecten aan, waar mogelijk virusdeeltjes aan kunnen zitten. Zeker als u naar een openbare plek gaat, is het verstandig zo min mogelijk uw gezicht aan te raken. Het virus kan namelijk heel makkelijk via uw mond, neus of ogen uw lichaam binnenkomen.

Tip 7: Maak deuren en klinken regelmatig schoon

Het is verstandig regelmatig de klinken van de deuren schoon te maken. Eigenlijk is het verstandig alles in huis schoon te maken dat regelmatig door een persoon wordt aangeraakt, zoals de randen van de deuren, toetsenborden, afstandsbedieningen, lichtknoppen en noem zo maar op. Een extra wasbeurt is natuurlijk nooit verkeerd!

Tip 8: Zorg voor dagelijkse verse lucht in uw woning

Zet iedere dag even de ramen tegenover elkaar open, zeker in de slaap- en woonkamer. Zo kunt u besmetting met de griep voorkomen! Heeft u een klein raampje in de toiletruimte? Of ventilatieroosters in de keuken? Laat deze dan openstaan, of zet ze op een kier. Verse lucht doet een mens goed.

Tip 9: Was regelmatig uw handen met water en zeep

Met uw handen raakt u dagelijks enorm veel oppervlakten aan. Griep voorkomen doet u door uw handen regelmatig grondig te wassen met water en zeep - voor minstens 20 seconden. Droog uw handen met een stuk keukenrol of een verse handdoek. 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage