Contact
Mijn UnitedConsumers

Maand geen alcohol: wat doet een maand zonder alcohol met u?

Een maand geen alcohol is voor sommigen appeltje-eitje. Anderen vinden het een stuk lastiger. Toch is het goed om te proberen, want een maand geen alcohol heeft een positief effect op uw gezondheid! Wij vertellen u wat er met uw lichaam gebeurt en geven u tips over hoe u een maand zonder alcohol het beste doorkomt.

maand geen alcohol

 

Een maand geen alcohol

Geen alcohol in januari, oftewel 'Dry January', komt oorspronkelijk uit Engeland. In Nederland is het beter bekend als IkPas. Het idee is dat u een maand geen alcohol drinkt, om zo van die overtollige kerstkilo's af te komen.

Hoewel 'Dry January' een goed nieuwjaarsvoornemen is, hoeft een maand geen alcohol niet per se in januari plaats te vinden. Het is heel het jaar door een goed idee om eens een maand geen alcohol te drinken. Een maand geen alcohol is niet alleen goed voor de gezondheid, het zorgt er ook voor dat u zich bewust wordt van hoeveel u drinkt - waardoor u een stuk minder gaat drinken! 


 

Maand geen alcohol: de positieve effecten op uw lichaam

U hoort het misschien uw opa zeggen: "Ik neem even een slaapmutsje, dan slaap ik beter!". Waarschijnlijk valt u van alcohol sneller in slaap, maar de kwaliteit van slaap is een stuk minder. Maar wat zijn de positieve effecten van een maand zonder alcohol op uw lichaam? Wij zetten de voordelen voor u op een rij:

 • Beter slapen.
 • Gewichtsverlies.
 • Verbetering van de leverwaarden.
 • Alcoholtolerantie wordt afgebouwd.
 • Vanzelfsprekend: geen katers en uitdroging!

De nadelen van een maand geen alcohol

Voor u begint aan uw maand zonder alcohol, is het fijn om een eerlijk beeld te hebben van wat u te wachten staat. Dit doet u door naast de positieve effecten ook de nadelen in kaart te brengen, welke veelal te maken met ontwenningsverschijnselen.

Vaak zijn deze 'afkickverschijnselen' pas merkbaar als u voorheen overdadig en regelmatig alcohol consumeerde. Dit betekent dat u niet per se last hoeft te hebben van deze nadelen. Door een maand geen alcohol drinken kunt u last hebben van de volgende verschijnselen:

 • Onrustig gevoel.
 • Slecht humeur.
 • Slapeloosheid.

 

Een maand geen alcohol: langetermijneffecten

Het belangrijkste effect van een maand geen alcohol is de bewustwording van uw alcoholgebruik. Dit is een positief langetermijneffect, omdat veel mensen na een maand geen alcohol op den duur structureel minder alcohol nuttigen. Over een langere periode getrokken heeft leven zonder alcohol nog meer positieve effecten op uw gezondheid, namelijk:

 • De kans op bepaalde soorten kanker neemt af.
 • Het zorgt voor minder angstklachten.
 • U heeft minder kans op depressie.
 • Uw geheugen verbetert. 

 

Een maand zonder alcohol tips

Bent u na het lezen van de voordelen enthousiast geworden, en wilt u ook graag een maand geen alcohol drinken? Dat is een uitstekend idee! Omdat het niet altijd even gemakkelijk is, zetten wij de beste tips voor u op een rij. Zo wordt een maand zonder alcohol een groot succes!

Tip 1: Haal geen alcohol in huis, zo komt u niet in de verleiding.
Tip 2: Besef waarom u het doet en houd de voordelen in uw hoofd.
Tip 3: Doe het niet alleen, vraag aan uw partner of vrienden of zij meedoen!
Tip 4: Geef van tevoren aan wat u drinkt, zo zijn uw vrienden en familie voorbereid.
Tip 5: Vermijd zuipfeestjes en onderneem andere activiteiten met uw 'drinkmaatjes'.
Tip 6: Als u dan toch naar een feestje gaat, vergeet dan niet dat er tegenwoordig tal van lekkere alcoholvrije opties zijn! 

Tip 7: Een maand geen alcohol is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee. Beloon daarom uzelf met het geld dat u overhoudt.


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe krijg en behoud ik een gezonde levensstijl?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

>Lees meer

 

Blog homepage