Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2023

Uw geboortedatum:

Is meeroken schadelijk?

Roken is schadelijk voor de gezondheid, maar hoe slecht is meeroken eigenlijk? In dit artikel bespreken wij de gevolgen van meeroken en hoe u meeroken kunt voorkomen!

Meeroken banner

 

Wat is het?

Wat is meeroken?


Meeroken - oftewel passief roken - is als u rook vanuit de omgeving inademt. Stel, het is heerlijk weer en u zit op een terrasje. De persoon naast u steekt een sigaret op en u ademt vervolgens de rook in, dan bent u aan het meeroken.

Naast meeroken kunt u ook derdehands meeroken. Dit is als er kleine stofdeeltjes van rook in de omgeving zijn neergedaald, zoals in meubels. Deze stofdeeltjes kunnen plots weer in de lucht terechtkomen, waardoor u ze inademt. Ook kunt u deze stoffen via de huid binnenkrijgen.

 

 

Hoe slecht is het?

Is meeroken schadelijk?


In tabak zitten ontelbaar verschillende chemicaliën en tientallen kankerverwekkende stoffen. Tabaksrook inademen is daarom slecht voor personen die roken én meeroken. Meeroken verhoogt de kans op verschillende vormen van kanker, beroertes, hartaanvallen, hart- en vaatziekten en nog veel meer.

 

persoon

Hoe slecht is meeroken?


Hoewel meeroken slecht is voor iedereen, is het met name schadelijk voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, personen met minder weerstand en huisdieren. Wij zetten de mogelijke gevolgen van meeroken op een rij: 

Kinderen en meeroken

  • Meeroken zorgt bij kinderen voor een groter risico op hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, astma en bronchitis. 
  • Kinderen die meeroken hebben een grotere kans op een latere leeftijd zelf te gaan roken.

Huisdieren en meeroken

  • Dieren die meeroken hebben een grotere kans op het krijgen van kanker.
  • Meeroken zorgt ervoor dat dieren last krijgen van hun luchtwegen, benauwdheid en andere gezondheidsproblemen.

Volwassenen en meeroken

  • Meeroken vergroot de kans op ernstige gezondheidsproblemen, zoals beroertes, longkanker, hartkrampen en een hartinfarcten. 
  • Meeroken kan daarnaast bij volwassenen zorgen voor irritatie aan de slijmvliezen.

(Ongeboren) baby's en meeroken

  • Meeroken verhoogt bij pasgeboren baby's de kans op wiegendood (overlijden van baby na de geboorte).
  • Zwangere vrouwen die meeroken hebben een grotere kans op dat de baby met een te laag geboortegewicht wordt geboren. 
 

Dit kunt u doen

Meeroken: wat kunt u doen?


Het klinkt misschien heel erg simpel, maar in de werkelijkheid is het vaak minder makkelijk. Het heeft voornamelijk te maken met het sociale aspect van meeroken. U heeft wellicht familieleden of vrienden die roken en door er iets van te zeggen, bent u bang dat u de sfeer verpest. Niets is minder waar: roken maakt niet de sfeer. U kunt dus gerust aangeven dat u er last van heeft en niet mee wilt roken.

Roken is ongezond, en rokers weten dit net zo goed als u. Het is daarom niet meer dan normaal dat u een roker vraagt buiten te gaan roken. Het gaat tenslotte om uw gezondheid en die van anderen om u heen! Zit u op het terras of bent u op een plek buiten waar roken is toegestaan? Probeer dan zelf de rook zoveel mogelijk te vermijden.


Rookt u zelf en wilt u stoppen?

Stoppen met roken is beter voor uw gezondheid en bovendien voorkomt u zo dat anderen in uw buurt meeroken. Wij helpen u graag met een aantal praktische tips die u helpen bij het stoppen met roken. 

Stoppen met roken kan erg lastig zijn. Schakel daarom hulp in, waar nodig. U krijgt stoppen met roken vergoed vanuit de basisverzekering.

Zorgverzekering van UnitedConsumers

Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan met korting.

Door de ruime keuze in zorgverzekeringen kiest u altijd een pakket dat bij u past, tegen de meest voordelige premie. Zo houdt u meer over voor leuke dingen in uw leven! Dat wilt u toch ook?

Zorgverzekering 2023


Uw geboortedatum:
 


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Stop definitief met roken met deze tips!

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Roken tijdens de zwangerschap: hoe slecht is het?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Op naar een gezonde levensstijl dankzij onze tips!

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven