Contact
Mijn UnitedConsumers

Ernstige menstruatieklachten? Onze tips bij hevige menstruatieklachten

Menstruatieklachten kunnen zo hevig zijn, dat ze uw functioneren belemmeren. Heeft u hevige menstruatieklachten en bent u duizelig, misselijk of heeft u andere ernstige menstruatieklachten? Dan hebben wij tips!

Menstruatiepijn

 

Wat zijn menstruatieklachten?

Menstruatieklachten ontstaan doordat de baarmoeder samentrekt. De baarmoeder doet dit om het baarmoederslijmvlies af te stoten - met een bloeding als gevolg. Hierdoor ervaart u klachten als pijnlijke, stekende kramp in de onderbuik en pijn in de rug of benen. Andere veel voorkomende menstruatieklachten zijn:

  • Een opgeblazen gevoel en/of last van diarree.
  • Last van vermoeidheid en/of duizeligheid.
  • Snel geëmotioneerd en geïrriteerd.
  • Hoofdpijn en/of misselijkheid.
  • Pijnlijke, harde borsten.

Hevige menstruatieklachten zijn vervelend. Ze kunnen zelfs zo erg zijn, dat het niet mogelijk is om naar werk of school te gaan en u het liefst heel de dag op de bank wilt blijven liggen. Tóch gaan menstruatieklachten vanzelf weer over. Maar wat kunt u doen om de pijn te verlichten?


 

Menstruatieklachten verminderen: 5 tips

De allerbeste tip is eigenlijk zo veel mogelijk ontspannen en rust nemen. Echter heeft niet iedereen daar tijd voor, en is het daarom goed om te weten wat u zelf kunt doen bij menstruatieklachten. Wij hebben de beste tips voor u op een rij gezet:

Tip 1: Eet ijzerrijk voedsel

Gezonde voeding met veel ijzer is hartstikke goed voor iedereen, maar vooral als u ongesteld bent. Combineer ijzerrijke voeding met vitamine C. Eet dus lekker veel spinazie, bruine boterhammen en noten. Drink daarnaast eens een glas verse sinaasappelsap.

Tip 2: Ontspan zoveel mogelijk

Neem een lekker warm bad met kamille of lavendel. Dit is een goede manier om de spieren, en dus ook uw baarmoeder, te ontspannen. Bepaalde lichte yoga-oefeningen kunnen u ook helpen ontspannen. Probeer daarnaast stress zoveel mogelijk te voorkomen.  

Tip 3: Vermijd cafeïne en suiker

Nee, er is niets zo lekker als een reep chocolade - al helemaal wanneer u ongesteld bent! Maar toch kan suiker, maar ook cafeïne, menstruatieklachten verergeren. Laat daarom chocolade en koffie zoveel mogelijk staan - of consumeer het in mate.

Tip 4: Opties tegen menstruatiepijn

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen tegen menstruatiepijn, zoals:

  • Pijnstillers helpen, maar gebruik ze wel zoals aangegeven in de bijsluiter.
  • Een warme kruik op uw onderbuik zorgt voor verlichting van uw kramppijn.
  • Seks, oftewel een orgasme, zorgt ervoor dat spieren ontspannen en werkt daarom erg goed tegen pijn. 
  • Kamillethee staat bekend als kalmerend, het is verstandig dit zoveel mogelijk in de week vóór uw periode te drinken.
  • Probeer te blijven bewegen, want door voldoende beweging maakt uw lichaam stofjes aan die u een goed gevoel geven. 
  • Masseren werkt uitstekend tegen menstruatiepijn. Pak een beetje verwarmde massageolie en wrijf zachtjes cirkels over uw onderbuik. 
  • Rek en strekoefeningen werken goed tegen rugpijn - ga op uw rug liggen en til uw benen omhoog in een hoek van 90 graden. Herhaal dit rustig een aantal keren. 

Tip 5: Alternatieve geneeswijzen tegen menstruatieklachten

Alternatieve geneeswijzen zijn complementair aan reguliere zorg, en heet daarom ook wel alternatieve zorg. Acupunctuur en homeopathie zijn daar voorbeelden van. Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, hier zou u daarom een aanvullende verzekering voor af kunnen sluiten met een budget voor alternatieve zorg.


 

Ernstige menstruatieklachten en de huisarts

Schakel de huisarts in als u twijfelt over uw gezondheid - en als de hevige menstruatieklachten anders aanvoelen dan u gewend bent. Ook als u bijvoorbeeld hevig, langdurig of onregelmatig bloed verliest en/of koorts heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De kosten voor de huisarts worden vergoed vanuit uw basisverzekering.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welke anticonceptie past het beste bij mij?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Welke pijnstiller kan ik het beste kiezen?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Voeding en stress: de juiste voeding bij stress

Lees meer

 

Blog homepage