Een positieve mindset kan u helpen gelukkiger te worden en draagt bij aan een goede mentale gezondheid. Positieve gedachten zorgen voor een positieve mindset, en dus een gelukkiger gevoel. Goed nieuws! Een positieve mindset ontwikkelen is mogelijk. Met onze 11 oefeningen kunt u zelf direct aan de slag.
Een positieve mindset is een manier van denken waarbij positiviteit centraal staat. Als u een positieve mindset heeft, denkt u meer in mogelijkheden, voelt u zich optimistisch en kunt u vaker de humor ergens van inzien.
Gelukkiger worden begint met een keuze om negatieve gedachten los te laten. Denkpatronen en gewoontes die u in de weg zitten, kunnen met een positieve mindset worden doorbroken. Het resultaat: een fijner gevoel!
Een positieve mindset ontwikkelen is leuk en gezond. Iedereen kan stap voor stap een positieve mindset krijgen. Hoe krijgt u een positieve mindset? Maak het uzelf makkelijk en begin met kleine stappen. Dat kan al met deze 11 simpele positieve mindset oefeningen:
Schrijf dagelijks drie dingen op waar u dankbaar voor bent. Dit is een goede en toegankelijke oefening om een positieve mindset te ontwikkelen. Dit mogen grote én kleine dingen zijn: een mooi compliment, een productieve dag op werk of een goede gezondheid.
Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat u niet zo lekker in uw vel zit of uw dag niet heeft. Door met een positieve mindset naar dit soort situaties te kijken, zorgt u ervoor dat u niet in negatieve, belemmerende emoties blijft hangen. Hierdoor ziet u eerder kansen in plaats van belemmeringen.
Wist u dat u controle heeft over uw gedachten? Zowel bij positieve als negatieve gedachten kunt u de touwtjes in handen nemen. Laat negatieve gedachten u niet te veel beïnvloeden en zet deze met behulp van een positieve mindset om in iets positiefs. Bijvoorbeeld: een gelukkige gedachte of geef uzelf positieve feedback.
Een gelukkig gevoel hangt samen met tijd voor uzelf. Gun en geef uzelf de tijd om dingen te doen waar u blij van wordt en energie van krijgt. Trek uzelf bijvoorbeeld lekker terug met een goed boek of in een warm bad, of ga er lekker op uit.
Lachen is niet alleen leuk, maar ook goed voor uw positieve mindset. Als u lacht, maakt uw lichaam de geluksstofjes serotonine en endorfine aan. Die dragen bij aan een betere stemming. Zit het soms even niet mee? Leer relativeren, neem dingen soms wat minder serieus en lach erom!
Bewegen is gezond en draagt bij aan een positieve mindset. Sporten zorgt ervoor dat het stofje endorfine in uw lichaam vrijkomt en dat geeft een gelukkiger gevoel. Door actief bezig te zijn, krijgt u bovendien meer ruimte in uw hoofd om positieve gedachten makkelijker toe te kunnen laten. Bovendien is bewegen ook nog eens goed voor uw geheugen!
Actief proberen om gelukkiger te zijn terwijl u naar vrolijke muziek luistert, blijkt een positief effect te hebben op uw geluksgevoel. Een onderzoek van de Universiteit van Missouri toont dat aan. Om een positieve mindset te ontwikkelen kan het dus zeker geen kwaad uw favoriete, vrolijke muziek op te zetten.
Zingeving en gelukkig zijn, gaan hand in hand. Zingeving is het gevoel hebben dat iets bijdraagt aan zaken waar u waarde aan hecht. Dat kan van alles zijn en is voor iedereen anders. Wat maakt u het meest gelukkig? Weet dat gelukkig zijn geen einddoel is. Het is een gevoel dat constant kan en mag veranderen.
U kunt een positieve mindset ontwikkelen door te visualiseren. Dit is een oefening waarbij u positieve gedachten omzet in beelden. Het menselijk brein maakt weinig onderscheid tussen wat fictief of realiteit is. Daarom heeft het visualiseren van een gelukkig leven een gelijkwaardig effect als dat ook echt zo is.
Mindfulness is net als een positieve mindset, goed voor uw mentale gezondheid. Mindfulness helpt u om bijvoorbeeld te ontspannen of uw concentratievermogen te verbeteren. Een mindfulness training wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wilt u zelf een positieve mindset ontwikkelen met mindfulness? Dat kan met de gratis Mindfulness Coach app van VGZ.
Een positieve mindset betekent niet dat u hoeft te ontkennen wanneer er iets mis is of iets fout gaat. Fouten maken mag. Daar kunt u van leren. Kijk juist naar wat goed gaat en schrijf dat voor uzelf op. Onthoud ook dat een positieve mindset ontwikkelen tijd kost. Wees dus niet te streng voor uzelf en blijf proberen!
Het hebben van een positieve mindset heeft veel voordelen die u een gelukkiger gevoel geven. We zetten 6 voordelen op een rijtje:
Een positieve mindset draagt bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Als u een positief zelfbeeld heeft, betekent dit dat u tevreden bent met uzelf en zelfvertrouwen heeft. Hierdoor zit u lekkerder in uw vel.
Met een positieve mindset kunt u situaties waar u zelf niet zoveel aan kan veranderen, sneller en beter accepteren. Daardoor ervaart u vaker en makkelijker een tevreden of gelukkiger gevoel.
Creatief, flexibel en origineel denken gaat makkelijker met een positieve mindset. Dit komt doordat u met een positieve mindset meer focust op mogelijkheden en denkt in oplossingen.
Mensen die een positieve mindset ontwikkelen ervaren minder stress. Als u last heeft van stress, dan kan dat in de weg zitten om gelukkiger te worden.
Positief denken geeft energie waardoor u efficiënter en effectiever te werk kunt gaan. Een positieve mindset zorgt voor een hogere productiviteit, meer plezier en energie.
Positief denken biedt meer perspectief en dat leidt vaak tot betere beslissingen. Met een positieve mindset heeft u meer zicht op het complete plaatje omdat u beter kunt relativeren.
Wilt u graag een positieve mindset ontwikkelen met behulp van mindfulness? Met een aanvullende verzekering kunt u een vergoeding krijgen voor mindfulness trainingen. Met onze aanvullende verzekeringen kunt u de zorg kiezen die past bij uw wensen en behoeften. Op onze aanvullende verzekeringen ontvangt u altijd tot 20% korting. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!
Een aanvullende verzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen: