Contact
Mijn UnitedConsumers

Hart- en vaatziekten voorkomen: 10 tips

Hoe u hart- en vaatziekten kunt voorkomen? Dat vertellen wij u graag! Met het voorkomen van hart- en vaatziekten, neemt de kans op hartfalen of een beroerte aanzienlijk af. Wij geven u 10 tips om hartproblemen te voorkomen.

hart en vaatziekten voorkomen banner


 

Hart- en vaatziekten voorkomen

Hart- en vaatziekten zijn verschillende ziekten aan het hart of aan de bloedvaten. Hartproblemen worden bijna altijd veroorzaakt door bepaalde risicofactoren, zoals: roken, overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Beperkt u deze risicofactoren? Dan kunt u hartproblemen voorkomen.  


 

Welke hart- en vaatziekten zijn er?

Alle aandoeningen die u kunt hebben aan uw hart, worden gezien als hartziekten. U kunt hartziekten herkennen aan de hand van verschillende soorten, namelijk:

  • Hartfalen.
  • Hartritmestoornissen.
  • Aangeboren hartziektes.
  • Aandoeningen aan de hartkleppen.
  • Hartziektes door een slechte bloedaanleg naar het hart of de hersenen.

Bovendien kunt u bij vaatziekten bijvoorbeeld denken aan: spataderen, etalagebenen, trombose, slagaderverkalking en vernauwing van de halsslagader. 


 

Hoe voorkomt u hart- en vaatziekten? 10 tips!

De kans op hart- en vaatziekten wordt onder andere verkleind door een gezonde levensstijl. Maar, over het algemeen geldt: hoe minder risicofactoren u heeft, hoe kleiner de kans op een hart- of vaatziekte. Wij geven u 10 tips om hart- en vaatziekten te voorkomen!

tip 1

Tip 1: Meet uw bloedwaarden en cholesterol

Het is slim om regelmatig uw bloedwaarden en cholesterol te meten. Dit kunt u laten doen bij uw huisarts of in het ziekenhuis middels een bloedonderzoek. Als u een te hoge cholesterolwaarde heeft, maakt uw lichaam te veel cholesterol aan en dit kan leiden tot slagaderverkalking. 


tip 2

Tip 2: Check regelmatig uw bloeddruk

Naast cholesterolwaardes is het relevant om regelmatig uw bloeddruk te checken. Wanneer de bloeddruk te hoog is, is er namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. U kunt uw bloeddruk zelf meten met een bloeddrukmeter, maar u kunt uw bloeddruk ook laten meten bij de huisarts. Extra tip: Meet uw bloeddruk op vaste tijdstippen. Zo krijgt u een goed beeld van het verloop van uw bloeddruk.


tip 3

Tip 3: Werk aan een gezond gewicht

Een te hoog BMI brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Als u een te hoge BMI heeft, heeft u een grotere kans op een hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten is daardoor groter. Om hart- en vaatziekten te voorkomen, is het dus slim om te werken aan een gezond gewicht.


tip 4

Tip 4: Vermijd (te) veel zoute voeding

Te veel zout eten is niet goed voor u. Veel zoute voeding verhoogt namelijk uw bloeddruk en dit zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt zoute voeding ervoor dat uw hart harder moet werken om het bloed te kunnen rondpompen.


tip 5

Tip 5: Eet gezonde voeding

Als u gevarieerd en gezond eet, is de kans groter dat u meer onverzadigde vetten binnen krijgt. En dit is goed om hart- en vaatziekten te voorkomen! Daarnaast is het belangrijk om voldoende groentes en fruit te eten. Zo krijgt uw lichaam belangrijke vezels en mineralen binnen om gezond te blijven.


tip 6

Tip 6: Voorkom overmatig alcoholgebruik

Dat overmatig alcoholgebruik slecht voor u is, wist u misschien wel. Overmatig alcoholgebruik zorgt namelijk op de langere termijn voor een hogere kans op een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, maar ook andere aandoeningen. Dus laat die alcoholische versnapering iets vaker staan, en voorkom hart- en vaatziekten! Extra tip: Lees hier wat een maand zonder alcohol met u doet.


tip 7

Tip 7: Vermijd stress

Stress leidt tot een verhoogde bloeddruk, wat ervoor zorgt dat de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. Daarom is het slim om stress te vermijden. Wij geven u een aantal tips om stress te voorkomen, zodat u hart- en vaatziekten kunt voorkomen.


tip 8

Tip 8: Stop met roken

Rookt u? Dan is het verstandig om te stoppen met roken. Door nicotine wordt uw hartslag en bloeddruk verhoogd, en dit is een extra risicofactor voor hart- en vaatziekten. U kunt hartproblemen voorkomen als u stopt met roken. Het loont daarom altijd om te stoppen!


tip 9

Tip 9: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Bewegen is gezond! Met bewegen verlaagt u namelijk het risico op hartproblemen, uw bloeddruk en u houdt uw hart- en bloedvaten in goede conditie. Pak bijvoorbeeld eens wat vaker de fiets, of ga een lekker stukje wandelen. Dat is goed voor uw fysieke én mentale gezondheid!


tip 10

Tip 10: Drink 1,5 liter water per dag

Veel water drinken is belangrijk, want het lichaam bestaat grotendeels uit water. Gemiddeld heeft een mens zo'n 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Dat is inclusief thee, melk, koffie én water. Bovendien zorgt voldoende water per dag ervoor dat uw lichaam in goede conditie blijft. En zo voorkomt u hart- en vaatziekten!


Ook interessant voor u
 

gezond leven

Gezond leven: wat is een gezonde levensstijl?

> Lees meer

 

bewegen gezond

Bewegen is gezond: zo kunt u gezond bewegen

> Lees meer

 

gezond eten

Kies voor een gezonde en lekkere maaltijd: wij helpen u graag!

> Lees meer

 

Blog homepage