Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoog cholesterol: hoe kan ik mijn cholesterol verlagen?

Cholesterol is belangrijk voor uw lichaam, want het zorgt onder andere voor de opbouw van hormonen en cellen. Maar, een te hoog cholesterol is ook niet goed. Wij vertellen u wat cholesterol is en wat u kunt doen om cholesterol te verlagen.

te hoog cholesterol


 

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtig stofje dat uw lichaam nodig heeft om lichaamscellen, gal en hormonen te maken. Het is dus eigenlijk een bouwstof voor uw lichaam. Zonder cholesterol kunnen we niet leven. Daarom maakt uw lever het grootste deel van de cholesterol zelf, maar u kunt cholesterol ook uit voeding halen.

Uw bloed vervoert cholesterol middels vetbolletjes, oftewel lipoproteïnen. Er twee soorten vetbolletjes:

Lage Dichtheid Lipoproteïnen (LDL)

Bij LDL-vetbolletjes wordt cholesterol vervoerd via uw bloedbaan naar uw weefsels en cellen. Als u een teveel heeft aan LDL-cholesterol, bestaat er een verhoogde kans op dichtslibbende bloedvaten. Oftewel slagaderverkalking.

 

Hoge Dichtheid Lipoproteïnen (HDL)

HDL-vetbolletjes nemen cholesterol weg uit uw bloed en voeren het af naar uw lever. Daar wordt cholesterol uiteindelijk afgebroken. HDL ruimt cholesterol dus op. Daarom wordt HDL ook wel 'goede' cholesterol genoemd.


 

Hoe hoog mag mijn cholesterol zijn?

Cholesterol wordt gemeten aan de hand van een bloedtest. Normaal gesproken mag uw cholesterol niet hoger zijn dan 5,0 millimol per liter (mmol/L). Bekijk hieronder wanneer uw cholesterol te hoog is:

  Wanneer is mijn cholesterol te hoog?
Normaal cholesterol Lager dan 5,0 mmol/L
Licht verhoogd cholesterol Tussen 5,0 en 6,4 mmol/L
Te hoog cholesterol Tussen 6,5 en 7,9 mmol/L
Sterk verhoogd cholesterol Hoger dan 8,0 mmol/L

Te hoog cholesterol: klachten

U krijgt bij een te hoog cholesterol geen klachten of waarschuwingssignalen. Als uw cholesterol te hoog is, kan dit wel effect hebben op uw gezondheid. Een verhoogd cholesterol kan er namelijk voor zorgen dat uw bloedvaten nauwer worden en dicht gaan zitten. Daardoor vergroot een te hoog cholesterol het risico op hart- en vaatziekten.


 

Oorzaak hoog cholesterol

De hoeveelheid cholesterol in uw bloed verandert door wat u eet en wat u doet. Als u veel ongezonde voeding eet en weinig beweegt, kunt u een verhoogd cholesterol krijgen. Bovendien zijn er mensen die aanleg hebben voor een te hoog cholesterol. Het lichaam maakt in dat geval zelf te veel cholesterol aan.

Goed om te weten: het is verstandig om uw huisarts om advies te vragen indien u een te hoog cholesterol heeft.


 

Cholesterol verlagen: 5 tips

Een hoog cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het slim om (snel) uw cholesterol te verlagen. Wij zetten 5 tips om uw cholesterol te verlagen voor u op een rij:


 

Cholesterol verlagen met voeding

Gezonde voeding is als een basis voor een gezond lichaam. Daarom helpen wij u om uw cholesterol te verlagen met voeding. Maar, wat werkt cholesterol verlagend en waar zit veel cholesterol in? U kunt rekening houden met het volgende:

Vermijd kunstmatige transvetten

Het is slim om producten met kunstmatige transvetten, zoals chips, te vermijden. Zo kunt u uw cholesterol verlagen.

 

Eet natuurlijke verzadigde vetten

Natuurlijke verzadigde vetten zijn gezond. Haal daarom verzadigd vet liever uit natuurlijke producten dan producten uit de fabriek.

 

Eet veel vezels

Vezels kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Die vindt u onder andere in groenten, fruit, noten, zaden en volkoren producten.

 

Drink gefilterde koffie

Ongefilterde koffie verhoogt het LDL-cholesterol. Daarom kunt u het beste gefilterde koffie drinken om cholesterol te verlagen.

 

Minder suikers en koolhydraten

Door suikers maakt uw lichaam te veel LDL-cholesterol. Vermijd dus suikers en koolhydraten bij een te hoog cholesterol.

 

Eet voldoende omega-3 vetzuren

In vis zitten veel goede omega-3 vetzuren. Eet daarom een keertje extra vis per week om uw cholesterol te verlagen.


 

Vergoedingen bij een te hoog cholesterol

Heeft u een te hoog cholesterol? Een diëtist kan u helpen om uw cholesterol te verlagen. Als u daarnaast overgewicht heeft, kunt u in aanmerking komen voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie. Dit wordt beide vergoed vanuit de basisverzekering.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

gezond eten

Gezond eten: welke voeding is gezond?

> Lees meer

 

hart- en vaatziekten voorkomen

Hoe voorkom ik hart- en vaatziekten?

> Lees meer

 

gezond leven

Dit zijn onze tips voor een gezond leven

> Lees meer

 

Blog homepage