Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe werkt het immuunsysteem en hoe kunt u het verbeteren?

Uw immuunsysteem verbeteren levert veel voordelen op. Met een goede weerstand bent u bijvoorbeeld minder vatbaar voor een verkoudheid of griep. Maar, wat is het immuunsysteem, hoe werkt het en hoe kunt u het immuunsysteem verbeteren? 

Immuunsysteem verbeteren


 

Wat is immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een netwerk van cellen, eiwitten, antilichamen en organen die samenwerken om u zo goed mogelijk te beschermen tegen infecties, parasieten, bacteriën en virussen. Het immuunsysteem - ook wel afweersysteem genoemd - werkt dus als een soort van schild en dient ter bescherming van uw lichaam. Het immuunsysteem is daarom belangrijk voor uw gezondheid.


 

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is sterk, maar ook complex. Daarom leggen we u graag uit hoe het immuunsysteem werkt, zonder gedetailleerd in te gaan op de rol van specifieke cellen binnen het immuunsysteem.

Elimineren en leren

Een complex immuunsysteem is nodig, want uw lichaam staat constant bloot aan ziektes en andere schadelijke stoffen. Het immuunsysteem - of afweersysteem - heeft als taak om ziekteverwekkers te doden, op te ruimen en informatie over de ongewenste gast op te slaan. Zo leert uw lichaam hoe een virus of bacterie in het vervolg effectief verslagen kan worden.

Herkent het immuunsysteem een virus of bacterie waar u eerder mee in aanraking bent geweest? Dan kan het immuunsysteem een snelle tegenaanval leveren, doordat de informatie over deze ziekteverwekker opgeslagen is in het immuunsysteem.

Immuunsysteem en ziek worden

Wanneer u zich goed en gezond voelt, heeft u niet door dat uw immuunsysteem constant aan het werk is. Wanneer u ziek wordt, dan betekent dit dat een virus of bacterie uw immuunsysteem binnengedrongen is.

Als u een verzwakt immuunsysteem heeft, of als u in aanraking bent gekomen met een virus of bacterie waarvan het afweersysteem nog geen informatie heeft opgeslagen, kan het betekenen dat het virus of de bacterie het wint van uw immuunsysteem. Hierdoor zal u zich dus ziek gaan voelen.  

Ontwikkeling immuunsysteem

Uw immuunsysteem ontwikkelt zich door de jaren heen. Bij de geboorte is er nog geen sprake van een specifieke immuniteit. U bouwt immuniteit op door de jaren heen, want uw immuunsysteem komt in de loop der jaren in aanraking met diverse ziekteverwekkers.

Hoewel uw immuunsysteem verbetert met de tijd, neemt de effectiviteit van het afweersysteem af wanneer u een oude leeftijd bereikt. Op oudere leeftijd heeft u daarom meer kans op een auto-immuunziekte, omdat uw lichaam vijandige en lichaamseigen cellen minder goed kan onderscheiden. Uw immuunsysteem of afweersysteem verbeteren is dus hartstikke belangrijk!


 

Immuunsysteem verbeteren: 5 tips

U kunt zelf uw immuunsysteem verbeteren en daar heeft u helemaal geen supplementen voor nodig! Door het verbeteren van uw levensstijl, zorgt u al voor een beter immuunsysteem. Met onze 5 tips kunt u zelf gemakkelijk uw weerstand verbeteren!

Tip 1: zorg voor voldoende beweging

U kunt uw weerstand verbeteren door te bewegen! Denk aan flink doorstappen en wandelen, fietsen, fitnessen of een potje voetballen. Wat belangrijk is, is dat uw lichaam zich minstens drie keer in dweek voor 20 minuten lang inspant. Beweging is dus een goede manier om uw immuunsysteem te verbeteren. En vindt u sporten of bewegen lastig? Probeer dan eens een thuis work-out!

Tip 2: ontstress uw lichaam en geest

Mindfulness en yoga zijn goede manieren om uw lichaam en geest rust te geven en daadwerkelijk te ontspannen. Stress is namelijk een open poort voor virussen, dus dat wilt u zo veel mogelijk voorkomen!

Ook een avond met vrienden en familie kan stressverlagend werken. Bent u een buitenmens en schijnt het zonnetje? Ga dan eens even lekker in de zon zitten. De zon én de buitenlucht doet een mens goed. Meteen een mooi moment om dat ene mooie boek af te lezen!

Tip 3: zorg voor een goede nachtrust

U kunt uw immuunsysteem verbeteren door goed te slapen. Voor de meeste personen is gemiddeld 7 uur slaap per nacht voldoende. Een goede nachtrust is niet alleen goed voor het immuunsysteem, maar draagt ook bij aan een goed humeur en het zorgt ervoor dat u zich beter kunt concentreren. Win-win, dus! 

Tip 4: eet gezond en gevarieerd

U kunt uw weerstand verbeteren door gezond te eten. Vitamine A, C, D en de mineralen zink en ijzer zijn essentiële voedingstoffen die helpen uw immuunsysteem te verbeteren. Eet daarom voldoende groenten, fruit, vette vis en andere, gezonde en voedingsrijke producten. Denk hierbij aan:

  • Champignons: één van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D.
  • Pecannoten: pecannoten zijn rijk aan gezonde vetten en mineralen, zoals zink - lekker in een salade!
  • Chilipeper: een bron van vitamine A en C en bevat capsaïcine - dit zou bacteriële infecties voorkomen. 
  • Knoflook: rauw zou het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben - hierdoor herstelt u sneller.
  • Honing: bevat veel antioxidanten en werkt verzachtend voor de keel - honing zou ook een antibacterieel effect hebben. 
  • Kaneel: kaneel werkt antibacterieel. Het is daarom goed om wat extra kaneel te strooien over bijvoorbeeld een smoothie. 

Tip 5: let goed op uw hygiëne

U kunt uw afweersysteem verbeteren door uw hygiëne op peil te houden. Regelmatig douchen, uw handen meerdere keren per dag wassen en uw nagels schoon houden, zijn hier voorbeelden van. 

Naast uw persoonlijke hygiëne, is het ook belangrijk dat u uw huis goed schoon houdt. Denk hierbij aan de deurklinken, de trapleuning, het toilet, de badkamer en het beddengoed. Zo zorgt u ervoor dat de virussen en bacteriën geen kans krijgen!


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Waarom is een gezond slaapritme belangrijk?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Gezond eten: kiezen voor een gezonde maaltijd

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Griep: dit zijn de 6 gouden tips bij griep!

Lees meer

 

Blog homepage