Contact
Mijn UnitedConsumers

Probiotica: waar is probiotica goed voor?

Gezonde darmen zijn belangrijk voor uw gezondheid. Dankzij probiotica kunt u uw darmen gezond houden en uw immuunsysteem verbeteren. Maar, wat doet probiotica precies en waar zit probiotica in? U leest het hier!

probiotica


 

Wat is probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, aldus de World Health Organization (WHO). Probiotica kunnen u helpen om darmklachten te verminderen, allergische reacties te verzachten en uw immuunsysteem te versterken. Zo kunt u minder vatbaar zijn voor ziektes.

Goed om te weten: probiotica zijn niet wetenschappelijk bewezen. Dat wil zeggen dat er weinig tot geen bewijs is dat probiotica ook een echt gezondheidsvoordeel opleveren.


 

Wat doet probiotica?

Probiotica bevatten goede bacteriën, ofwel micro-organismen, die kunnen helpen bij een verstoorde darmflora. Maar, waar is probiotica goed voor? Als u last heeft van obstipatie, prikkelbaredarmsyndroom (PDS), de Ziekte van Crohn, diarree of lactose-intolerantie zouden probiotica deze klachten kunnen verminderen.

Tip: het is slim om van tevoren eerst met uw huisarts te overleggen welke probiotica het beste is voor u.

Hoe snel werkt probiotica?

Als u probiotica gaat gebruiken, moet u het probioticum een aantal weken iedere dag innemen. Zo werkt de probiotica het snelst en het best! 


 

Waar zit probiotica in?

Probiotica worden in allerlei verschillende soorten producten verkocht. Er bestaan namelijk drankjes en yoghurtdrank met een probiotische werking. Ook kunt u voedingssupplementen met probiotica innemen. Als u geen fan bent van supplementen of drankjes, kunt u ook proberen om producten met probiotica te eten. Denk aan:

  • Appelazijn.
  • Zuurdesembrood.
  • Gefermenteerde sojabonen, zoals tempé en miso.
  • Zuivelproducten, zoals yoghurt, karnemelk en kefir.
  • Kaas van rauwe melk, zoals brie, roquefort en gorgonzola.
  • Gefermenteerde groenten, zoals zuurkool, augurken en kimchi.

 

Voor- en nadelen probiotica

U vraagt zich misschien af: waarom probiotica gebruiken? Niet alle probiotica hebben dezelfde voor- en nadelen, want het ene probioticum is het andere niet. Over het algemeen zijn dit de voor- en nadelen van probiotica:

Probiotica voordelen Probiotica nadelen
vink U houdt het hart gezond. kruis  U kunt krampen krijgen.
vink U kunt minder snel ziek worden. kruis  Uw ontlasting kan anders worden.
vink U kunt uw immuunsysteem helpen te verbeteren. kruis  Niet alle probiotica hebben resultaat.
vink U kunt problemen met uw spijsvertering voorkomen. kruis  De eerste dagen kunt u winderig zijn.
vink U kunt met probioticum producten diarree voorkomen en verhelpen.  
vink Zorgt voor stimulatie van de productie van enzymen, vitamines en metabolieten.  

 

Beste probiotica kiezen

Er zijn veel verschillende soorten probiotica producten. Wat is de beste probiotica voor uw persoonlijke situatie? Wij geven u drie tips om te kijken wat het beste probioticum voor u is.

Tip 1: Combinatie van pre- en probiotica

Als u op zoek bent naar de beste probiotica, is het slim om te kijken of er ook prebiotica in het product zit. Prebiotica zijn namelijk voeding voor de goede bacteriën. Met behulp van prebiotica kunnen de probiotica in uw lichaam dus hun werk blijven doen.

 

Tip 2: Hoeveelheid bacteriële stammen

De hoeveelheid bacteriële stammen heeft effect op de probiotische werking van het product. Als het probioticum meerdere bacteriële stammen heeft, is het probioticum effectiever. Bekijk daarom van tevoren hoeveel bacteriële stammen in het product zitten.

 

Tip 3: Werkzaamheid van het probioticum

Niet alle probiotica zijn bestand tegen onze spijsvertering. Hoe meer werkzame stoffen en kolonievormende eenheden (colony forming units), hoe beter het probioticum uw spijsvertering overleeft. Check dus de werkzaamheid van het probioticum.


Goed om te weten: informatie over de hoeveelheid bacteriële stammen en de werkzaamheid van het probioticum vindt u vaak terug op het etiket van het probioticum.


Ook interessant voor u
 

gezond leven

Dit zijn onze tips voor een gezonder leven

> Lees meer

 

darmflora

Hoe kan ik mijn darmflora verbeteren?

> Lees meer

 

gezond snacken

Dit zijn lekkere én verantwoorde tussendoortjes

> Lees meer

 

Blog homepage