Steeds meer mensen eten minder vlees of zijn vegetariër. Bijvoorbeeld vanwege het milieu of dierenwelzijn, maar ook vanwege gezondheidsredenen. Is geen vlees eten gezond? En wat zijn de nadelen van geen vlees eten? Wij zochten het voor u uit!
Het is moeilijk om aan te tonen of vegetariërs gezonder zijn dan mensen die vlees eten. Wel is gezond eten zonder vlees volgens het Voedingscentrum goed mogelijk.
Een gebalanceerd en gezond vegetarisch dieet bevat meer groenten, fruit en peulvruchten en minder verzadigde vetten. Deze voedingsmiddelen zijn goede alternatieven voor vlees en hebben een gunstig effect op onder andere uw gewicht, cholesterol en bloeddruk.
Gezond blijven zonder vlees te eten is heel goed mogelijk. Vlees is een bron van vitamines, eiwitten en mineralen die uw lichaam nodig heeft. Toch zitten er voordelen aan geen vlees eten:
Een verlaagd cholesterol.
Een verbeterde darmflora.
Minder kans op ontstekingen.
Verlaagde kans op darmkanker.
Te veel vlees eten kan ongezond zijn. Een algemene richtlijn van het Voedingscentrum is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Waarom is te veel vlees ongezond? Vlees bevat, naast nuttige voedingsstoffen, ook een hoge concentratie van verzadigde vetten, slecht LDL-cholesterol en zout. Te veel vlees eten verhoogt daarom de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Met name veel rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, kan slecht zijn voor uw gezondheid. Hetzelfde geldt voor bewerkt vlees, dat voor de smaak of houdbaarheid beïnvloed is door bijvoorbeeld conserveringsmiddelen. Het eten van veel bewerkt, rood vlees hangt samen met een hoger risico op longkanker of een beroerte. Daarnaast bevat rood vlees ook veel heemijzer dat het risico op darmkanker kan verhogen.
Voorbeelden van bewerkt, rood vlees zijn:
Als vegetariërs een bewust samengesteld dieet aanhouden, hoeft er geen sprake te zijn van vitaminetekort. Vlees is rijk aan vitaminen zoals B1, B2, B6 en B12. Een belangrijke voorwaarde om gezond te eten zonder vlees, is dat vegetariërs vitaminetekort tegengaan door deze vitaminen uit andere producten te halen.
Wilt u als vegetariër vitaminetekort voorkomen? Houd dan de Schijf van Vijf aan en eet gevarieerd. Het is daarbij handig om te weten dat u belangrijke vitaminen als B1, B2 en B6 ook makkelijk uit andere producten kunt halen, zoals:
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. Eet u weinig tot geen dierlijke producten en heeft u dus een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon? Dan kunt u bijvoorbeeld vitamine B12-supplementen slikken om een B12-tekort te voorkomen.
Een gebalanceerd dieet met vlees in beperkte mate, draagt bij aan uw gezondheid en past bij een gezonde leefstijl. Onbewerkt mager vlees zoals rosbief, kipfilet en varkenshaas staan in de Schijf van Vijf. Onbewerkt mager vlees bevat minder onverzadigde vetten en zijn een goede bron van eiwitten, mineralen en vitaminen. Daarom zitten er ook nadelen aan geen vlees eten:
Grotere kans op eiwittekort.
Grotere kans op vitaminetekort.
Grotere kans op tekort aan mineralen.
Wilt u vanwege gezondheidsredenen uw stuk vlees overslaan, maar wel gezond eten zonder vlees? Dat kan! Een gezond vegetarisch dieet is in ruime mate mogelijk. Hierbij is het wel belangrijk dat u deze bewust samenstelt en gevarieerd eet. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Onthoud wel: binnen de Schijf van Vijf staat afwisseling tussen plantaardige en dierlijke producten centraal. Wilt u als vegetariër vitaminetekort, eiwittekort of een tekort aan mineralen voorkomen? Wij geven u 6 tips om gezond te eten zonder vlees!
Wilt u gezond eten zonder vlees? Het kan helpen om een plan te maken en het op te schrijven. Bepaal bijvoorbeeld wat u op die dag als gezond alternatief wilt eten en maak een lijstje van de ingrediënten. Dat is niet alleen overzichtelijk, maar zo bespaart u ook nog eens tijd bij het boodschappen doen!
Gezond eten zonder vlees is mogelijk met sojaproducten, zoals tofu en tempé. Dit zijn goede vleesvervangers die vol zitten met vitaminen B1 en ijzer. Vegetarische producten op basis van soja-eiwit volstaan ook als vleesvervangers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vegetarische balletjes of burgers.
Maak van groenten en peulvruchten het hoofdingrediënt van uw maaltijd en gebruik deze voedingsmiddelen dan ook gerust in royale porties. Deze producten zijn niet alleen gezond, maar zijn er ook in allerlei soorten. Daardoor kunt u er eindeloos mee variëren! Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke groenten als aubergine, bloemkool, bonen en champignons.
Gezond eten zonder vlees op brood is goed mogelijk! Er zijn namelijk veel gezonde alternatieven waarmee u als vegetariër vitaminetekort kunt tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan kaas dat vol zit met vitamine B12, calcium en zink. Liever geen zuivel? Linzenspread, humus of gegrilde groenten zijn een bron van vezels en eiwitten en onverzadigde vetten.
Te veel verzadigde vetten kunnen slecht zijn voor uw gezondheid. Vlees bevat veel verzadigde vetten. Gezond eten zonder vlees is daarom prima mogelijk als u de slechte vetten vervangt met gezonde, onverzadigde vetten. Die zijn goed voor onder andere uw bloedvaten. Onverzadigde vetten haalt u bijvoorbeeld uit noten, olijfolie en zachte halvarine.
Wilt u zeker weten dat uw vleesvervanger een gezonde keuze is? De 'Kies ik gezond?' app van het Voedingscentrum is een handige app om gezond te eten zonder vlees! In deze app kunt u checken of uw vleesvervanger in de Schijf van Vijf staat en vergelijkt u makkelijk producten op basis van voedingswaarden als suiker, vet en zout.