Contact
Mijn UnitedConsumers

Stress voorkomen: leer stress vermijden met onze tips

Stress voorkomen, hoe doet u dit? Iedereen ervaart weleens stress in zijn of haar leven. Naast dat het een onprettig en onrustig gevoel geeft, kan het ook nadelig zijn voor uw gezondheid op de lange termijn. Daarom geven wij u 14 gouden tips om stress in het dagelijks leven en op uw werk te voorkomen! 

Stress voorkomen header


 

Stress vermijden

Iedereen ervaart zo nu en dan wat stress. In principe is het niet slecht dat u soms wat spanning voelt. Uw lichaam reageert op stress en uw hartslag versnelt, uw bloeddruk verhoogt en u gaat sneller ademhalen. Denk bijvoorbeeld aan dat ene spannende examen, een eerste werkdag, een financiële tegenslag of een aankomende vakantie. 

Hoewel een beetje stress niet meteen reden tot paniek is, wilt u natuurlijk niet overspoeld worden door stress en stress zo veel mogelijk voorkomen. Weten wat de oorzaak van stress is, is daarom belangrijk. Het kan zo zijn dat u een nare gebeurtenis meegemaakt heeft, kampt met relatieproblemen of u zorgen maakt over uw sociale of financiële situatie. 


 

Stress voorkomen in het dagelijks leven: 7 tips

U kunt diverse klachten ervaren bij stress. Uw energielevel ligt lager, u bent sneller emotioneel of geprikkeld, u wordt somberder en ook slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van stress. Er zullen altijd situaties zijn waarin u een gevoel van stress ervaart. De kunst is om dit gevoel niet de overhand te laten nemen en erin te blijven hangen. Hoe voorkomt u stress? Wij hebben 7 tips voor u die u kunt toepassen in het dagelijks leven!

Tip 1: Neem een moment van ontspanning

Lees bijvoorbeeld een boek, neem een warm bad of start met mindfulness. We leiden tegenwoordig drukke levens, maar u hoeft echt niet overal bij te zijn. Eens een momentje voor uzelf is namelijk ook heel erg prettig. Bovendien is ontspannen een goede manier om te werken aan een positievere mindset.

Tip 2: Start met bewegen

Bewegen is onderdeel van een gezonde levensstijl. Door te bewegen, maakt u endorfine aan in de hersenen en dat geeft een gelukkig en blij gevoel. Regelmatig bewegen is een gezonde manier om stress te verminderen! Een keer de trap in plaats van de lift of de fiets in plaats van de auto kan al een groot verschil maken!

Tip 3: Probeer soms los te laten

Waarom heeft u precies stress? Bepaal of hetgeen waar u stress over heeft, ook echt de moeite waard is om stress over te hebben. Is het niet zó belangrijk? Dan is het - makkelijker gezegd dan gedaan - beter om het los te laten. U heeft nou eenmaal niet overal controle over. Laat het los!

Tip 4: Maak een eigen takenlijst

Doe alles stap voor stap en rond eerst één taak af, voordat u aan de volgende begint. Houd het overzicht en probeer taken te prioriteren van meest belangrijk, naar minst belangrijk. En besef uzelf dat u waarschijnlijk niet alles in één dag af kunt krijgen. En dat is helemaal niet erg.

Tip 5: Zorg voor een goede nachtrust

Goed slapen doet wonderen! Een goede nachtrust is daarnaast belangrijk voor uw gezondheid. Zorg daarom voor een gezond slaapritme, waarbij u op een vast tijdstip naar bed gaat en op een vast tijdstip opstaat. De meeste mensen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig.

Tip 6: Een opgeruimd huis geeft rust in het hoofd

Is uw huis een grote rommel en wordt u hier onrustig van? Start dan met een grote schoonmaak! Een schoon en opgeruimd huis geeft rust en u zult merken dat uw hoofd hier ook een stuk leger van wordt. Probeer het daarna ook bij te houden. Kost u een stuk minder werk en het houdt uw hoofd leeg en rustig.

Tip 7: Kies voor een gezonde levensstijl

Gezond eten heeft een positief effect op uw lichaam, maar ook op uw mentale gezondheid. Eet voldoende fruit en kies voor een gezonde maaltijden om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Probeer daarnaast te minderen met koffie, want koffie stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol.


