Verbranding door de zon is geen pretje en ook niet goed voor uw huid. Wat kunt u doen tegen een verbrande huid en hoe kunt u zonverbranding in het vervolg voorkomen?
Bij verbranding door de zon treedt er een acute reactie op de huid op bij te veel UV straling van de zon. In principe heeft u dus een brandwond. Zonverbranding kan iedereen overkomen: van mensen met een lichte huidskleur tot mensen met een donkere huidskleur.
Uw huid kan licht verbrand zijn met enkel roodheid van de huid, maar ook zware zonverbranding met blaren op de huid is mogelijk. U kunt zelfs ziek worden van verbranding door de zon en last krijgen van koorts, rillingen, misselijkheid, hoofdpijn en overgeven.
Op korte termijn levert een verbrande huid door de zon vooral ongemakken en pijn op. Toch kan zonverbranding op de lange termijn ook gevolgen hebben. Mogelijke gevolgen van verbranding door de zon zijn huidveroudering, ouderdomsvlekken en huidkanker. Kortom: het is altijd verstandig om uw lichaam te beschermen tegen UV straling, om zonverbranding te voorkomen.
Bijna iedereen is weleens verbrand door de zon. De een heeft er echter meer last van dan de ander. Hoeveel last u heeft van verbranding door de zon heeft onder andere te maken met de graad van de verbranding. Er zijn 4 verschillende graden van verbranding door de zon:
Bij deze verbranding is er een lichte roodheid van de huid te zien. De verbranding is binnen 6 tot 24 uur na de zonverbranding te zien. Binnen 1 tot 3 dagen na de verbranding is uw huid weer hersteld.
Bij deze verbranding door de zon kleurt uw huid rood en heeft u een warm gevoel, alsof uw huid gloeit. De verbranding is binnen 2 tot 12 uur na de zonverbranding te zien. Binnen 3 dagen na de verbranding is uw huid weer hersteld. Het herstelproces kan gepaard gaan met een lichte schilfering van de huid (vervellen).
Bij dit type verbranding door de zon ervaart u een zeer pijnlijk gevoel. De huid kan daarnaast gezwollen en roodblauw van kleur zijn. Vanaf 4 dagen na de verbranding gaat de huid volledig schilferen (vervellen) en kan de huid nog een langere tijd verkleurd blijven.
Op het moment dat u een vierdegraads brandwond heeft door de zon, dan ontstaan er blaasjes en/of blaren op het gebied dat verbrand is. De huid gaat volledig schilferen (vervellen) en er blijft pigmentatie achter op de huid.
Een verbranding door de zon kan soms ineens ontstaan. Uiteraard is een lichte verbranding (eerstegraads of tweedegraads) sneller hersteld dan een zware (derdegraads of vierdegraads) verbranding door de zon. Maar wat te doen tegen een verbrande huid?
Ziet u dat uw huid rood kleurt? Ga dan direct uit de zon. Hoe langer u in de zon blijft zitten, hoe dieper de verbranding gaat.
Water drinken is altijd belangrijk, maar zeker als u in de zon zit. Uw huid droogt sneller uit in de zon, dus moet deze goed gehydrateerd blijven. Een droge huid vervelt sneller en bij een verbrande huid door de zon is het zeker belangrijk dat u 2 tot 3 liter water op een dag drinkt voor het herstel.
Verbranding door de zon kan ervoor zorgen dat uw huid gloeiend en heet aanvoelt. Het is dan wel fijn om uw huid zo koel mogelijk te houden. Een lauwe douche of bad, natte handdoeken of producten als yoghurt en komkommer kunnen verkoeling bieden.
Zoals aan het begin van dit artikel al benoemd, kunt u aardig ziek worden van verbranding door de zon. Heeft u veel last van de verbranding? Neem dan een pijnstiller met ontstekingsremmende werking. Raadpleeg altijd de bijsluiter bij gebruik van pijnstillers.
Na een dag in de zon gezeten hebben - en zeker bij zonverbranding - is het belangrijk dat u uw huid goed verzorgt. Denk bijvoorbeeld aan aftersun of bodylotion met aloë vera.
Bij een zware verbranding door de zon kunt u blaren krijgen op de plek waar u verbrand bent. Het is belangrijk dat u blaren niet openprikt, want hierdoor kan er een infectie in de brandwond ontstaan. Is de blaar al open? Verzorg deze dan als een wond en zorg dat de wond schoon blijft.
Een verbrande huid door de zon heeft de tijd nodig om te herstellen. Hoe onschuldig een verbranding ook lijkt; ga niet direct weer de zon in. De huid heeft een 'klap' gehad en heeft zeker een week nodig om goed te herstellen. Moet u toch door de zon lopen? Bedek de verbrande huid dan met kleding.
Bij grote blaren en/of veel pijn is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts of de dokter op uw vakantiebestemming. De dokter kan u vervolgens middelen voorschrijven die helpen om uw huid te herstellen.
Verbranden door de zon is geen pretje en voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om u een handje te helpen, geven wij u een aantal tips om zonverbranding te voorkomen:
Tip 1: Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, want dan is de zon op zijn sterkst.
Tip 2: Smeer uw huid iedere twee uur in met zonnebrand met een factor, zeker wanneer u bent gaan zwemmen.
Tip 3: Smeer uw hele lichaam in met zonnebrand met een factor. Sla dus geen delen over waarvan u denkt dat deze niet zullen verbranden.
Tip 4: Gebruik altijd een zonnebrand met een SPF factor (Sun Protector Factor) van 30 of 50. Zo bent u zeker goed beschermd tegen UV straling.