Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is een normale bloeddruk?

Een normale bloeddruk is belangrijk voor uw gezondheid. Als u een hoge of lage bloeddruk heeft, kunt u namelijk last krijgen van gezondheidsklachten. Denk hierbij een lage bloeddruk aan flauwvallen, oorsuizen en duizeligheid. Bij een hoge bloeddruk zijn de risico's minder onschuldig en loopt u meer risico op een hartinfarct of een beroerte. Wat is een gezonde bloeddruk en hoe kunt u uw bloeddruk meten en verlagen?

bloeddruk meten

Wat is een bloeddruk?

De bloeddruk is de druk in uw bloedvaten. Deze druk ontstaat doordat het hart het bloed rondpompt in uw lichaam. Het pompen van het bloed door uw lichaam is belangrijk, want zo krijgen al uw organen en spieren voldoende zuurstof. 

De bloeddruk wordt aangegeven door twee verschillende waarden, gescheiden door een slash teken (/). Bijvoorbeeld: 100/10. Het eerste getal voor het slash teken staat voor de bovendruk. Het tweede getal dat na het slash teken staat, weergeeft de onderdruk.

Bloeddruk bovendruk

De bovendruk is de druk op uw vaten als uw hart samentrekt en het bloed in het lichaam pompt.

Bloeddruk onderdruk

De onderdruk is het moment dat uw hart ontspant (tussen 2 hartslagen in).


Wat is een normale bloeddruk?

De ideale bloeddruk is 120/80. Dit betekent dat de ideale bovendruk 120 is en de ideale onderdruk 80. Een gezonde bloeddruk is belangrijk. Op het moment dat u een hoge bloeddruk heeft, loopt u meer risico op een beroerte of hartinfarct. 


Heb ik een gezonde bloeddruk?

Als u een bloeddruk heeft van 120/80, dan heeft u een ideale bloeddruk. Heeft u een bloeddruk van 140/90 of hoger? Dan wordt er gesproken van een hoge bloeddruk. Bij een bloeddruk van 90/60 kunnen we spreken van een lage bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk is het belangrijk dat u werkt aan het verbeteren van uw levensstijl. Bij een ernstig verhoogde bovendruk (180 of hoger) is vaak medicatie nodig. Neem hiervoor contact op met uw huisarts.

Meet u thuis uw bloeddruk? Dan valt deze meestal iets lager uit. Bij het thuis meten van uw bloeddruk heeft u een hoge bloeddruk als deze boven 135/85 uitkomt.


Bloeddruk meten met een bloeddrukmeter

De Hartstichting raadt aan om vanaf uw 40e jaarlijks uw bloeddruk te meten. Een hoge bloeddruk hoeft u namelijk niet direct te voelen. Misschien bent u jonger dan 40 en benieuwd naar uw bloeddruk. Ook dan kunt u natuurlijk gewoon uw bloeddruk meten. Het kan in ieder geval nooit kwaad om op de hoogte te zijn van uw bloeddruk. 

Uw bloeddruk wordt gemeten met een speciale bloeddrukmeter. U kunt zelf een bloeddrukmeter kopen of uw bloeddruk laten meten bij de huisarts. Houd rekening met het volgende tijdens het meten van uw bloeddruk:

  • De bloeddruk stijgt tijdens het sporten.
  • Uw bloeddruk is niet op ieder moment van de dag hetzelfde.

Werken aan een gezonde bloeddruk

U wilt natuurlijk een goede bloeddruk behouden. Zeker nu u weet dat een hoge bloeddruk niet altijd direct te herkennen is. De volgende tips helpen u bij het werken aan, en behoud van, een normale bloeddruk. 

Gezond eten

Uw bloeddruk kan positief beïnvloed worden door gezonde voeding. Eet daarom dagelijks voldoende groenten, fruit en zo veel mogelijk verse maaltijden. Probeer daarnaast zo veel mogelijk de inname van zout te beperken. Het eten van (te veel) zout zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor komt er meer druk op de bloedvaten te staan en dit kan leiden tot een hoge bloeddruk. De hartstichting adviseert niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.

Voldoende bewegen

Dagelijks 30 minuten bewegen is belangrijk voor uw gezondheid. U wordt niet alleen fitter, maar bewegen heeft ook een positief effect op uw bloeddruk. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling, stap op de fiets of start een thuis work-out!

Werk aan een gezond gewicht

Een te hoog BMI brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Zo ook voor uw bloeddruk. Een gezond gewicht start met een positieve mindset, gezonder eten en meer bewegen. Toch hulp nodig? Bekijk dan of u in aanmerking komt voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie.

Stop met roken 

We weten allemaal dat roken gezondheidsrisico's met zich meebrengt en schadelijk is voor uw hart en bloedvaten. Roken zorgt er bovendien voor dat uw hartslag en bloeddruk verhoogd worden. Stoppen met roken is dus een belangrijke stap in het voorkomen of verlagen van een hoge bloeddruk.

Matig alcoholgebruik

Het gebruik van alcohol kan uw bloeddruk verhogen. Het is raadzaam om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.

Probeer stress te vermijden

Wanneer u stress ervaart, kan uw bloeddruk (tijdelijk) hoger worden. Probeer stress zo veel mogelijk te vermijden in uw leven. Neem bijvoorbeeld vaker een moment van ontspanning en zorg voor een gezond slaapritme.


De Hartstichting

De Hartstichting investeert al meer dan 55 jaar in onderzoek en innovatie op het gebied van preventie en zorg voor een gezond hart. Daarnaast helpen zij mensen bij het (leren) kennen van hun hart en goed voor het hart te zorgen.

Ook een normale bloeddruk is belangrijk voor de gezondheid van het hart. Uw bloeddruk meten is daarom belangrijk. Ontdek alles omtrent het zorgen voor uw hart op de website van de Hartstichting.

hart


Ook interessant voor u
 

gezond leven

Werken aan een gezonde leefstijl 

> Lees meer

 

hart- en vaatziekten voorkomen

10x hart- en vaatziekten voorkomen

> Lees meer

 

gezond oud worden

Gezond oud worden met deze tips

> Lees meer

 

Blog homepage