Langer thuis wonen is voor velen een droom. Maar, wat zijn de voor- en nadelen van langer zelfstandig wonen? En hoe kan ik langer thuis blijven wonen? Wij geven u 5 tips!
We worden steeds ouder en blijven langer gezond. Daardoor wonen ouderen ook langer thuis. Veel organisaties stimuleren ouderen om zelfstandig te blijven wonen, waaronder de Rijksoverheid. De Rijksoverheid stimuleert ouderen om in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden.
Om zelfstandig te kunnen wonen als oudere is een geschikte woning voor ouderen erg belangrijk. Soms is het nodig om een aanpassing aan uw woning te doen. Bijvoorbeeld als u niet meer gemakkelijk naar boven kunt. Met onze tips kunt u veilig thuis blijven wonen.
Ook kan langer thuis wonen mogelijk worden gemaakt door hulp in de huishouding. Verschillende instanties bieden thuis wonen met hulp aan. Daarnaast kan uw gemeente een belangrijke rol spelen bij langer zelfstandig thuis wonen. U kunt namelijk bij uw gemeente terecht voor advies en informatie. Zij kunnen u tevens koppelen aan de juiste instanties om thuis te blijven wonen met hulp.
Uw gemeente kan u ook ondersteuning bieden via de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Op deze manier kunt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen en deel blijven uitmaken van de maatschappij. Denk aan ondersteuning als huishoudelijke hulp of dagbesteding.
Goed om te weten: u kunt alleen gebruikmaken van de WMO als u aan bepaalde criteria voldoet en een WMO-indicatie heeft.
Tegenwoordig willen de meeste ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Misschien vraagt u zich af: waarom zo lang mogelijk thuis wonen? Dit zijn de voor- en nadelen:
Voordelen langer thuis wonen | Nadelen langer thuis wonen |
---|---|
Als u veilig thuis wilt blijven wonen als oudere, is het slim om een aantal dingen in huis te regelen. Wij zetten 5 tips voor u op een rijtje om zo veilig mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen!
Veilig thuis wonen als ouderen begint bij een goede beveiliging, denk aan brandveiligheid en inbraakveiligheid. Daarom raden wij u aan om bijvoorbeeld een rook- en koolstofmonoxidemelder en een camera neer te hangen. Zo kunt u veilig thuis blijven wonen als oudere.
Als u langer thuis wilt blijven wonen, kan het slim zijn om in huis extra stangen en leuningen neer te (laten) hangen. Zo heeft u altijd ondersteuning binnen handbereik en wordt de kans op vallen een stukje kleiner.
Er is niets vervelender dan uitglijden. Daarom doet u er goed aan om anti-slipmatten in de badkamer te leggen. Op deze manier voorkomt u dat u uitglijdt in de douche of bij de wasbak. Extra tip: vervang deze matjes regelmatig, zodat ze goed blijven zitten en niet verschuiven.
Als u langer thuis blijft wonen, kan traplopen naar verloop van tijd wat lastiger worden. In dat geval kan het slim zijn om een traplift aan te schaffen. Met een traplift kunt u veilig én zonder moeite naar boven en naar beneden. Goed om te weten: een traplift wordt vaak niet vergoed vanuit de WMO.
Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is het natuurlijk belangrijk dat u goed bereikbaar bent. Zorg er daarom voor dat u een telefoon heeft met een groot beeldscherm en een gemakkelijke bediening. Een smartphone voor ouderen biedt de oplossing!