Immuunsysteem verbeteren met deze 5 tips!

Heeft u last van een verkoudheid of griep? Dan kan dit komen doordat uw weerstand te laag is. Om dagen van snotteren, hoofdpijn en misselijkheid te voorkomen, is het daarom goed om het immuunsysteem te verbeteren. We horen u denken: "hoe verbeter ik mijn immuunsysteem?" Het verbeteren van uw immuumsysteem wordt gemakkelijk met onze 5 tips!

Immuunsysteem verbeteren

Weerstand verbeteren

Ziek zijn is geen pretje en vaak komt dit door een te lage weerstand. Is uw weerstand laag? Dan is er sprake van een verzwakt immuunsysteem. Het immuunsysteem is een netwerk van cellen, eiwitten, antilichamen en organen die samenwerken om u zo goed mogelijk te beschermen tegen infecties, parasieten, bacteriën en virussen. Het immuunsysteem - ook wel afweersysteem genoemd - werkt dus als een soort van schild en dient ter bescherming van uw lichaam.

Een zwak immuunsysteem betekent dat u vatbaarder bent voor invloeden van buitenaf. Zo is de kans op een griepje of verkoudheid bij een lage weerstand een stuk groter. Wist u dat uw lichaam zo'n zeven keer per dag wordt aangevallen door een virus? Het is daarom erg belangrijk dat u - zeker in de winter of tijdens druilerige dagen - er alles aan doet uw weerstand op peil te houden. 

Immuunsysteem verbeteren: 5 tips

Het is mogelijk zelf uw immuunsysteem te verbeteren, en daar heeft u helemaal geen supplementen voor nodig! Door het verbeteren van uw levensstijl, zorgt u al voor een beter immuunsysteem. Met onze 5 tips is uw weerstand binnen no-time verbeterd!

Tip 1: zorg voor voldoende beweging

Eigenlijk maakt het niet uit wat u doet; wandelen, fietsen, fitnessen of een potje voetballen. Wat belangrijk is, is dat uw lichaam zich minstens drie keer in de week voor 20 minuten lang inspant. Beweging is dus een goede manier om uw immuunsysteem te verbeteren. En vindt u sporten of bewegen lastig? Probeer dan eens een thuis work-out!

Tip 2: ontstress uw lichaam en geest

Naast drie keer in de week 20 minuten uw lichaam te laten bewegen, is het ook goed om uw lichaam rust te geven. Mindfulness en yoga zijn goede manieren om uw lichaam en geest rust te geven en daadwerkelijk te ontspannen. Stress is namelijk een open poort voor virussen, dus dat wilt u zo veel mogelijk voorkomen! 

Ontstressen hoeft niet alleen te betekenen dat u cursussen of therapieën moet volgen; een simpele, gezellige avond met vrienden en familie kan ook stressverlagend werken. Bent u een buitenmens en schijnt het zonnetje? Ga dan eens even lekker in de zon zitten. De zon én de buitenlucht doet een mens goed. Meteen een mooi moment om dat ene mooie boek af te lezen!

Tip 3: zorg voor een goede nachtrust

Structureel te weinig slapen verstoort uw immuunsysteem. Voor de meeste personen is gemiddeld 7 uur slaap per nacht voldoende. Een goede nachtrust is niet alleen goed voor het immuunsysteem, maar draagt ook bij aan een goed humeur en het zorgt ervoor dat u zich beter kunt concentreren. Win-win, dus! Zorg daarom voor een goed slaapritme en voldoende uren. 

Tip 4: eet gezond en gevarieerd

Door gezond te eten, verhoogt u uw weerstand. Vitamine A, C, D en de mineralen zink en ijzer zijn essentiële voedingstoffen die helpen uw immuunsysteem te verbeteren. Eet daarom voldoende verse, rauwe groenten, want daar zitten de meesten vitaminen en antioxidanten in. 

Het is goed om voldoende en gevarieerd vers fruit te eten. Een makkelijk ezelsbruggetje is om te kiezen voor zoveel mogelijk verschillende kleuren fruit, zoals citrusvruchten, bosbessen, watermeloen en frambozen. Net als verse groenten, bevat vers fruit erg veel vitaminen en antioxidanten. Andere producten waarmee u uw weerstand kunt verbeteren zijn:

  • Champignons: één van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D.
  • Pecannoten: pecannoten zijn rijk aan gezonde vetten en mineralen, zoals zink - lekker in een salade!
  • Chilipeper: een bron van vitamine A en C en bevat capsaïcine - dit zou bacteriële infecties voorkomen. 
  • Knoflook: rauw zou het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben - hierdoor herstelt u sneller.
  • Honing: bevat veel antioxidanten en werkt verzachtend voor de keel - honing zou ook een antibacterieel effect hebben. 
  • Kaneel: kaneel werkt antibacterieel. Het is daarom goed om wat extra kaneel te strooien over bijvoorbeeld een smoothie. 

Tip 5: let goed op uw hygiëne

Voor velen welbekend, maar toch benoemen we het; een goede hygiëne zorgt ervoor dat u minder snel ziek wordt. Was daarom regelmatig uw handen en vergeet ook uw nagels niet. Lange nagels zijn namelijk een feestje voor bacteriën, dus is het belangrijk om lange nagels goed schoon te houden. En staat u onder een heerlijk warme douche? Eindig dan met een plens koud water. Dit is niet alleen goed voor de weerstand, maar ook goed voor uw haar en huid!  

Niet alleen uw persoonlijke hygiëne heeft invloed op uw immuunsysteem. Ook uw huis regelmatig schoonmaken draagt bij aan het verbeteren van uw immuumsysteem. Houd daarom de deurklinken, de trapleuning, het aanrecht en andere oppervlakken goed schoon en gebruik bij voorkeur antibacterieel schoonmaakmiddel. Verschoon daarnaast wekelijks uw beddengoed en maak het toilet en de badkamer regelmatig schoon. Zo zorgt u ervoor dat de virussen en bacteriën geen kans krijgen!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage