Contact
Mijn UnitedConsumers

Langer thuis wonen: hoe kan ik langer zelfstandig wonen?

Langer thuis wonen is voor velen een droom. Maar, wat zijn de voor- en nadelen van langer zelfstandig wonen? En hoe kan ik langer thuis blijven wonen? Wij geven u 5 tips!

langer thuis wonen banner


 

Langer thuis blijven wonen

We worden steeds ouder en blijven langer gezond. Daardoor wonen ouderen ook langer thuis. Veel organisaties stimuleren ouderen om zelfstandig te blijven wonen, waaronder de Rijksoverheid. De Rijksoverheid stimuleert ouderen om in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden.

Zelfstandig wonen ouderen: geschikte woning

Om zelfstandig te kunnen wonen als oudere is een geschikte woning voor ouderen erg belangrijk. Soms is het nodig om een aanpassing aan uw woning te doen. Bijvoorbeeld als u niet meer gemakkelijk naar boven kunt. Met onze tips kunt u veilig thuis blijven wonen.


 

Thuis wonen met hulp

Ook kan langer thuis wonen mogelijk worden gemaakt door hulp in de huishouding. Verschillende instanties bieden thuis wonen met hulp aan. Daarnaast kan uw gemeente een belangrijke rol spelen bij langer zelfstandig thuis wonen. U kunt namelijk bij uw gemeente terecht voor advies en informatie. Zij kunnen u tevens koppelen aan de juiste instanties om thuis te blijven wonen met hulp.

WMO-ondersteuning: ouderen langer thuis

Uw gemeente kan u ook ondersteuning bieden via de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Op deze manier kunt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen en deel blijven uitmaken van de maatschappij. Denk aan ondersteuning als huishoudelijke hulp of dagbesteding.

Goed om te weten: u kunt alleen gebruikmaken van de WMO als u aan bepaalde criteria voldoet en een WMO-indicatie heeft. 


 

De voor- en nadelen van langer thuis wonen

Tegenwoordig willen de meeste ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Misschien vraagt u zich af: waarom zo lang mogelijk thuis wonen? Dit zijn de voor- en nadelen:

Voordelen langer thuis wonen Nadelen langer thuis wonen
vink Als u langer thuis blijft wonen heeft u meer zelfstandigheid en keuzevrijheid. kruis Kans op eenzaamheid door weinig sociale contacten.
vink Langer thuis wonen is soms goedkoper: een verzorgingshuis kost namelijk vaak meer. kruis Indien u regelmatig zorg nodig heeft, kan het onhandig zijn als u langer thuis blijft wonen. 
vink Thuis zijn ouderen het gelukkigst, want daar hebben zij een vertrouwde omgeving opgebouwd. kruis Indien u (complexe) zorg nodig heeft, kunnen de kosten voor langer thuis wonen flink oplopen.

 
 

Veilig thuis wonen ouderen: 5 tips

Als u veilig thuis wilt blijven wonen als oudere, is het slim om een aantal dingen in huis te regelen. Wij zetten 5 tips voor u op een rijtje om zo veilig mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen!

Tip 1: Voel uzelf thuis veilig

Veilig thuis wonen als ouderen begint bij een goede beveiliging, denk aan brandveiligheid en inbraakveiligheid. Daarom raden wij u aan om bijvoorbeeld een rook- en koolstofmonoxidemelder en een camera neer te hangen. Zo kunt u veilig thuis blijven wonen als oudere.

Tip 2: Extra leuningen en stangen

Als u langer thuis wilt blijven wonen, kan het slim zijn om in huis extra stangen en leuningen neer te (laten) hangen. Zo heeft u altijd ondersteuning binnen handbereik en wordt de kans op vallen een stukje kleiner.

Tip 3: Anti-slipmatten in de badkamer

Er is niets vervelender dan uitglijden. Daarom doet u er goed aan om anti-slipmatten in de badkamer te leggen. Op deze manier voorkomt u dat u uitglijdt in de douche of bij de wasbak. Extra tip: vervang deze matjes regelmatig, zodat ze goed blijven zitten en niet verschuiven.

Tip 4: Overweeg een traplift

Als u langer thuis blijft wonen, kan traplopen naar verloop van tijd wat lastiger worden. In dat geval kan het slim zijn om een traplift aan te schaffen. Met een traplift kunt u veilig én zonder moeite naar boven en naar beneden. Goed om te weten: een traplift wordt vaak niet vergoed vanuit de WMO.

Tip 5: Kies voor een senioren smartphone

Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is het natuurlijk belangrijk dat u goed bereikbaar bent. Zorg er daarom voor dat u een telefoon heeft met een groot beeldscherm en een gemakkelijke bediening. Een smartphone voor ouderen biedt de oplossing!


Ook interessant voor u
 

verhuizen naar verpleeghuis

Wat moet ik regelen als ik ga verhuizen naar een verpleeghuis?

> Lees meer

 

pgb

Het persoonsgebonden budget (PGB) uitgelegd

> Lees meer

 

preventie

Wat is preventieve zorg en waarom is het belangrijk?

> Lees meer

 

Blog homepage