Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Mentale gezondheid verbeteren doet u zo!

Het taboe wordt langzaamaan doorbroken en we zien steeds meer in dat mentale gezondheid nét zo belangrijk is als fysieke gezondheid. Maar wat is mentale gezondheid? En hoe kan ik mijn mentale gezondheid verbeteren en mentaal gezond blijven?

Mentale gezondheid banner

 

Wat is mentale gezondheid?

Uw mentale gezondheid heeft te maken met uw emotionele en psychologische welzijn. Een andere benaming voor mentale gezondheid is geestelijke gezondheid. Psychologen en psychiaters houden zich bezig met de mentale gezondheid van hun patiënten en helpen hun mentale gezondheid te verbeteren.

Of iemand zich mentaal gezond voelt, hangt af van verschillende factoren. Dit maakt het lastig, want niet iedereen is hetzelfde. Over het algemeen is een persoon mentaal gezond als diegene zich tevreden voelt en kan genieten van het leven. Ook zou mentale flexibiliteit een grote rol spelen. Dit betekent de mogelijkheid om terug te veren na een tegenslag. 

Mentale gezondheid kenmerken

Een goede mentale gezondheid, oftewel mentaal welbevinden, wordt volgens het RIVM bepaald door:

Mentale gezondheid
 
Zelfvertrouwen en eigenwaarde.
 
Optimisme en een gelukkig gevoel.
 
Goed weten om te gaan met eigen emoties.
 
Het gevoel van het hebben van een betekenis.
 
Het gevoel van ondersteuning uit de omgeving.
 

Mentale gezondheid verbeteren tips

Heeft u last van een griepje? Dan blijft u thuis en ziekt u lekker uit op bed. Wilt u uw fysieke gezondheid verbeteren? Zorg dan dat u gezond eet en regelmatig beweegt. 

Uw mentale gezondheid verbeteren én mentaal gezond blijven is een stuk lastiger. Soms is er professionele hulp nodig, van bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater. Psychologische hulp is voor velen vaak een grote stap. Toch raden wij aan hulp te zoeken als het u te veel wordt. Goed om te weten: psychologische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wilt u graag zelf uw mentale gezondheid verbeteren? Wij geven u graag tips hoe u mentaal gezond blijft: 

  • Mentale en fysieke gezondheid staan in connectie met elkaar - werken aan een gezonde levensstijl is dus verstandig. 
  • Probeer te leven in het moment. Het volgen van een mindfulness programma kan u hier goed bij helpen.
  • Heeft u een probleem? Pak het dan direct aan. Zo piekert u minder én kunt u beter slapen.  
  • Omring uzelf regelmatig met bekenden en vrienden. Praat met hen - ook over uzelf.
  • Denk positief en lach regelmatig - ook om uw eigen fouten. Lachen is gezond!
  • Probeer voor uzelf doelen te stellen in het leven. Leef met een missie!
  • Eet gezond en volg geen crashdiëten, maar eet gebalanceerd.
  • Zorg voor een gezond slaapritme - zo'n 7 tot 9 uur per dag.
  • Beweeg regelmatig, zoals wandelen of een thuis workout.
  • Ontspan en doe vooral dingen die u leuk vindt! 

 

Mentale gezondheid: jongeren en studenten of ouderen?

De mentale gezondheid van jongeren en studenten is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Volgens onderzoek van het RIVM lijkt dat dit veelal te maken heeft met prestatiedruk en stress van school. Het percentage van jongeren - tussen de 12 en 25 jaar - met psychische klachten ligt rond de 8%.

Tóch neemt het aantal personen met psychische klachten toe naarmate personen ouder worden. Zo zijn er steeds meer ouderen die last hebben van psychische klachten. Ouderen hebben namelijk vaak te kampen met eenzaamheid en stress door het wegvallen van geliefden in hun omgeving. Voor ouderen is het daarom net zo belangrijk als voor jongeren om hun fysieke en mentale gezondheid op peil te houden.


 

Vergoeding vanuit zorgverzekering

Heeft u behoefte aan professionele hulp bij het verbeteren van uw mentale gezondheid? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar de juiste zorgverlener, zoals een psycholoog. Goed om te weten: de huisarts en psycholoog worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Veranderen van zorgverzekering kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 1 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage

Terug naar boven