Suiker wordt vaak samen met vet en zout in een kwaad daglicht gezet. Maar, is suiker slecht of heeft het alleen een slechte naam? En zo ja, waarom is suiker dan slecht? En hoe slecht is suiker dan? U leest het hier!
Van zichzelf is suiker niet slecht. Sterker nog: het lichaam heeft suiker nodig om te kunnen functioneren. Echter, te veel suiker is, net als te veel zout, wel slecht voor uw lichaam.
Als u te veel suiker binnenkrijgt, kan dit zorgen voor problemen in uw lichaam. Te veel suiker kan zorgen voor overbelasting van uw alvleesklier, overgewicht en leververvetting. Daarnaast kunt u vermoeidheidsklachten of darmproblemen krijgen en is te veel suiker ook niet goed voor uw tanden.
Buiten de eerdergenoemde gevolgen van te veel suiker, kan suiker ook verslavend werken. Bij het eten van suiker komt dopamine vrij, een stofje in de hersenen die ervoor zorgt dat u zich fijn en gelukkig voelt. Zodra het dopaminegehalte afneemt, krijgt u een dip en wilt u weer suiker.
Daarnaast beïnvloedt suiker uw bloedsuikerspiegel en dit staat direct gekoppeld aan uw emoties. Door te veel suiker te eten, krijgt u snelle pieken in uw bloedsuikerspiegel, waardoor u snel energie krijgt! Na die pieken volgt een dip en voelt u zich weer erg moe. U kunt dan chagrijnig en prikkelbaar worden en u wordt pas weer blij na het eten van suiker.
Suiker zelf is geen dikmaker. Suiker is een brandstof, want van suiker krijgt u snel veel energie. Dat is prima voor als u daarna een half uur gaat sporten. Maar eet u te veel suiker, waarna u vervolgens niets verbrandt? Dan slaat uw lichaam die energie op. Het risico hiervan is dat uw gewicht kan toenemen.
Eén keertje een snoepje en een frisdrankje kan natuurlijk geen kwaad, maar het is beter om uw suikerrijke snacks zoveel mogelijk te vervangen voor gezonde snacks, zoals een wortel, rijstwafel of een belegde volkoren boterham.
Te veel suiker is slecht voor de tanden. In uw mond zitten bacteriën die suiker omzetten in zuur. Te veel zuur lost het tandglazuur op, en tandglazuur dat verdwijnt is onomkeerbaar. Suikerrijke producten zoals frisdranken, snoep en vruchtensappen, vergroten de kans op gaatjes en tanderosie.
Vet en suiker hebben allebei een slechte naam, vooral als u wilt afvallen. Maar, wat is slechter; vet of suiker? Als u kijkt naar de hoeveelheid calorieën, dan bevat vet 9 kcal per gram en suiker maar 4 kcal. Echter is het van groot belang dat u verder kijkt dan de calorieën.
Sommigen zeggen dat u voor een gezond gewicht een suikervrij dieet moet volgen, anderen zeggen dat voor een gezonde levensstijl vetten zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Maar uiteindelijk blijkt dat u best vet en suikers kunt eten, zolang u de juiste keuzes in voeding maakt. Wat zijn dan gezonde suikers en vetten?
Suikers haalt u niet alleen uit uw favoriete snoepjes. Suiker haalt u ook uit producten waar u het niet van zou verwachten. Suiker valt namelijk onder de categorie koolhydraten. Wat betreft koolhydraten is het belangrijk om langzame koolhydraten te kiezen, zoals volkorenproducten en vezelrijke producten. Denk hierbij aan volkorenbrood- en pasta, maar ook aan groenten en fruit.
Vet bevat essentiële voedingsstoffen, zoals linozuur, omega 3 vetzuren en bepaalde vitamines. Van vet zit u bovendien snel vol, waardoor u er minder van eet. Wat betreft vet kunt u het beste transvetten en verzadigde vetten vermijden. Onverzadigde vetten daarentegen zijn gezonde vetten en dit kunt u vinden in producten als avocado, ei, olijfolie, noten, vette vissen, zaden en pitten.