Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Roken tijdens de zwangerschap: hoe slecht is het?

Roken is slecht voor de gezondheid, ook tijdens de zwangerschap. Wat zijn de consequenties van roken tijdens de zwangerschap? In dit artikel bespreken de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap én geven wij u tips om te stoppen! 

Roken tijdens zwangerschap

 

Zorg

Waarom is roken tijdens de zwangerschap slecht?


Tabak bevat veel schadelijke stoffen, waaronder nicotine en koolmonoxide. Uw nieren en lever ruimen deze stoffen grotendeels op, maar de ontwikkelende organen van (ongeboren) baby'tjes kunnen dit niet aan. Bij hen zullen deze schadelijke stoffen langer in het bloed blijven zitten en dus meer schade aanrichten. 

Roken - of zelfs meeroken - tijdens de zwangerschap zorgt voor veel (mogelijke) complicaties, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. Zorg voor een gezonde zwangerschap en stop ruim vóór de zwangerschap met roken. Probeer meeroken zoveel mogelijk te vermijden.

 

Vergrootglas

Consequenties roken tijdens zwangerschap


Roken, en zelfs af en toe meeroken tijdens de zwangerschap, vergroot de kans op een miskraam. Bovendien kan uw baby al nicotineverslaafd zijn vóór het geboren is. Enkele mogelijke consequenties van roken tijdens de zwangerschap zijn:

Loslating placenta

Roken tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de placenta, oftewel de moederkoek, loslaat. Als de placenta loskomt van de baarmoederwand tijdens de zwangerschap, krijgt de baby geen zuurstof meer. 

Miskraam door roken

Roken en meeroken als u zwanger bent, zorgt voor een grotere kans op een miskraam. Hetzelfde geldt voor overgewicht, overmatig koffiegebruik of alcohol tijdens de zwangerschap. 

Laag geboortegewicht

Door te roken tijdens de zwangerschap kan het zijn dat uw baby ondergewicht heeft - en dus zwakker is. Mogelijk moet er dan tijdens de bevalling ingegrepen worden, zoals inknippen of een keizersnede. 

Baby kan nicotineverslaafd raken

Eén van de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap is dat uw ongeboren kindje mogelijk verslaafd raakt aan nicotine. Dit betekent dat het kindje na de bevalling moet 'afkicken', en hierdoor veel huilt en erg onrustig is. 

Kans op aangeboren afwijkingen

Door te roken rond de conceptie én tijdens de zwangerschap is de kans groter dat de baby een aangeboren afwijking ontwikkelt, zoals een klompvoet of hazenlip. 

 

Vergrootglas

Gevolgen van roken tijdens de zwangerschap ná de geboorte


Naast dat roken tijdens de zwangerschap gevaarlijk is, kan het ook ernstige gevolgen hebben na de geboorte van het kindje. Enkele voorbeelden van gevolgen na de zwangerschap zijn:

Wiegendood

Roken tijdens de zwangerschap, of in de nabijheid van de baby, vergroot het risico op sterfte na de geboorte. Dit heet ook wel wiegendood. 

Groeivertraging

Naast de kans op een te laag geboortegewicht, kan het kind na de geboorte ook een algehele groeivertraging oplopen.

Kans op obesitas

Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op obesitas op latere leeftijd. Nicotine kan de spijsvertering van baby's namelijk blijvend beïnvloeden.

Ademhalingsklachten

Roken tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de longen van de baby slecht ontwikkelen. Hierdoor is er meer kans op chronische longziekten, zoals bronchitis en astma.

Hersenbeschadiging

Het kind kan op een latere leeftijd ontwikkelingsproblemen krijgen. Zo kan het kind emotionele problemen, leerproblemen, en ADHD krijgen. 

 

stoppen met roken

Stoppen met roken zwanger


Stoppen met roken is moeilijk, zelfs wanneer u zwanger bent. Veel vrouwen nemen zich voor om te stoppen met roken zodra ze zwanger zijn, maar vaak blijkt het in de praktijk lastiger dan gedacht. Eigenlijk spelen er twee factoren mee, namelijk: lichamelijke verslaving (nicotine) en geestelijke verslaving (associaties).

Lichamelijke verslaving

Nicotine is een zeer verslavende stof, bijna vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. Nicotine geeft namelijk een roes dat enkele minuten duurt. Na 2 à 3 uur breekt uw lichaam de nicotine af. Daarom hebben rokers de behoefte om meerdaags de nicotine aan te vullen. 

Het klinkt simpel, maar dat is het absoluut niet: geef niet toe aan het stemmetje in uw hoofd dat roept dat u nicotine nodig heeft. Dit is niet zo. Uw lichaam wilt juist géén nicotine en heeft het ook niet nodig.

Geestelijke verslaving

De geestelijke verslaving is misschien wel het lastigste aspect als het gaat om stoppen met roken. Na een tijd verdwijnt de lichamelijke behoefte naar nicotine. Dat maakt het moeilijk, want veel rokers blijven toch hunkeren naar hun 'pleziertje', 'beloning' of 'steuntje'.

Neem daarom de associaties die roken met zich meebrengt weg. Een sigaret maakt uw leven niet leuker of minder stressvol. Sterker nog: een sigaret veroorzaakt juist stress, gespannenheid en geeft u een onrustig gevoel.

Vandaag nog stoppen met roken

Wij helpen u graag met een aantal praktische tips die u helpen bij het stoppen met roken. Bent u bang dat u het niet alleen kunt? Dan is er ook nog de mogelijkheid om een cursus stoppen met roken te volgen. Deze cursus wordt vergoed uit de basisverzekering.

Stoppen met roken programma


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage