Contact
Mijn UnitedConsumers

Verhuizen naar een verpleeghuis

Gaat u binnenkort verhuizen naar een verpleeg- of verzorgingshuis? Dat kan heel spannend zijn! Wij geven u alle informatie + een handige checklist voor het verhuizen naar een verpleeghuis. Zo bent u goed voorbereid.

verhuizen naar verpleeghuis


 

Verhuizen naar verpleeghuis

Soms moet u verhuizen naar een verpleeg- of verzorgingshuis. Bijvoorbeeld omdat het thuis niet meer zelf lukt, ook niet met behulp van anderen of mantelzorg. Voor een verhuizing naar een verpleeghuis heeft u een Wlz-indicatie nodig. Dit is de toestemming om in een verzorgingshuis te wonen en gebruik te maken van de zorg die hierbij komt kijken. 

Goed om te weten: de Wlz-indicatie wordt gegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Check hier of u een Wlz-indicatie kunt krijgen.

Verhuizen van verpleeghuis naar verpleeghuis

U mag zelf kiezen naar welk verpleeghuis u gaat. Daardoor kunt u altijd verhuizen naar een ander verpleeghuis dan waar u nu woonachtig bent. Het is wel goed om te weten dat een verhuizing van verpleeghuis naar verpleeghuis niet altijd gemakkelijk is. Dit komt doordat er bij veel verpleeghuizen wachtlijsten zijn, en daardoor kunt u mogelijk niet snel terecht.


 

Checklist verhuizen naar verzorgingshuis

Bij een verhuizing naar een zorginstelling moet u veel regelen. Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij in onze checklist verhuizen naar een verpleeghuis:

Voordat u gaat verhuizen naar een verpleeghuis
vink Regel een volmacht om zaken te regelen voor een eventuele latere periode waarin u niet in staat bent om uw eigen zaken te regelen.
vink Vaak kunt u niet al uw spullen meenemen naar het verpleeghuis. Daarom is het slim om alvast op te ruimen in uw huidige woning.
vink Controleer of alle verzekeringen nog kloppen, denk aan: zorgverzekering, autoverzekering en woonverzekeringen.
vink Huurcontract oude woning opzeggen of uw woning verkopen.
vink Wlz-indicatie aanvragen bij het CIZ.
vink Internet, telefonie en tv regelen.
Rond de verhuizing naar een verzorgingshuis
vink Nieuwe woonplek inrichten.
vink Medicijngebruik doorgeven.
vink Maak samen met uw verpleging een zorgleefplan.
vink Geef uw adreswijziging door aan alle belangrijke instanties en uw vrienden en familie.
vink Soms kan de wasservice in het verzorgingshuis vertraging oplopen. Daarom is het slim om extra kleding (vooral ondergoed) te kopen.

 

Verhuizing naar verpleeghuis doorgeven

Bij uw gemeente kunt u uw verhuizing naar het verzorgingshuis doorgeven. Vaak kan dit digitaal. Wilt u voor iemand anders een verhuizing naar een verpleeghuis doorgeven aan de gemeente? Dat kan alleen in de volgende gevallen:

  • Als (gehuwde of geregistreerde) partner kunt u de verhuizing doorgeven.
  • Met een machtiging kan u als een familielid of kennis de verhuizing doorgeven.
  • Met een verklaring van de zorginstelling kan u als een familielid de verhuizing doorgeven.

Goed om te weten: soms geeft de zorginstelling de verhuizing door aan de gemeente. Het is slim om dit na te vragen bij de zorginstelling. 


 

Aanvullende verzekering en verhuizen naar zorginstelling

In de zorginstelling kunt u soms tandzorg of andere zorg krijgen. De vergoeding hiervan valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarom kunt u mogelijk uw aanvullende verzekering stopzetten als u gaat verhuizen een zorginstelling.

Tip: het is slim om bij de zorginstelling te vragen welke zorg u vergoed krijgt vanuit de Wlz. Zo voorkomt u dat u dubbel verzekerd bent. 


Ook interessant voor u
 

jongeren wlz

Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?

> Lees meer

 

wgbo

Patiëntenrechten: wat is de WGBO wet?

> Lees meer

 

pgb

Het persoonsgebonden budget uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage