Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten ziekenhuisopname: Overzicht kosten ziekenhuis

De kosten van een ziekenhuisopname, zoals: diagnose, behandeling en controle zijn niet altijd duidelijk. Welke kosten komen kijken bij een ziekenhuisopname, hoe worden deze kosten bepaald en hoe zit het met de zorgverzekering? Wij leggen het graag aan u uit!

ziekenhuisopname


 

Kosten ziekenhuisopname

De meeste mensen zijn weleens opgenomen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis voelt misschien gratis aan, maar dat is het niet. Welke kosten er precies worden gemaakt, is afhankelijk van het soort behandeling dat u krijgt en de intensiteit van de zorg die u nodig heeft.


 

Kosten ziekenhuis: DBC-zorgproduct

Heeft u zorg nodig in het ziekenhuis? Dan wordt niet iedere handeling apart gefactureerd, maar het totaal aan ziekenhuisactiviteiten (diagnose, behandeling en controle). Dit heet een diagnose-behandelcombinatie (DBC), beter bekend als het DBC-zorgproduct.

Hoe werkt het DBC-zorgproduct?

De arts bepaalt welke DBC wordt afgegeven voor de benodigde behandeling en de prijs van het DBC-zorgproduct is een gemiddelde van alle soorten zorgkosten die komen kijken bij een dergelijke behandeling. Er zijn ongeveer 4.400 DBC-zorgproducten in Nederland en alle prestaties die u kunt declareren bij uw zorgverzekeraar, worden in DBC-zorgproducten uitgedrukt. 

Waarom een DBC-zorgproduct?

Door de DBC komt er meer transparantie in de kosten voor een ziekenhuisbehandeling of operatie. Dat is voor u als patiënt wel zo fijn! Bovendien is het ook voordelig voor de ziekenhuizen. Door de DBC kunnen zij hun bedrijfsvoering optimaliseren en betaalbare en doelmatige zorg leveren.

Gemiddelde tarieven ziekenhuisbehandelingen

Het is niet mogelijk om van iedere behandeling een inzicht in de kosten te geven, omdat het er zoveel zijn. Om u toch een beeld te geven, hebben we een overzicht gemaakt van de gemiddelde tarieven van 30 veelvoorkomende ziekenhuisbehandelingen. Dit overzicht is gebaseerd op het gemiddelde NZa-tarief:


 

Kosten ziekenhuis: de ambulance

Moet u met de ambulance vervoerd worden naar het ziekenhuis? Dan komen hier kosten bij kijken. Onder andere het uurloon van het ambulancepersoneel, apparaten en hulpmiddelen in de ambulance, gebruik van de ambulance en eventuele spoedeisende behandelingen worden meegenomen in de bepaling van de kosten.


 

Kosten ziekenhuisopname: de behandeling

Elke operatie of behandeling kent een eigen tarief. Het is dus moeilijk vast te stellen wat de behandeling of operatie per uur kost. Dit is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

 • Het soort zorg dat u nodig heeft.
 • De complexiteit en de tijdsduur van de operatie of behandeling.
 • Het aantal artsen en chirurgen dat betrokken is bij de operatie of behandeling.
 • De middelen en apparatuur die benodigd zijn voor de uitvoering van de operatie of behandeling.

 

Ziekenhuis kosten en de zorgverzekering

Wat kost een ziekenhuisbed per dag? Dat is moeilijk te zeggen. De gemiddelde ligdagprijs van het ziekenhuis hangt af van verschillende factoren. Zo heeft de ene patiënt veel verpleging nodig, terwijl een ander weinig tot geen verpleging nodig heeft. Heeft een patiënt veel apparatuur aan het bed nodig? Dan zal de gemiddelde ligdagprijs hoger liggen dan wanneer een patiënt weinig apparatuur aan het bed nodig heeft. De volgende factoren spelen een rol in de bepaling van de ligdagprijs in het ziekenhuis:

 • De medicatie die u nodig heeft.
 • Aanschaf en onderhoud van het ziekenhuisbed.
 • Het soort en de hoeveelheid zorg die u nodig heeft.
 • Kosten voor het wassen, verschonen van bedden en de maaltijdverzorging.
 • De afdeling waar u ligt; de intensive care is duurder dan een normale afdeling.
 • Kosten voor verzorging door verpleging, artsen en administratieve medewerkers.
 • Benodigde apparatuur bij het ziekenhuisbed, zoals: infuus of beademingsapparatuur.
 • Alle ziekenhuisfaciliteiten en de bouw en onderhoud van algemene voorzieningen in het ziekenhuis.

 

Kosten ziekenhuis en de zorgverzekering

Ziekenhuiszorg wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Wanneer u een behandeling in het ziekenhuis nodig heeft, wordt niet elke losse behandeling gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. In het DBC-zorgproduct staan alle zorgactiviteiten (diagnose, behandeling en controle) beschreven. Op die manier wordt het gehele traject in één keer gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar.

Kosten ziekenhuisopname gecontracteerde ziekenhuizen

Uw zorgverzekeraar heeft met bepaalde zorgverleners een contract afgesloten. Bij zowel een natura- als combinatiepolis kunt u bij een gecontracteerde zorgverlener terecht en wordt de behandeling of operatie vergoed door de zorgverzekeraar.

Kiest u voor een zorgverlener waarmee uw zorgverzekeraar géén contract heeft? Dan krijgt u bij een naturapolis tot 80% van het gemiddeld tarief vergoed, terwijl u bij een combinatiepolis 90% tot 100% van het marktconform of gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed krijgt.

Eigen risico en kosten ziekenhuisopname

Hoewel ziekenhuiszorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering, betaalt u hier wel eigen risico over. Dit betekent dat u ziekenhuiszorg eerst vanuit uw eigen risico wordt betaald en daarna volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico van € 385,- per jaar. U kunt dit eigen risico vrijwillig verhogen tot maximaal € 885,- per jaar. Houd dan wel rekening mee dat u de eerste € 885,- aan ziekenhuiskosten zelf betaalt.


 

Kosten ziekenhuis vergoed door uw zorgverzekering

De kosten van een ziekenhuisopname worden vergoed vanuit de basisverzekering. De basisverzekering is voor iedereen in Nederland vanaf 18 jaar verplicht. Wij bieden verschillende voordelige basisverzekeringen aan, zodat er altijd een basisverzekering is die aansluit op uw wensen.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Kiezen voor een zorgverzekering met korting

> Bekijk mijn aanbod

 

eerstelijns vs tweedelijns

Verschil tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Waarom betaal ik terhandstellingskosten?

> Lees meer

 

Blog homepage