Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe om te gaan met dementie?

Omgaan met dementie is niet makkelijk. Iemand met dementie kan zodanig veranderen, dat u die persoon amper herkent. Dat maakt het omgaan met dementie als verzorgende of mantelzorger een zware taak. Wij helpen u hoe om te gaan met iemand die aan dementie lijdt.

dementie

 

Hoe om te gaan met dementie?

Een verandering in gedrag kan zich uiten in onzekerheid, desintresse of passief gedrag. De ziekte kan er ook voor zorgen dat iemand angstig, prikkelbaar of achterdochtig wordt. Ook het omgaan met dementie en agressie is een opgave, terwijl agressie wel vaak voorkomt.

Dementie verloopt bij iedereen anders en er zijn veel veranderingen in gedrag die tegelijkertijd zichtbaar kunnen worden. Dementie is complex en dus is omgaan met dementie dat ook. Probeer in ieder geval het goede te onthouden en het slechte te vergeten. 


 

Hoe omgaan met dementie: gedrag

De ziekte zorgt ervoor dat het gedrag van iemand met dementie anders wordt. Door alle veranderingen in de hersenen, zijn alledaagse gesprekken en taken niet makkelijk of wordt niet alles meer begrepen. Met deze algemene tips kunt u anticiperen op het gedrag en beter omgaan met mensen met dementie. 

Gedrag
 
Gebruik korte en duidelijke zinnen. 
 
Plak afbeeldingen op bepaalde lades en kasten. Zo kan een dementerend persoon zijn of haar spullen makkelijk (en op eigen initiatief) vinden.
 
Geef een compliment! Dat doet ieder mens goed.
 
Maak gebruik van klokken en kalenders in huis. Zo heeft een dementerend persoon houvast en weet hij of zij enigzins welke dag en hoelaat het is.
 
Praat over vroeger en vraag naar de verhalen. Deze herinneringen zijn vaak nog intact.
 
Maak contact door een hand op iemands schouder te leggen. Vraag hierbij altijd toestemming, omdat onverwachtse bewegingen voor angst kunnen zorgen.
 
Zorg voor een rustige, maar dagelijkse routine. Dat geeft iemand met dementie regelmaat.
 
Maak iets begrijpelijk met zintuigen. Heeft u het over sinaasappels? Laat diegene dan ruiken en voelen aan een sinaasappel.
 
Ga mee in de belevingswereld en vraag hier geïnteresseerd naar (ook al weet u dat het niet waar is). 
 
Geef iemand met dementie niet teveel keuzes. U maakt het iemand daarmee extra moeilijk. 

 

Omgaan met dementie: activiteiten

Doordat herinneringen vervagen en het herkennen van mensen of voorwerpen lastig of onmogelijk geworden is, wordt de wereld van iemand met dementie kleiner. Ieder mens heeft plezier en sociale contacten nodig in het leven, zo ook iemand die zich dat misschien niet meer herinnert. Laat iemand met dementie zo veel mogelijk genieten van het leven. Lach met elkaar en stel activiteiten niet uit. Kan het nog? Doe het dan zeker! 

Activiteit
 
Haal samen herinneringen op met foto's van vroeger.
 
Is koffie zetten nog mogelijk? Laat uw naaste deze taak dan zelf uitvoeren. Zo voelt iemand met dementie zich nuttig.
 
Muziek werkt vaak ontspannend voor iemand met dementie.
 
Ga samen naar buiten, loop een blokje om of voer de eendjes. Lichaamsbeweging is gezond en een frisse neus doet goed! 
 
Bekijk de mogelijkheden van een dagopvang of dagbesteding.
 
Kunnen hobby's, zoals puzzelen of tuinieren, nog uitgevoerd worden? Stimuleer iemand met dementie hierin, of doe het gezellig samen.

 

Omgaan met dementie: doe dit liever niet

Omgaan met dementie betekent ook dat u moet weten hoe u juist niet moet reageren of handelen. De emoties van iemand met dementie zijn vaak heviger en hard praten kan iemand met dementie al te veel worden. Wij geven u algemene tips wat u beter niet kunt doen in het bijzijn van iemand met dementie.

Dit kunt u beter niet doen
 
Ongeduldig en gefrustreerd zijn. 
 
Vraag niet te veel van iemand met dementie. Lukt iets niet? Toon begrip en forceer het niet.
 
Praat niet te hard of te snel en schreeuw zeker niet.
 
Tegenspreken, in discussie gaan en corrigeren heeft weinig zin en kan alleen maar extra frustratie of agressie opwekken. 
 
Neem niet alles uit handen, dit kan frustrerend werken.
 
Vat beledigingen of beschuldigingen niet persoonlijk op.

 

Hulp bij omgaan met dementie

Iemand met dementie kan veranderen van een vrolijk persoon in een gefrustreerd, somber of zelfs depressief persoon. Het is ook voor u als mantelzorger moeilijk om met een depressief persoon om te gaan. In het geval van een depressie bij dementie, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of een andere specialist.

De impact van omgaan met dementie

Iemand verzorgen met dementie heeft ook heel veel impact op u als mantelzorger. Naast het verdriet, is het mentaal ook nog eens een zware klus. Draag de emotionele last niet in uw eentje. Laat u begeleiden door een professional, bijvoorbeeld een psycholoog.


Cursus omgaan met dementie als verzorgende

Bent u mantelzorger en wilt u nog meer leren over de zorg van een dementerende vriend of familielid? Een cursus omgaan met dementie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Deze cursussen zijn beschikbaar in alle vormen en maten. Alle cursussen zijn gericht op het ondersteunen van mantelzorgers, zodat de zorg die een dementerend persoon nodig heeft, geboden kan worden.


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Lachen is gezond!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat doet angst met uw lichaam?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Gezond ouder worden doet u zo!

> Lees meer

 

Blog homepage