Contact
Mijn UnitedConsumers

Zwanger en overgewicht

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij het vervullen van een kinderwens speelt het gewicht een grote rol bij uw hormoonhuishouding en dus bij uw vruchtbaarheid. Vrouwen met overgewicht kunnen vaker problemen hebben om zwanger te worden. Wij vertellen u graag meer over een zwangerschap en overgewicht.

overgewicht en zwanger


 

Zwanger en overgewicht

Met overgewicht is de kans op gezondheidsrisico's groter en dit kan uw vruchtbaarheid verminderen. Bovendien kan overgewicht uw menstruatiecyclus ontregelen. Dit kan ertoe leiden dat vrouwen met overgewicht vaker een verminderd aantal eisprongen hebben. Hierdoor is de kans op zwanger worden met overgewicht een stuk kleiner.

wanneer overgewicht zwanger Wanneer heeft u overgewicht?

Overgewicht is erg simpel vast te stellen dankzij de Body Mass Index (BMI). U berekent uw BMI door uw gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van uw lengte in meter. Als u een BMI heeft hoger dan 25, heeft u overgewicht. Bij een BMI van 30 en hoger is er sprake van ernstig overgewicht, oftewel obesitas.


 

Obesitas en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er voor vrouwen met obesitas meer risico's op complicaties. Als u flink overgewicht heeft, worden alle zwangerschapscontroles tijdens uw zwangerschap gedaan door uw eigen verloskundige. U kunt daarnaast met obesitas in principe wel thuis bevallen, maar soms is het raadzaam om in het ziekenhuis of geboortecentrum te bevallen. Thuis bevallen mag tot en BMI van 35.

Tip: Bespreek met uw eigen verloskundige alle mogelijkheden voor uw zwangerschap.


 

Morbide obesitas en zwanger

Bij een BMI hoger dan 40 (morbide obesitas) meldt uw verloskundig zorgverlener u vanaf de 30e week aan bij een anesthesioloog en wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. Als u morbide obesitas heeft en zwanger bent, heeft u meer kans op een keizersnede en eventuele complicaties. Bovendien worden alle zwangerschapscontroles in het ziekenhuis gedaan als u morbide obesitas heeft.


 

Zwanger worden met overgewicht

Heeft u overgewicht en wilt u zwanger worden? Dan is het slim om een gezond gewicht te hebben voordat u zwanger raakt. Hiervoor is het belangrijk dat u gezond eet en voldoende beweegt. Overigens is de kans op sneller zwanger worden groter als u gezonde voeding eet, geen overgewicht heeft en niet rookt

Afvallen om zwanger te worden

Wij raden u af om in een korte periode veel af te vallen. Voor uw gezondheid is het beter om geleidelijk aan af te vallen. Neem bijvoorbeeld wat kleinere porties en eet minder suikers en vetten. Zo komt u al een heel eind! Door op een gezonde en verantwoorde manier uw leefstijl aan te passen, kan de kans op een zwangerschap groter worden.


 

Risico's van zwanger met overgewicht

Doordat u zwanger bent met overgewicht, is er een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsvergiftiging (hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap) en zwangerschapsdiabetes. Daarnaast is de kans op een miskraam groter als u overgewicht heeft. Dit zijn de mogelijke problemen tijdens een zwangerschap met overgewicht:

Tijdens de zwangerschap Bij de bevalling
  • Miskraam.
  • Hoge bloeddruk.
  • Zwangerschapsdiabetes.
  • Langere zwangerschapsduur.
  • Meer kans op afwijkingen bij de baby.
  • Inleiding.
  • Keizersnede.
  • Kunstverlossing.
  • Baringscomplicaties.
  • Ruggenprik kan onvoldoende werken.

 

Overgewicht krijgen tijdens zwangerschap

Gemiddeld komen zwangere vrouwen tussen de 11,5 kilogram en 16 kilogram aan. Hoewel u misschien 'voor twee' moet zorgen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat u dit als excuus gebruikt om voor twee te eten. Zo voorkomt u dat u overgewicht krijgt tijdens uw zwangerschap. Goed om te weten: bij zwangere dames die in het eerste trimester te zwaar zijn of te veel aankomen, kan het langer duren voor de bevalling op gang komt.

Wij zetten een paar tips voor u op een rijtje om overgewicht tijdens de zwangerschap te voorkomen:

Tip 1: Eet niet voor twee. 
Tip 2: Eet veel gezonde voeding met vitamines.
Tip 3: Het kan slim zijn om langs te gaan bij een diëtist. U krijgt de eerste drie uur dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering
Tip 4: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, ook tijdens uw zwangerschap. Als mommy-to-be is het natuurlijk fijn om extra fit te zijn. Zo verloopt uw bevalling soepeler en herstelt u sneller na de bevalling.


 

Medische indicatie bevalling overgewicht

U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig vindt. Als blijkt dat er door uw overgewicht een medische indicatie is, moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. Bij een medische indicatie wordt een bevalling in het ziekenhuis volledig vergoed vanuit de basisverzekering.


 

Zorgverzekering zwanger met overgewicht

De juiste zorgverzekering bij een zwangerschap is belangrijk. U wilt immers de juiste zorg voor u én uw baby. Bent u zwanger en heeft u overgewicht? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Wij helpen u graag bij het kiezen van de beste zorgverzekering bij zwangerschap. Zo bent u voor, tijdens en na uw zwangerschap verzekerd voor extra zorg.

Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

zwangerschap

Ik ben zwanger: wat moet ik regelen?

> Lees meer

 

gezond leven

Onze tips om gezond te leven én te eten

> Lees meer

 

zwanger

Welke zorgverzekering past bij een zwangerschap?

> Lees meer

 

Blog homepage