 

7 tips om stress te voorkomen op het werk

We kennen het allemaal: een drukke baan, de drang om te presteren en telkens die deadlines. Ervaart u uw werk als stressvol? Dan is het tijd om daar wat aan te doen! Wij helpen u met 7 tips tegen werkstress.

Tip 1: Stel een planning op

Maak voor uzelf een planning van de taken die u moet doen op een dag. Begin de dag met het bekijken van uw agenda. Bepaal welke taken u gaat uitvoeren en verdeel de dag in blokken. Daarnaast is het verstandig om met de meest vervelende taak te beginnen en de dag met een simpel klusje te eindigen. 

Tip 2: Houd de balans tussen werk en privé

Bent u bijna dag en nacht bereikbaar voor uw werkgever of werkt u vaak nog door wanneer u thuis bent? Dan kan dit een hoop stress opleveren en bovendien is het niet goed voor uw privéleven en gezondheid. Zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé en stel uw grenzen hierin.

Tip 3: Neem voldoende rust

Nog éven die ene taak afmaken of in uw pauze doorwerken omdat u het te druk heeft. Wij raden het u sterk af. Elk mens heeft recht op pauze en het bovendien ook nog eens nodig. Ga in de pauze ook eens vaker naar buiten. U zult zien dat u na een frisse neus weer klaar bent voor uw werkzaamheden! En eet uw lunch het liefst ook niet achter uw bureau. Dan neemt u namelijk nog steeds niet even de tijd voor uzelf.

Tip 4: Sta voldoende op van de werkplek

Naast de reguliere pauze, is het goed dat u vaker van uw werkplek weggaat en bijvoorbeeld wat te drinken haalt. Naast dat drinken belangrijk is voor uw lichaam, is het ook goed voor uw concentratie. Deze 'micropauze' kan een hoop stress voorkomen!

Tip 5: Zorg voor een georganiseerde werkplek

Is uw werkplek altijd 'ontploft'? Een ongeorganiseerde werkplek kan stress opleveren. Zorg voor een opgeruimde werkplek en u zult zien dat dit een aangenaam en rustig gevoel geeft!

Tip 6: Leer om 'nee' te zeggen

Wilt u anderen altijd helpen en vindt u het moeilijk om nee te zeggen tegen een collega? Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat u - door uw behulpzaamheid - uw eigen werkzaamheden niet gedaan krijgt. Leer eens om nee te zeggen en u zult zien dat dit een hoop rust geeft! Het is overigens niet erg om nee (of nee, niet nu) te zeggen en vaak wordt het juist gewaardeerd wanneer u aangeeft waarom iets niet nú kan. 

Tip 7: Stel prioriteiten en doe één ding tegelijk

Verlies uzelf niet in de waan van de dag. Welke taak moet u vandaag gedaan hebben en welke taak wilt u vandaag graag uitvoeren? Hier zit een essentieel verschil in. Alles wat op een bepaalde dag moet, staat hoog op de prioriteitenlijst. Alles wat u graag wilt doen, staat lager op de prioriteitenlijst. U hoeft niet alles op één dag te doen. Bepaal enkel welke taken u uitgevoerd moet hebben. En de rest? Dat kan waarschijnlijk ook prima op een andere dag! 


 

De gevolgen van stress

Met onze tips kunt u stress voorkomen, maar hoe gevaarlijk is stress eigenlijk voor uw gezondheid? Wij leggen graag aan u uit wat de gevolgen van stress kunnen zijn.


Stress vermijden en uw zorgverzekering

Wilt u stress vermijden met behulp van mindfulness? Dankzij een van onze aanvullende verzekeringen kunt u een vergoeding krijgen voor mindfulness trainingen. Daarnaast ontvangt u op onze aanvullende verzekeringen altijd tot 20% korting. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


Aanvullende verzekering afsluiten halverwege het jaar

Een aanvullende verzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Aanvullende verzekering afsluiten


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Dit zijn de lichamelijke en psychische gevolgen van stress

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat doet angst eigenlijk met uw lichaam?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Last van een winterdip? Wij hebben tips!

> Lees meer

 

Blog homepage