Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel liter water per dag is gezond?

Veel water drinken is belangrijk, want iedereen weet dat het lichaam grotendeels uit water bestaat. Maar hoeveel liter water per dag is goed voor de gezondheid? En kunt u ook te veel water drinken? 

Hoeveel water per dag

 

Hoeveel water per dag?

Gemiddeld heeft een mens zo'n 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Dat houdt in dat veel water drinken belangrijk is voor uw gezondheid. Daarnaast krijgt u ook veel water binnen middels voedsel, zoals fruit. In de volgende gevallen heeft uw lichaam meer water nodig per dag:

 • Wanneer u intensief sport
 • Als u veel zout of eiwitten eet
 • Bij het geven van borstvoeding
 • Bij warm weer en hoge temperaturen
 • Na en tijdens het drinken van veel alcohol
 • Wanneer u last heeft van diarree of veel moet overgeven

Tip: bij diarree kan ernstige uitdroging ontstaan, omdat u bij de ontlasting extra vocht verliest. Vooral bij ouderen én kinderen is het in dat geval extra belangrijk om te zorgen dat zij veel water drinken per dag.


 

Te veel water drinken: kan dat?

Ja, u kunt te veel water drinken. Bovendien kunt u behoorlijk ziek worden als u te veel water drinkt. Als u te veel water drinkt, kunt u last krijgen van waterintoxiatie of hyponatriëmie. Uw nieren kunnen namelijk maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Over een dag getrokken zouden zij maximaal 8 tot 10 liter water aan kunnen. 

Te veel water drinken kan er bovendien voor zorgen dat u een te laag gehalte aan zout in heeft in uw bloed. Hierdoor kunt u last krijgen van ritmestoornissen in het hart. Te veel water kan zorgen voor hoofdpijn, braken en desoriëntatie - het kan zelfs leiden tot epileptische aanvallen en een coma. Extreem veel water kan tevens vochtophopingen veroorzaken in de hersenen, al komt dit zelden voor. Drink dus voldoende water op een dag, maar waak ervoor dat u niet té veel water in een keer drinkt.


 

Waarom veel water drinken?

Een menselijk lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Vrouwen bestaan gemiddeld uit 52% vocht, mannen zo'n 63% en baby's zelfs uit 75% vocht. Vocht is in het gehele lichaam te vinden, zowel in de cellen als tussen de cellen en in het bloed. Vrouwen hebben minder vocht in het lichaam, omdat zij meer vetweefsel hebben dan mannen. En van alle cellen in het lichaam bevat vetweefsel geen vocht.

Vocht is belangrijk, omdat het onder andere de lichaamstemperatuur en de opname van voedingsstoffen regelt. Vocht helpt ook bij het afvoeren van afvalstoffen. Het afvoeren van deze afvalstoffen gebeurt door te plassen. Als u te lang geen water drinkt, krijgt u last van uitdrogingsverschijnselen. Het is daarom goed om regelmatig water te drinken.

Wat zijn uitdrogingsverschijnselen?

Zodra u al 2% vocht verliest, krijgt u last van uitdrogingsverschijnselen. Uitdroging herkent u aan de volgende symptomen:

 • Dorst.
 • Hoofdpijn.
 • Verwardheid.
 • Minder elastische huid.
 • Minder zweten en plassen.
 • Sufheid en een zwak gevoel.
 • Verlaagde bloeddruk, waardoor u kunt flauwvallen.

 

Meer water drinken op een dag: 3 tips

Voor uw gezondheid is het belangrijk om voldoende water te drinken op een dag. Heeft u vaak last van hoofdpijn, een droge mond en een dorstig gevoel? Dan kan dat een teken zijn dat u te weinig water gedronken heeft. Daarom hebben wij 3 makkelijke tips voor u die u helpen om genoeg water binnen te krijgen op een dag!

Tip 1: Zorg dat u altijd een flesje bij u heeft

Een van de grootste oorzaken van te weinig drinken is dat u het vaak simpelweg niet bij de hand heeft. Een mooi moment om daar verandering in te brengen! Zorg daarom dat u altijd een flesje water bij heeft wanneer u onderweg bent, op het werk bent of een lekker stuk gaat wandelen.

Tip 2: Maak uw water smakelijk

Misschien staat de smaak van water u niet zo aan en drinkt u daarom minder op een dag. Voeg daarom voor de afwisseling eens een schijfje citroen, komkommer of wat muntblaadjes toe aan uw water. Smakelijk én gezond!

Tip 3: Haal vocht uit uw voeding

Uw lichaam heeft vocht nodig en hoewel water drinken een makkelijke manier is, kunt u ook vocht uit uw voeding halen. Denk bijvoorbeeld aan een watermeloen, komkommer of een heldere soep. 


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Hoeveel koppen koffie per dag?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Maand geen alcohol: iets voor u?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Is suiker slecht?

> Lees meer

 

Blog homepage