Contact
Mijn UnitedConsumers

Stress en voeding: Stress verminderen met voeding

Stress en voeding hebben een relatie met elkaar. Zo zijn er producten die stress kunnen veroorzaken of verergeren, maar er zijn ook producten die juist stress kunnen verminderen. Welke voeding kiest u bij stress?

stress en voeding

 

 

Stress en voeding: hoe werkt dat?

Ze gaan de ene keer hand in hand, maar de andere keer totaal niet. We hebben het over stress en voeding. Zo zijn er voedingsmiddelen die stress kunnen verminderen, maar ook voedingsmiddelen die juist stress veroorzaken of verergeren. Wilt u stress verminderen? Dan is het handig om te weten wat u het beste wel én niet kunt eten!


 

Stress verminderen door voeding

U kunt stress verminderen door voeding. Het enige wat u hoeft te doen, is de juiste producten kiezen. Eet met name vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding en vergeet natuurlijk uw portie groenten en fruit niet. Met de juiste voeding vermindert u niet alleen stress, u werkt ook nog eens aan een gezonde levenstijl en verbetert u uw immuunsysteem!

Groenten

Dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groenten eten is niet alleen belangrijk voor een gezond lichaam. Groenten dragen ook bij aan een beter immuunsysteem. Groenten zoals asperges, spinazie en broccolli bevatten veel goede voedingsstoffen, waaronder magnesium. Magnesium wordt ook wel gezien als een mineraal dat goed werkt tegen stress. Dagelijks een portie groenten is dus een gezonde manier om stress te verlagen!

Fruit

Fruit is niet alleen lekker, maar het is ook nog een hartstikke gezond. Zo bevat fruit onder andere vitamine C en deze vitamine helpt bij de verlaging van de hoeveelheid cortisol, het hormoon dat aangemaakt wordt bij stress. Met name citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Neem in tijden van stress daarom eens een sappige sinaasappel. Dat doet uw lichaam goed!

Vezels en complexe koolhydraten

Door het eten van vezels en complexe koolhydraten, krijgt u een heerlijk energiek gevoel. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat uw bloedsuikerspiegel stabiel blijft en u dus geen hoge pieken of diepe dalen in energie voelt. En stabiliteit kunt u goed gebruiken als u stress ervaart. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, havermout, volkoren pasta of linzen. 

Vette vis

Stress - met name chronische stress - kan leiden tot ontstekingen in het lichaam. Het kan ook het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De juiste vetzuren, zoals omega-3, kunnen u helpen om de lichamelijke klachten van stress tegen te gaan. Omega-3 vindt u in vis. Met name vette vissoorten staan bekend om hun goede vetten die bijdragen aan uw gezondheid. Denk aan tonijn, makreel en ansjovis.


 

Voeding bij stress: eet dit liever niet

Verkeerde voeding eten kan ervoor zorgen dat u stress krijgt of dat stress juist verergert. Klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, futloos zijn of last hebben van stemmingswisselingen, zijn hier voorbeelden van. Misschien dat u deze klachten niet direct linkt aan het eten van verkeerde voeding. Toch kan dat wel het geval zijn. Wilt u stress zo veel mogelijk voorkomen? Vermijd dan de volgende voeding bij stress:

Verzadigd vet

Een pizza, frietje of een stuk cheesecake kunnen in tijden van stress een ware troost bieden. Hoewel het lijkt alsof de stress minder wordt wanneer u deze producten eet, zal het effect juist tegenovergesteld zijn. Door het eten van verzadigde vetten zit u snel vol, maar uw lichaam krijgt niet voldoende "brandstof" binnen. U zult uzelf dus snel futloos en moe gaan voelen. Niet bevorderlijk wanneer u stress ervaart!

Cafeïne

Een kopje koffie is natuurlijk hartstikke lekker. Sterker nog: wanneer u uw koffie zwart drinkt, is het zelfs gezond voor u. Toch helpt de werkzame stof - cafeïne - niet mee wanneer u stress ervaart. Cafeïne kan slaapproblemen en nervositeit verergeren en dat wilt u niet wanneer u al een gevoel van stress heeft. Probeer daarom zo veel mogelijk cafeïne te laten staan als stress op de loer ligt.

Suiker 

Wanneer u producten met suiker eet óf drinkt, stijgt uw bloedsuikerspiegel erg snel. Dit geeft binnen een korte tijd extra energie, maar daarna komt de dip en daalt uw bloedsuikerspiegel weer. Wanneer u in een stressvolle situatie zit kunt u dus beter zo veel mogelijk suiker vermijden.


 

Voeding en stress: eten op een goede manier

Naast de juiste voeding, is het ook belangrijk dat u op een goede manier eet. Zo kunt u lichamelijke klachten krijgen wanneer u te weinig eet op een dag en helpt te snel of gehaast eten niet bij het verminderen van stress.

Eet voldoende

Het is belangrijk dat u voldoende eet op een dag. Wanneer u weinig tot niets eet op een dag, kunt u last krijgen van diverse lichamelijke klachten. Denk aan misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid.

Daarnaast wordt uw concentratie minder wanneer u niet voldoende eet en kan het zelfs éxtra stress opleveren. Eet daarom drie maaltijden per dag en kies voor gezonde snacks tussendoor, zoals; rauwkost, fruit, ongezouten noten of een gekookt ei. 

Neem de tijd

Is het tijd om iets te eten? Neem dan ook de tijd! Voor iemand met stress klinkt "neem de tijd" misschien als nagels op een krijtbord. Wanneer u stress ervaart, heeft u vaak nergens tijd voor en bent u voornamelijk druk met honderd dingen tegelijk. Misschien propt u - vanwege de drukte - even snel een maaltijd naar binnen.

Snel eten - of schrokken - is niet verstandig. Slecht kauwen kan namelijk een negatief effect hebben op uw spijsvertering en het gevoel geven dat het eten "zwaar op de maag" ligt. Probeer daarom bij elke hap 20 keer te kauwen om deze klachten te voorkomen.

Bovendien is het eten van een maaltijd een moment waarin u even uw rust kunt pakken. Heel erg voordelig, want ontspannen werkt stressverlagend!


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Met deze tips kunt u stress voorkomen!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe kies ik voor een gezond ontbijt?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Zo krijgt u een gezonde levensstijl!

> Lees meer

 

Blog homepage