Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe schadelijk is roken tijdens de zwangerschap?

Roken tijdens de zwangerschap is een echte no-go. Wat zijn de mogelijke gevolgen van roken tijdens de zwangerschap? En hoe kunt u stoppen met roken tijdens de zwangerschap? U leest het hier.

Roken tijdens zwangerschap


 

Roken tijdens zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap zorgt voor veel (mogelijke) complicaties, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. Tabak bevat namelijk veel schadelijke stoffen, waaronder nicotine en koolmonoxide. Uw eigen nieren en lever ruimen deze stoffen grotendeels op, maar de ontwikkelende organen van (ongeboren) baby'tjes kunnen dit niet aan. Bij hen zullen deze schadelijke stoffen langer in het bloed blijven zitten en zal roken tijdens de zwangerschap dus meer schade aanrichten. 

Zorg voor een gezonde zwangerschap en stop ruim vóór de zwangerschap met roken. Probeer meeroken daarnaast zo veel mogelijk te vermijden.


 

Gevolgen van roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam. Bovendien kan uw baby al nicotineverslaafd zijn vóór het geboren is. Enkele mogelijke consequenties van roken tijdens de zwangerschap zijn:

  • Loslating placenta
    Roken tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de placenta, oftewel de moederkoek, loslaat. Als de placenta loskomt van de baarmoederwand tijdens de zwangerschap, krijgt de baby geen zuurstof meer. 

  • Miskraam door roken tijdens de zwangerschap
    Roken en meeroken als u zwanger bent, zorgt voor een grotere kans op een miskraam. Hetzelfde geldt voor overgewicht, overmatig koffiegebruik of alcohol tijdens de zwangerschap. 

  • Laag geboortegewicht
    Door te roken tijdens de zwangerschap kan het zijn dat uw baby ondergewicht heeft - en dus zwakker is. Mogelijk moet er dan tijdens de bevalling ingegrepen worden, zoals inknippen of een keizersnede. 

  • Baby kan nicotineverslaafd raken
    Eén van de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap is dat uw ongeboren kindje mogelijk verslaafd raakt aan nicotine. Dit betekent dat het kindje na de bevalling moet 'afkicken', en hierdoor veel huilt en erg onrustig is. 

  • Kans op aangeboren afwijkingen
    Door te rokentijdens de zwangerschap en rond de conceptie is de kans groter dat de baby een aangeboren afwijking ontwikkelt, zoals een klompvoet of hazenlip. 

  • Wiegendood
    Roken tijdens de zwangerschap, of in de nabijheid van de baby, vergroot het risico op sterfte na de geboorte. Dit heet ook wel wiegendood. 

  • Groeivertraging
    Naast de kans op een te laag geboortegewicht, kan het kind na de geboorte ook een algehele groeivertraging oplopen.

  • Kans op obesitas
    Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op obesitas op latere leeftijd. Nicotine kan de spijsvertering van baby's namelijk blijvend beïnvloeden.

  • Ademhalingsklachten
    Roken tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de longen van de baby slecht ontwikkelen. Hierdoor is er meer kans op chronische longziekten, zoals bronchitis en astma.

  • Hersenbeschadiging
    Het kind kan op een latere leeftijd ontwikkelingsproblemen krijgen. Zo kan het kind emotionele problemen, leerproblemen, en ADHD krijgen. 


 

Stop met roken tijdens de zwangerschap

Stoppen met roken is moeilijk, zelfs wanneer u zwanger bent. Veel vrouwen nemen zich voor om te stoppen met roken zodra ze zwanger zijn, maar vaak blijkt het in de praktijk lastiger dan gedacht. Eigenlijk spelen er twee factoren mee, namelijk: lichamelijke verslaving (nicotine) en geestelijke verslaving (associaties).

Lichamelijke verslaving

Nicotine is een zeer verslavende stof, bijna vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. Nicotine geeft namelijk een roes dat enkele minuten duurt. Na 2 à 3 uur breekt uw lichaam de nicotine af. Daarom hebben rokers de behoefte om meerdaags de nicotine aan te vullen. 

Het klinkt simpel, maar dat is het absoluut niet: geef niet toe aan het stemmetje in uw hoofd dat roept dat u nicotine nodig heeft. Dit is niet zo. Uw lichaam wilt juist géén nicotine en heeft het ook niet nodig.

Geestelijke verslaving

De geestelijke verslaving is misschien wel het lastigste aspect als het gaat om stoppen met roken. Na een tijd verdwijnt de lichamelijke behoefte naar nicotine. Dat maakt het moeilijk, want veel rokers blijven toch hunkeren naar hun 'pleziertje', 'beloning' of 'steuntje'.

Neem daarom de associaties die roken met zich meebrengt weg. Een sigaret maakt uw leven niet leuker of minder stressvol. Sterker nog: een sigaret veroorzaakt juist stress, gespannenheid en geeft u een onrustig gevoel.


 

Stoppen met roken vergoeding zorgverzekering

Wij helpen u graag met een aantal praktische tips die u helpen bij het stoppen met roken. Bent u bang dat u het niet alleen kunt? Dan kunt u hier hulp bij krijgen. Vanuit de basisverzekering wordt stoppen met roken namelijk vergoed. U krijgt een vergoeding voor korte stopadviezen en intensieve behandelingen (stoppen-met-rokenprogramma).


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Meeroken en zwanger? Zo schadelijk is het

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Alcohol tijdens zwangerschap: doe het niet

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

De beste verzekering bij zwangerschap

> Lees meer

 

Blog homepage