Contact
Mijn UnitedConsumers

Stoppen met medicijnen: 3 tips om te stoppen met medicatie

Soms kunt u uw medicatie afbouwen. Bijvoorbeeld wanneer uw klachten weg zijn en uw medicatie niet meer nodig is. Wilt u stoppen met medicijnen? Wij geven u 3 tips om te stoppen met medicatie.

stoppen met medijcinen


 

Stoppen met alle medicijnen

Soms kunt u minderen of zelfs stoppen met medicijnen. We noemen dit ook wel 'ontpillen' of 'deprescribing'. Maar, medicijnen afbouwen is niet voor iedereen een goed idee. Vaak heeft u namelijk de medicatie die u gebruikt allemaal nodig. Daarom mag u ook niet zomaar stoppen met deze medicijnen.

Tip: overleg altijd eerst met uw huisarts wat de gevolgen zijn als u medicatie gaat afbouwen of wilt stoppen met medicijnen.


 

Stoppen met bloeddrukverlagers

Als uw bloeddruk al een lange tijd weer normaal is, kunt u soms stoppen met bloeddrukverlagers. Hierbij is het wel belangrijk dat u een gezond gewicht heeft, gezond eet en niet rookt. Uw arts kan het beste bepalen of u kunt stoppen met de hoge bloeddruk medicijnen. 

Goed om te weten: het afbouwen van deze medicatie moet geleidelijk gaan, omdat uw bloeddruk mogelijk weer omhoog kan schieten. Overleg daarom altijd met uw arts.


 

3 redenen om medicijnen af te bouwen

Twijfelt u nog of het slim is om uw medicatie af te bouwen? Dit zijn enkele redenen om uw medicijnen af te bouwen:

1

Medicatie blijkt overbodig

Soms zijn medicijnen niet meer nodig, bijvoorbeeld omdat uw klachten over zijn. In dat geval kan het slim zijn om de medicatie af te bouwen of te stoppen met medicijnen.

 

2

Meer bijwerkingen dan voordelen

Wanneer het medicijn meer negatieve bijwerkingen heeft dan voordelen, kan het slim zijn om te stoppen met deze medicatie. U kunt bij uw arts terecht als u last heeft van negatieve bijwerkingen.

 

3

Beter alternatief

Soms is er een beter alternatief beschikbaar voor het voorgeschreven medicijn. Bijvoorbeeld als u medicatie gaat gebruiken die niet samengaat met uw huidige medicatie.


 

Tips om te stoppen met medicijnen

Gebruikt u al lange tijd medicatie? En wilt u stoppen met deze medicatie? Overleg altijd eerst met uw arts wat de gevolgen zijn van het stoppen met uw medicijnen. Wij geven u 3 tips om te stoppen met medicatie.

Tip 1: Gebruik hulp bij (geleidelijk) afbouwen van medicatie

Uw arts of apotheker kan u helpen bij het afbouwen van medicatie. Als u gaat stoppen met medicatie is het wel belangrijk om deze medicatie geleidelijk af te bouwen. Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • Lagere doseringen bij de apotheek: bij sommige medicatie is het mogelijk om een lagere dosering (op maat) te krijgen. Dit kan u helpen bij het afbouwen van medicatie. Het is slim om bij uw zorgverzekeraar na te vragen wat de vergoeding voor (op maat gemaakte) medicijnen is.
  • Overstappen naar ander medicijn: bij slaapmiddelen kunt u bijvoorbeeld eerst overstappen naar een alternatief medicijn, zodat u langzaam de dosis kunt afbouwen. Extra tip: bekijk van tevoren of het alternatieve medicijn wordt vergoed vanuit uw verzekeraar.
  • Taperingsstrip: dankzij deze strip is het mogelijk om het medicijn in een langzaam aflopende dosis binnen te krijgen. Tot u de medicatie helemaal heeft afgebouwd. Vaak worden deze strips niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Tip 2: Kies het juiste moment

Niet iedereen kan zomaar stoppen met medicijnen. U kunt samen met uw arts het beste kiezen wat het juiste moment is om de medicatie af te bouwen. Op deze manier weet u zeker dat het afbouwen van de medicatie gecontroleerd gaat.

Tip 3: Maak een goed afbouwplan

Als u wilt stoppen met alle medicijnen, is het verstandig om een goed afbouwplan op te stellen. Daarbij is het belangrijk om dit in overleg met uw arts of apotheker te doen. Zo krijgt u van tevoren in beeld hoe het afbouwen in zijn gang gaat en weet u direct waar u aan toe bent.


Ook interessant voor u
 

meest gebruikte medicijnen

Dit zijn de 10 meest gebruikte medicijnen

> Lees meer

 

terhandstellingskosten

Wat zijn terhandstellingskosten bij de apotheek?

> Lees meer

 

patientenrechten

Patiëntenrechten: wat is de WGBO wet?

> Lees meer

 

Blog homepage