Omgaan met depressie: 6 depressie tips

Omgaan met een depressie is niet gemakkelijk. Of het nu om een lichte, zware, chronische of seizoensdepressie, zoals een winterdepressie, gaat: een depressie is en blijft heel erg zwaar om te hebben. Wat te doen bij een depressie? Wij hebben 6 depressie tips voor u!

Omgaan met depressie

Inhoudsopgave

Wat te doen bij een depressie? 6 tips bij depressie

 

Omgaan met depressie

 

Heeft u duidelijk een depressie kunnen herkennen? Dan wilt u natuurlijk weten hoe u hiermee om moet gaan. Een depressie is niet zoals een gebroken arm: depressie sluipt er namelijk langzaam in. Een depressief persoon is vaak stil, komt zelden buiten en wilt niets ondernemen.

Depressie gaat vaak gepaard met weinig slapen, niet óf juist veel eten, ziekmeldingen op school of werk en verschillende, kleine lichamelijke klachten. Vaak duurt het enige tijd voor depressie wordt gediagnostiseerd. 

Wat te doen bij depressie? 6 tips tegen depressie

Psychologische hulp is belangrijk bij een depressie en biedt de steun en hulp die u nodig heeft om van een depressie te herstellen. Een groot voordeel is dat dit vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Ook kunt u zelf al het een en ander doen, zodat u leert omgaan met een depressie. Wij geven u 6 tips tegen depressie:

 

vink

Tip 1: Neem uzelf serieus en wees open


De somberheid van een depressie is écht. U stelt zich niet aan en bent niet aan het zeuren of zielig aan het doen. Zodra u zelf snapt dat het verdriet en de pijn echt is, accepteert u dat het niet goed gaat. Het is niet iets om u voor te schamen. Deel uw gevoelens met iemand in uw omgeving die u vertrouwt. Dit kan enorm verlichtend werken, want zo staat u er niet alleen voor.

 

vink

Tip 2: Breng structuur aan


Heeft u een depressie? Dan haalt u waarschijnlijk weinig plezier uit de dag en voelt uzelf enorm neerslachtig. De kleinste taken kunnen al een hele lastige opgave zijn. Toch is het, zeker in het geval van een depressie, belangrijk dat u structuur in de dag aanbrengt en een dagritme behoudt. Bijvoorbeeld: ga op vaste tijdstippen naar bed en sta op vaste tijdstippen op. 

 

vink

Tip 3: Gezonde levensstijl


Ook gedurende een depressie is het belangrijk dat u gezond blijft leven. Denk hierbij aan voldoende gezonde voeding en sla geen maaltijden over. Gezonde voeding zorgt voor een verzadigd gevoel en het lichaam heeft dit nodig. Naast gezond eten, is ook bewegen belangrijk voor u. Kies een vorm van beweging waar u uzelf prettig bij voelt. Ga bijvoorbeeld dagelijks een rondje wandelen, skeeleren of fietsen. Bewegen zorgt ervoor dat het stofje endorfine aangemaakt wordt. Dit 'gelukshormoon' heeft een positief effect op de gemoedstoestand.

 

vink

Tip 4: Sociaal contact

Dit is misschien lastig, maar blijf sociale contacten onderhouden. De aandacht en liefde van naasten is belangrijk, want dit biedt steun in zware periodes. Misschien ontwijkt u vrienden en familie het liefst en zegt u nee tegen alle activiteiten die u vroeger leuk vond. Probeer uzelf ertoe te zetten om sociaal contact te hebben en naar buiten te gaan, hoe moeilijk dit ook is.

 

vink

Tip 5: Schrijf gevoelens op


Gedurende een depressie komt vergeetachtigheid vaak voor. Het kan frustrerend zijn als u steeds allerlei belangrijke dingen vergeet. U kunt bijvoorbeeld een to-do lijstje maken, zodat u bepaalde zaken niet meer kunt vergeten. Een depressie kenmerkt zich aan de diepe, sombere gevoelens. Schrijf gevoelens op in een persoonlijk dagboek. Dit kan enorm opluchten en zo kunt u uw gevoelens ergens in kwijt.

 

vink

Tip 6: Ontspannen


Wat is voor u een ultieme ontspanning? Ieder mens heeft ontspanning nodig en behoefte aan leuke dingen in het leven. Bedenk wat dit voor u inhoudt. Misschien genoot u vroeger enorm van schilderen of werd u ontspannen van een warm bad. Kies iets waar u uzelf goed bij voelt en gun uzelf een ontspannen moment.


Omgaan met iemand met depressie

Het is niet makkelijk om een depressie te hebben, maar ook het omgaan met iemand met depressie is een zware taak. Een depressie kan iedereen overkomen: bij kinderen, uw partner, een familielid, maar ook zijn er veel depressieve ouderen. Automatisch wordt u ook betrokken bij deze psychische stemmingsstoornis. Daarom geven wij enkele tips hoe u kunt omgaan met depressie:

  • Oordeel niet, maar luister.
  • Vraag met welke taken u kunt helpen.
  • Wees voorzichtig met het geven van adviezen.
  • Geef elkaar aandacht en onderneem leuke dingen met elkaar.
  • Is er sprake van zelfmoordgedachten? Praat er dan over met elkaar.
  • Blijf iemand met een depressie toch meevragen naar sociale gelegenheden.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage