Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat doen tegen griep en hoe voorkom ik griep? Onze tips bij griep!

Wat te doen tegen griep? Van griep kunt u behoorlijk ziek worden en het gaat vaak gepaard met een lamlendig en duf gevoel. U wilt er daarom zo snel mogelijk vanaf zijn. Wij geven u tips bij griep en helpen u bij het voorkomen van griep!

Tips bij griep


 

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door een virus. Het virus nestelt zich in de keel van een persoon. Door te niezen en/of te hoesten, verspreiden minuscule kleine druppeltjes zich door de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kan iemand anders besmet raken.

Ook via een aanraking, of via oppervlakten en voorwerpen kunnen andere mensen het virus oplopen. Een kenmerk van het griepvirus is dat niet iedereen die besmet raakt ernstig ziek wordt. Het kan dus goed zijn dat u het griepvirus heeft en zich er niet van bewust bent. Na het opdoen van het virus, kan een persoon ongeveer een week besmettelijk zijn - ná de start van de klachten. 


 

Hoe herken ik griep?

De meest voorkomende griepverschijnselen zijn: koorts, koude rillingen, een futloos en duf gevoel, verstopte neus, droge hoest en hoofd- en spierpijn. Gemiddeld duurt griep een week, maar het kan ook al na twee dagen over zijn. Hoelang de griep aanhoudt, verschilt per persoon.

De tijd tussen de besmetting en daadwerkelijke griepverschijnselen, kunnen tot wel 4 dagen duren. U hoeft dus niet direct ziek te worden nadat u het griepvirus heeft opgelopen.


 

Wat te doen bij griep? Onze griep tips!

Griep wordt, net als verkoudheid, veroorzaakt door een virus. Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en spuug. Het virus gaat gemakkelijk van de een naar de ander: als iemand met griep hoest, niest of praat, dan kunt u het griepvirus inademen. Ook als iemand met griep u een hand geeft, kan het virus op uw hand komen. Zit u daarna met die hand aan uw neus of mond, dan kunt u het virus binnenkrijgen. 

Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Toch kunt u uzelf met een aantal tips bij griep een stuk beter voelen! Wat te doen tegen griep? Wij hebben de beste tips tegen griep voor u.

Tip 1: Drink 1,5 tot 2 liter water per dag

Bij griep komt koorts vaak voor. Drink voldoende water om de koorts uit uw lichaam te krijgen. Probeer 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit kan ook in de vorm van cafeïnevrije thee. Probeer koffie en thee met cafeïne (theïne) zo veel mogelijk te vermijden, want koffie onttrekt het vocht juist uit uw lichaam.

Tip 2: Blijf warm

Zorg voor een normale temperatuur, zo hoeft uw lichaam niet te hard te werken om op te warmen of juist af te koelen. En zo kunt u griep voorkomen.

Tip 3: Open uw luchtwegen

Vochtige lucht helpt bij het open krijgen van uw luchtwegen. Neem bijvoorbeeld een warme douche of stoom boven een teiltje met heet water.

Tip 4: Eet gezond

Tijdens de griep kan het zijn dat u weinig tot geen honger heeft, maar u zult toch iets moeten eten. Een goed alternatief is dan soep met veel groenten. Een van de betere griep tips, is het eten van kippensoep. Kippensoep heeft door de bouillon namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en kan dus bijdragen aan uw herstel. 

Tip 5: Neem pijnstillers

Griepverschijnselen kunnen gepaard gaan met veel lichamelijke ongemakken. Neem bij veel pijn een pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen, in. Lees altijd voor gebruik van het medicijn de bijsluiter voor de juiste dosering.

Tip 6: Ziek goed uit

Wat te doen bij griep? Uitzieken is het juiste antwoord. Rust houden is erg belangrijk bij griep. Geef uzelf de ruimte om te herstellen van de griep en ga niet te vroeg weer aan het werk. Doet u dit wel? Dan komen de griepverschijnselen mogelijk binnen een korte tijd weer terug.


 

Wat doen bij griep die aan blijft houden?

Blijven de griepverschijnselen aanhouden, ondanks het opvolgen van onze griep tips? Heeft u bijvoorbeeld al 5 dagen koorts of is de koorts opeens weer terug? Dan doet u er verstandig aan om contact met uw huisarts op te nemen. 


 

Griepprik: voor wie?

Iedereen kan griep krijgen. Griep is vervelend, maar in de meeste gevallen onschuldig. Echter, sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van de griep. Het RIVM heeft daarom een lijst opgesteld van risicogroepen die er verstandig aan doen om de griepprik te halen tussen half oktober en half november.

Het gaat hierbij om volwassenen en kinderen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. De griepprik wordt vergoed voor deze groep en u ontvangt een oproep van uw huisarts om de griepprik te halen wanneer u binnen de risicogroep valt.

De griepprik is gratis voor de risicogroep, maar ook wanneer u buiten de groep valt, kunt u de griepprik halen. U moet deze dan wel zelf betalen en u heeft een verwijzing vanuit de huisarts nodig om te griepprik te halen. Sommige aanvullende pakketten bieden een vergoeding aan voor de griepprik. Check bij uw zorgverzekering of de vergoeding ook voor u geldt. 


 

Griep voorkomen: 9 tips

Een griep besmetting voorkomen kan door een paar duidelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoe kan ik griep voorkomen? Wij geven u enkele tips om griep te voorkomen:

Tip 1: Blijf in beweging

Griep voorkomen doet u door voldoende te bewegen. Voldoende beweging bevordert namelijk uw stofwisseling. Een goede stofwisseling draagt bij aan de aanmaak van afweerstoffen die virussen kunnen bestrijden. 

Tip 2: Drink voldoende water

Als u voldoende water drinkt, moet u vaker naar de wc. Door wat vaker te plassen, helpt u uw lichaam afvalstoffen sneller af te voeren en krijgen virussen minder snel de kans zich in uw lichaam te nestelen. Koffie en alcohol werken averechts, omdat zij ervoor zorgen dat u uitdroogt. 

Tip 3: Gebruik papieren zakdoekjes

Bent u aan het snotteren? Gebruik dan papieren zakdoekjes en gooi deze - na eenmalig gebruik - direct weg. Door zakdoekjes opnieuw te gebruiken, besmet u namelijk uw handen telkens weer. Hoesten doet u in het papieren zakdoekje of in de binnenkant van uw ellenboog.

Tip 4: Zorg voor een goede nachtrust

Griep voorkomen doet u door goed en regelmatig te slapen. Een goede nachtrust draagt bij aan een goede weestand, waardoor de kans op de griep kleiner wordt. Mensen die minstens 8 uur per nacht slapen, worden minder snel ziek.

Tip 5: Zorg voor een goede weerstand

U kunt griep voorkomen door uw weerstand op peil te houden door voldoende vers fruit en groenten te eten die rijk zijn aan vitamines - zoals vitamine C. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes, wat helpt bij het bestrijden van het griepvirus!

Tip 6: Raak zo min mogelijk uw gezicht aan

Uw handen raken dagelijks honderden oppervlakten en objecten aan, waar mogelijk virusdeeltjes aan kunnen zitten. Zeker als u naar een openbare plek gaat, is het verstandig zo min mogelijk uw gezicht aan te raken. Het virus kan namelijk heel makkelijk via uw mond, neus of ogen uw lichaam binnenkomen.

Tip 7: Maak deuren en klinken regelmatig schoon

Het is verstandig regelmatig de klinken van de deuren schoon te maken. Eigenlijk is het verstandig alles in huis schoon te maken dat regelmatig door een persoon wordt aangeraakt, zoals de randen van de deuren, toetsenborden, afstandsbedieningen, lichtknoppen en noem zo maar op. Een extra wasbeurt is natuurlijk nooit verkeerd!

Tip 8: Zorg dagelijks voor verse lucht in uw woning

Ventileren in huis is belangrijk. Zet iedere dag even de ramen tegenover elkaar open, zeker in de slaap- en woonkamer. Zo kunt u besmetting met de griep voorkomen! Heeft u een klein raampje in de toiletruimte? Of ventilatieroosters in de keuken? Laat deze dan openstaan, of zet ze op een kier. Verse lucht doet een mens goed.

Tip 9: Was regelmatig uw handen met water en zeep

Met uw handen raakt u dagelijks enorm veel oppervlakten aan. Griep voorkomen doet u door uw handen regelmatig grondig te wassen met water en zeep - voor minstens 20 seconden. Droog uw handen met een stuk keukenrol of een verse handdoek. 

Tip 10: Haal een griepprik

Er zijn in Nederland een aantal risicogroepen gedefinieerd door het Ministerie van VWS en het RIVM. De mensen in deze groepen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van de griep. Daarom krijgen zij via hun huisarts een uitnodiging om in het najaar een gratis griepprik te halen. Overweeg dit zeker wanneer u deze uitnodiging ontvangt. Het gaat hierbij om mensen: 

  • met diabetes type 2
  • van 60 jaar en ouder
  • met een verminderde weerstand door ziekte of medicijnen
  • met langdurige hart- en vaatziekten, nierziekten of longziekten

Ook interessant voor u

pijnstiller

Welke pijnstiller kies ik bij welke klacht?

> Lees meer

 

verkoudheid

Last van verkoudheid? Dan hebben wij tips!

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Last van hooikoorts? Wij helpen u met onze tips

>Lees meer

 

Blog homepage