Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe kan ik mijn lichaamshouding verbeteren?

Uw lichaamshouding verbeteren draagt bij aan een gezonde levensstijl! Maar hoe kunt u uw lichaamshouding verbeteren? Is dit enkel mogelijk door het volgen van oefentherapie, of kan het ook anders? Wij helpen u bij het verbeteren van uw lichaamshouding.  

Houding verbeteren header


 

Wat is een gezonde lichaamshouding?

Een gezonde houding betekent dat uw hele lichaam in balans is. Om te zien of iemand een gezonde houding heeft, kijkt u naar de voorkant van het lichaam. Zo kunt u namelijk zien of de lichaamsdelen in de juiste positie staan, en of er zowel voldoende spanning als ontspanning is. De voorwaarden van een gezonde lichaamshouding zijn:

  • Er kan een rechte lijn naar beneden getrokken worden van het oor naar het midden van de voet.
  • Met slechts een lichte afwijking naar voren, staat het hoofd recht op de romp.  
  • Armen hangen ontspannen naast het lichaam.

 

Waarom lichaamshouding verbeteren?

Uw lichaamshouding verbeteren doet u door aanpassingen te maken in de manier hoe u loopt, zit en beweegt. Uw lichaamshouding verbeteren brengt de volgende voordelen met zich mee:

Voordelen van uw lichaamshouding verbeteren
 
U ontlast uw ruggengraat.
 
Uw lichaam functioneert beter.
 
Uw energieniveau gaat omhoog.
 
Het bevordert uw bloedsomloop.
 
Het verlaagt het risico op blessures. 
 
En door uw houding te verbeteren, lijkt u slanker.
 

Lichaamshouding verbeteren: hoe doe ik dat?

Wanneer u uw lichaamshouding wilt verbeteren, is het belangrijk dat u zich bewust blijft van hoe u beweegt. Ook helpen oefeningen om een betere houding te krijgen, denk hierbij aan yoga of simpele rek- en strekoefeningen.

Eigenlijk is het verstandig om drie keer per dag oefeningen te doen, namelijk in de ochtend, middag en voor het slapen gaan. Maar doet u minstens één keer per dag rek- en strekoefeningen? Dan zult u uw lichaamshouding snel verbeteren.  

Wat is mijn juiste houding?

U kunt uw lichaamshouding pas verbeteren wanneer u weet wat de juiste lichaamshouding is. Weet u niet goed wat uw juiste houding is? Ga dan eens - met uw voeten stevig op de grond - met uw rug tegen de muur aan staan.

Voel hoe uw benen, heupen, rug, schouders, nek en hoofd zijn gepositioneerd; zo voelt het voor u om recht te staan. Probeert u zich door de dag heen bewust te blijven van deze rechte houding en corrigeer uzelf wanneer u merkt dat uw rechte houding verslapt.


 

Houding verbeteren met therapie 

Lukt het niet om uw lichaamshouding te verbeteren, en merkt u dat u steeds meer last heeft van uw nek, schouders en rug? Dan kunt u eventueel uw houding met therapie verbeteren, zoals bijvoorbeeld met oefentherapie.

Oefentherapie (Cesartherapie) is gericht op het voorkomen, verminderen of het verdwijnen van klachten aan het 'bewegingsapparaat', oftewel uw lichaam. De therapeut bespreekt samen met u welke oefeningen zorgen voor een betere houding. 


 

Lichaamshouding verbeteren tips

Wilt u graag zelf de houding van uw rug, nek en schouders verbeteren? Dat kan! Wij zetten de beste tips voor u op een rij:

Tip 1: Zithouding verbeteren met de balstoel

Door uw zithouding te verbeteren, zorgt u voor een betere houding van uw rug, schouders én nek. Zeker als u voor uw werk veel zit, kan een balstoel of grote fitness bal een goede oplossing zijn!

Door op een balstoel te zitten, is uw lichaam constant op zoek naar evenwicht. Hierdoor traint u - onbewust - uw spieren, waardoor u uw lichaamshouding verbetert. 

Balstoel

Tip 2: Schouderhouding verbeteren door schouders rollen

Wilt u graag de houding van uw schouders verbeteren? Dan doet u er goed aan regelmatig uw schouders te rollen. Het rollen van uw schouders doet u afwisselend naar voren en naar achteren. 

Wanneer u dit meerdere keren per dag doet, houdt u de spieren in uw schouders soepel en maakt u ze sterker. Stevige schouderspieren zijn goed voor de balans in uw nek en rug. Uw lichaamshouding verbeteren kan dus zo simpel zijn!  

Schouders rollen

Tip 3: Lichaamshouding verbeteren door uw armen te draaien

Een andere oefening om de houding van uw schouders te verbeteren, is door kleine rondjes met uw armen te draaien; breng uw armen op schouderhoogte met uw palmen naar de grond, en draai kleine rondjes met de klok mee en andersom.

Deze oefening kunt u zonder gewichtjes of met een flesje water in iedere hand doen. Doe deze oefening iedere dag voor minstens 30 seconden per richting.

arm draaien

Tip 4: Lichaamshouding verbeteren met houding verbeteraar

Er zijn verschillende producten die helpen uw lichaamshouding te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een korset, een correctie band of een brace. Een dergelijke 'houding verbeteraar' trekt uw schouders naar achteren en houdt daarom de rug recht.

Het voordeel van een houding verbeteraar is dat het vaak niet te zien is onder uw kleding. Het nadeel is dat u uw spieren niet traint - wat eigenlijk op langer termijn een betere oplossing zou zijn! 

houding verbeteren


 

Verbeteren lichaamshouding en vergoeding zorgverzekering

Wilt u uw lichaamshouding verbeteren en kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan is een behandeling bij de fysiotherapeut wellicht een goed idee. Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen niet vanuit de basisverzekering vergoed. Voor een vergoeding van fysiotherapie kunt u wel een aanvullende verzekering afsluiten.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Productief thuiswerken met deze tips!

> Lees meer

 

Appen achter het stuur

Bewegen is gezond! Zo kunt u gezond bewegen

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Thuis workout: 15X uitstekend thuis sporten!

> Lees meer

 

Blog homepage