Maand geen alcohol: iets voor u?

Een maand geen alcohol: voor sommigen is het super makkelijk, anderen hebben er meer moeite mee. Tóch is het interessant om te proberen, want een maand geen alcohol heeft een positief effect op uw gezondheid! Wilt u graag aan uw maand zonder alcohol beginnen? Dan hebben wij tips voor u!

maand geen alcohol

 

Een maand geen alcohol

Dry January, een goed voornemen dat oorspronkelijk uit Engeland komt, is in Nederland beter bekend als IkPas. Het idee is dat u in januari geen alcohol drinkt. Uiteraard kunt u heel het jaar door het initiatief nemen om een maand geen alcohol te drinken, want een maand geen alcohol heeft veel positieve effecten op uw gezondheid.

Maand geen alcohol: voordelen

U hoort het misschien uw opa zeggen: "Ik neem even een slaapmutsje, dan slaap ik beter!". Waarschijnlijk valt u van alcohol wel sneller in slaap, maar de kwaliteit van uw slaap is een stuk minder. Alcohol is in principe namelijk niet goed voor u. Heeft u al wel eens geprobeerd te minderen?

Wat doet een hele maand zonder alcohol met het lichaam? Nou, eigenlijk best veel. Voordelen van een maand geen alcohol zijn onder andere:

  • Beter slapen.
  • Gewichtsverlies.
  • Verbetering van de leverwaarden.
  • Alcoholtolerantie wordt afgebouwd.
  • Vanzelfsprekend: geen katers en uitdroging!

 

Een maand geen alcohol: lange termijn

Het belangrijkste voordeel van een maand geen alcohol is dat mensen zich bewust worden van hun alcoholgebruik. Dit wordt gezien als een positief langetermijneffect, omdat veel mensen na een maand geen alcohol op den duur structureel minder alcohol nuttigen. 

Over een langere periode getrokken, heeft het nog meer positieve effecten. Het zorgt voor minder angstklachten, minder kans op depressie en bepaalde soorten kanker en een beter geheugen. Allemaal redenen om eens een maand te stoppen met drinken.

Een maand geen alcohol: nadelen?

Iedereen weet dat geen alcohol drinken beter is voor de gezondheid. Maar voor u begint aan uw maand zonder alcohol, is het fijn om eerlijk beeld te hebben door de nadelen in kaart te brengen. De nadelen hebben te maken met ontwenningsverschijnselen, ofwel afkickverschijnselen. Een maand geen alcohol drinken, kan de volgende nadelen hebben:

  • Onrustig gevoel.
  • Slecht humeur.
  • Slapeloosheid.

 

Tips om een maand geen alcohol te drinken

Misschien bent u na het lezen van de voordelen wel enthousiast geworden, en wilt u ook een maand geen alcohol drinken. Geen probleem! Wij hebben wat tips voor u, zodat de maand zonder alcohol een groot succes wordt.

Tip 1: Haal geen alcohol in huis, zo komt u niet in de verleiding.
Tip 2: Besef waarom u het doet en houd de voordelen in uw hoofd.
Tip 3: Doe het niet alleen, vraag aan uw partner of vrienden of zij meedoen!
Tip 4: Geef van tevoren aan wat u drinkt, zo zijn uw vrienden en familie voorbereid.
Tip 5: Vermijd zuipfeestjes en onderneem andere activiteiten met uw 'drinkmaatjes'.
Tip 6: Beloon uzelf met het geld dat u overhoudt van de avondjes dat u thuisbleef van het stappen.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage