Wat te doen tegen opvliegers? Dit zijn onze overgang tips!

De overgang is iets waar veel vrouwen tegenop zien. Die opvliegers, daar zit toch niemand op te wachten?! Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om opvliegers en pijn te verlichten. Wat te doen bij overgangsklachten? Met onze tips helpen wij u zo door de overgang heen. 

Overgang tips

Wat is de overgang?

De overgang heeft te maken met een serieuze verandering in het hormoonhuishouden. U gaat van uw vruchtbare levensfase naar uw onvruchtbare levensfase. De eicelvoorraad in uw eierstokken raakt op en de hormoonaanmaak van onder andere oestrogeen en progesteron, zwakt af. Daarnaast worden menstruaties onregelmatiger, en houden uiteindelijk helemaal op. 

Door de overgang kunt u last krijgen van verschillende vervelende overgangsklachten, zoals; opvliegers, overmatig (nachtelijk) zweten, stemmingswisselingen, menstruatiepijn en haargroei op plekken waar u het liever niet heeft. Hoewel overgangsklachten geen bedreiging zijn voor uw gezondheid, zijn tips om klachten te verlichten natuurlijk meer dan welkom!

Overgang

Opvliegers: wat te doen?


Het hormoon oestrogeen heeft invloed op uw lichaamstemperatuur. Omdat u door de overgang dit hormoon minder aanmaakt, denkt uw lichaam dat er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur. Uw lichaam wilt vervolgens heel rap die warmte kwijtraken: uw hart gaat sneller kloppen, u krijgt het warm en u gaat zweten. Vervolgens daalt uw lichaamstemperatuur weer en is de opvlieger voorbij!

Wat te doen tegen opvliegers? De 6 beste tips!

Wees gerust, u bent niet de enige die last heeft van opvliegers. Zo'n 80% van vrouwen krijgt hier in de overgang mee te maken. Wat te doen tegen opvliegers? Dit zijn onze 6 beste tips:

Tip 1: Drink bij een opkomende opvlieger iets kouds.
Tip 2: Vermijd warme ruimtes, zodat u tijdens een opvlieger kunt afkoelen.
Tip 3: Probeer pittig eten te vermijden, eet gezond en voorkom overgewicht. 
Tip 4: Vermijd stress en heftige emoties, want hierdoor wordt uw lichaam warmer.
Tip 5: Wees voorbereid en trek laagjes aan. Draag voornamelijk katoen, en geen synthetische stoffen.
Tip 6: Stoppen met roken is niet alleen goed tegen opvliegers, maar is ook beter voor uw gezondheid! 

Overgang

Menstruatieklachten overgang


Vaak weet u dat de overgang is gestart omdat de menstruatie enkele weken uitblijft. Hierna volgen korte en regelmatige bloedingen. Voor de menopauze - de laatste ongestelde periode - plaatsvindt, ervaart u eerst nog enkele hevige menstruaties met zware bloedingen. 

Dysmenorroe, letterlijk te vertalen als niet goede menstruatie, is een kwaal die voornamelijk voorkomt in de pubertijd - maar ook in de periode vóór de menopauze. Het is te herkennen aan een weeïg gevoel in de onderbuik. Soms kan de pijn ook uitstralen naar de rug en benen. Daarnaast hebben sommige vrouwen last van diarree, misselijkheid en overgeven. Soms bent u zo ziek, dat u uw bed niet uit kunt komen. 

Wat te doen tegen menstruatieklachten? De 5 beste tips!

U zult misschien niet snel naar pijnstillers grijpen. Echter kunnen pijnstillers soms ernstige bijwerkingen hebben. Raadpleeg daarom altijd eerst de huisarts vóór u overgaat op pijnstillers. Wat zijn goede alternatieven voor pijnstillers? Dit zijn onze 5 beste tips:

Tip 1: Leg een warme kruik op uw buik.
Tip 2: Drink kamillethee, of thee met stukjes gember.
Tip 3: De lekkerste tip: eet pure chocolade. Dit verhoogt de serotoninegehalte en helpt daarom tegen pijn.
Tip 4: Zorg voor voldoende magnesium en omega 3 vetzuren en eet vette vis en donkergroene bladgroenten.
Tip 5: Ga eens lekker in het zonnetje zitten! Want hoe meer vitamine D, hoe minder snel u ontstekingsreacties krijgt.  

Overgang

Stemmingswisselingen overgang


Omdat uw hormoonspiegels enorm aan het schommelen is, kan dit invloed hebben op uw stemming met enorme moodswings als gevolg. Het minste of geringste kan u al van slag maken. Vaak heeft u al stemmingswisselingen nog vóór u beseft dat u in de overgang zit. Het wordt gezien als atypisch, omdat stemmingswisselingen ook voorkomen in andere levensfasen. Toch heeft ongeveer 10% van de vrouwen last van stemmingswisselingen in de overgang. 

Wat te doen bij stemmingswisselingen overgang? De 5 tips beste tips!

Wat kunt u doen tegen deze heftige emoties? Onze tips helpen u wellicht prettiger door de overgang te komen:

Tip 1: Eet genoeg magnesiumrijk voedsel, zoals noten, vette vis, spinazie en avocado's.
Tip 2: Doe het wat rustiger aan. In de overgang is multitasken namelijk een stuk moeilijker. 
Tip 3: Let op de hoeveelheid suikers in uw voedsel. Een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt voor een prikkelbaar humeur.
Tip 4: Beweeg regelmatig. Hierdoor maakt u endorfine aan, ook wel het gelukshormoon. Pak uw fiets, of ga een stukje wandelen. Zet desnoods uw favoriete muziek op en ga eens lekker dansen.
Tip 5: Komt u er zelf niet helemaal aan uit? Dan kunt u altijd nog een overgangsconsulent raadplegen. De consulent helpt u inzicht te krijgen in uw overgangsklachten en zoekt samen met u naar oplossingen. 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage