Griep tips: 6 gouden tips bij griep!

Wat te doen tegen griep? Van griep kunt u behoorlijk ziek worden en het gaat vaak gepaard met een lamlendig en duf gevoel. U wilt er daarom zo snel mogelijk vanaf zijn. Wij geven u 6 tips bij griep!

Tips bij griep

Inhoudsopgave

Wat doen tegen griep? 6 griep tips!

 

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door een virus. Het virus nestelt zich in de keel van een persoon. Door te niezen en/of te hoesten, verspreiden minuscule kleine druppeltjes zich door de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kan iemand anders besmet raken.

Ook via een aanraking, of via oppervlakten en voorwerpen kunnen andere mensen het virus oplopen. Een kenmerk van het griepvirus is dat niet iedereen die besmet raakt ernstig ziek wordt. Het kan dus goed zijn dat u het griepvirus heeft en zich er niet van bewust bent. Na het opdoen van het virus, kan een persoon ongeveer een week besmettelijk zijn - ná de start van de klachten. 

Hoe herken ik griep?

De meest voorkomende griepverschijnselen zijn: koorts, koude rillingen, een futloos en duf gevoel, verstopte neus, droge hoest en hoofd- en spierpijn. Gemiddeld duurt griep een week, maar het kan ook al na twee dagen over zijn. Hoelang de griep aanhoudt, verschilt per persoon.

De tijd tussen de besmetting en daadwerkelijke griepverschijnselen, kunnen tot wel 4 dagen duren. U hoeft dus niet direct ziek te worden nadat u het griepvirus heeft opgelopen.

Wat te doen bij griep? 6 griep tips!

Griep wordt, net als verkoudheid, veroorzaakt door een virus. Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en spuug. Het virus gaat gemakkelijk van de een naar de ander: als iemand met griep hoest, niest of praat, dan kunt u het griepvirus inademen. Ook als iemand met griep u een hand geeft, kan het virus op uw hand komen. Zit u daarna met die hand aan uw neus of mond, dan kunt u het virus binnenkrijgen. Heeft u griep? Dan hebben wij tips tegen griep voor u!

vink

Tip 1: Drink voldoende


Bij griep komt koorts vaak voor. Drink voldoende water om de koorts uit uw lichaam te krijgen. Probeer 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit kan ook in de vorm van cafeïnevrije thee. Probeer koffie en thee met cafeïne (theïne) zo veel mogelijk te vermijden, want koffie onttrekt het vocht juist uit uw lichaam.

 

vink

Tip 2: Blijf warm


Zorg voor een normale temperatuur, zo hoeft uw lichaam niet te hard te werken om op te warmen of juist af te koelen. 

 

vink

Tip 3: Open uw luchtwegen


Vochtige lucht helpt bij het open krijgen van uw luchtwegen. Neem bijvoorbeeld een warme douche of stoom boven een teiltje met heet water.

 

vink

Tip 4: Gezond eten


Tijdens de griep kan het zijn dat u weinig tot geen honger heeft, maar u zult toch iets moeten eten. Een goed alternatief is dan soep met veel groenten. Een van de betere griep tips, is het eten van kippensoep. Kippensoep heeft door de bouillon namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en kan dus bijdragen aan uw herstel. 

 

vink

Tip 5: Neem pijnstillers


Griepverschijnselen kunnen gepaard gaan met veel lichamelijke ongemakken. Neem bij veel pijn een pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen, in. Lees altijd voor gebruik van het medicijn de bijsluiter voor de juiste dosering.

 

vink

Tip 6: Goed uitzieken


Wat te doen bij griep? Uitzieken is het juiste antwoord. Rust houden is erg belangrijk bij griep. Geef uzelf de ruimte om te herstellen van de griep en ga niet te vroeg weer aan het werk. Doet u dit wel? Dan komen de griepverschijnselen mogelijk binnen een korte tijd weer terug.

Wat doen bij griep die aan blijft houden?

Blijven de griepverschijnselen aanhouden, ondanks het opvolgen van onze griep tips? Heeft u bijvoorbeeld al 5 dagen koorts of is de koorts opeens weer terug? Dan doet u er verstandig aan om contact met uw huisarts op te nemen. 

Griepprik: voor wie?

Iedereen kan griep krijgen. Griep is vervelend, maar in de meeste gevallen onschuldig. Echter, sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van de griep. Het RIVM heeft daarom een lijst opgesteld van risicogroepen die er verstandig aan doen om de griepprik te halen tussen half oktober en half november.

Het gaat hierbij om volwassenen en kinderen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. De griepprik wordt vergoed voor deze groep en u ontvangt een oproep van uw huisarts om de griepprik te halen wanneer u binnen de risicogroep valt.

De griepprik is gratis voor de risicogroep, maar ook wanneer u buiten de groep valt, kunt u de griepprik halen. U moet deze dan wel zelf betalen en u heeft een verwijzing vanuit de huisarts nodig om te griepprik te halen. Sommige aanvullende pakketten bieden een vergoeding aan voor de griepprik. Check bij uw zorgverzekering of de vergoeding ook voor u geldt. 

Griep voorkomen tips

Niemand wil griep krijgen, dus hoe kunt u voorkomen dat u zelf griep krijgt of anderen besmet met het griepvirus? Wanneer u weet dat iemand griep heeft, kunt u diegene beter zo veel mogelijk mijden. Heeft u zelf griep? Houd dan altijd een zakdoek voor uw neus en mond wanneer u moet niezen of hoesten. Gooi deze zakdoek weg na gebruik en was uw handen regelmatig met water en zeep. Zo kunt u het risico op besmetting verkleinen!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage