Contact
Mijn UnitedConsumers

Voedingssupplementen: wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen kunt u gebruiken als aanvulling op uw dagelijkse voeding. Zo weet u zeker dat u de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar, welke supplementen heb ik nodig? En wat zijn de 5 beste voedingssupplementen? Wij vertellen het u.

voedingssupplementen


 

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn een aanvulling op uw dagelijkse voeding in de vorm van pillen, druppels, poeders of drankjes. Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen en allerlei andere voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Er zijn verschillende voedingssupplementen beschikbaar:

  • Enkelvoudige vitaminesupplementen: in dit type voedingssupplementen zit één vitamine, bijvoorbeeld vitamine D.
  • Gecombineerde vitaminesupplementen: in deze supplementen worden vitamines gecombineerd, bijvoorbeeld het voedingssupplement vitamine B-complex waar allerlei B-vitamines zitten.
  • Nutraceuticals supplementen: naast voedingssupplementen met vitamines bestaan er ook voedingssupplementen met bioactieve stoffen. Dit zijn stoffen die uw gezondheid bevorderen, bijvoorbeeld creatine of probiotica.
  • Multivitamines: multivitamines kent u misschien wel. Deze voedingssupplementen zijn een complete aanvulling op uw dagelijkse voeding. Multivitamines bevatten namelijk de belangrijkste vitamines en mineralen die u nodig heeft.

Natuurlijke voedingssupplementen

In natuurlijke voedingssupplementen zitten vitamines in hun meest actieve vorm en mineralen in een organische vorm. Ons lichaam kan natuurlijke voedingssupplementen gemakkelijk opnemen. Uw lichaam herkent de natuurlijke voedingssupplementen namelijk meteen waardoor deze hun werk goed kunnen doen.  

Goed om te weten: u kunt natuurlijke vitamines en mineralen uit (gezonde) voeding halen. Daarom is het slim om gevarieerd en gezond te eten.


 

De 5 beste supplementen

In principe krijgen we voldoende vitamines en mineralen binnen door gezonde en gevarieerde voeding. Maar, wilt u toch extra voedingssupplementen innemen? Dan zijn dit de vijf beste voedingssupplementen:

  1. Vitamine D: we hebben vitamine D nodig om calcium uit voeding te halen. Zo houdt u uw botten en tanden sterk! 
  2. Magnesium: met een magnesium voedingssupplement verloopt de aanmaak van hormonen, botopbouw en spierontwikkeling soepel. Tevens stimuleert magnesium de werking van de spieren en het zenuwstelsel. 
  3. Visolie: in visolie zitten allerlei gezonde vetzuren, bijvoorbeeld omega-3. Omega 3-vetzuren verkleinen onder andere het risico op hart- en vaatziekten en hebben ook positieve effecten op uw huid, ogen en geheugen. 
  4. Valeriaan: valeriaan is een kruid dat helpt bij slapeloosheid en zorgt voor meer rust bij zenuwen, stress en spanningen. Als u geen slaapmiddelen wilt slikken, is valeriaan een goed natuurlijk alternatief voor een betere nachtrust. 
  5. Vitamine C: dankzij vitamine C verbetert u uw immuunsysteem, weerstand en energievoorziening. Vitamine C zorgt daarnaast voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. 

 

Welke supplementen in welke situatie?

Soms kan het verstandig zijn om voedingssupplementen in te nemen. In deze veel voorkomende situaties neemt u de volgende voedingssupplementen:

Welke supplementen fitness?

De beste voedingssupplementen voor intensief sporten en spieropbouw zijn creatine, omega-3 en multivitamine.

 

Supplementen voor gewrichten

Voor soepele gewrichten kunt u overwegen om een voedingssupplement met glucosamine te slikken. 

 

Voedingssupplementen vegetariërs

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Als vegetariër of veganist is het dus slim om extra vitamine B12 te slikken.

 

Supplementen tegen stress

Tegen stress kunt u de volgende supplementen innemen: vitamine C, magnesium, valeriaan en rhodiola.

 

Supplementen tegen vermoeidheid

Tegen vermoeidheid kunt u de supplementen vitamine C, ijzer, magnesium en vitamine B complex innemen.

 

Depressie voedingssupplementen

Bij een depressie kan uw arts het advies geven om de voedingssupplementen vitamine B12 en foliumzuur te slikken.

 

Voedingssupplementen bij zwangerschap

Bij zwangerschap is het slim om het voedingssupplement foliumzuur, oftewel vitamine B11, en vitamine D te slikken.

 

Parkinson en voedingssupplementen

Mensen met Parkinson hebben vaker een vitamine B12-tekort. Daarom kan het slim om vitamine B12 te slikken.

 

Voedingssupplementen afvallen

Als u wilt afvallen is het slim om uw gezondheid op te krikken. Slik daarom het voedingssupplement multivitamine.


 

Welke supplementen heb ik nodig?

Als u gezond en gevarieerd eet, heeft u eigenlijk geen extra voedingssupplementen nodig. Om precies te bepalen welke vitamine supplementen u nodig heeft, kunt u het beste een bloedonderzoek laten doen. Deze wordt vergoed vanuit de basisverzekeringmaar u betaalt mogelijk wel eigen risico.

Goed om te weten: voor bloedonderzoek heeft u een verwijzing van uw arts nodig.


 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingssupplementen

Voordat u voedingssupplementen gaat slikken, is het slim om te controleren hoeveel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is. De Gezondheidsraad heeft per vitamine en mineraal een ADH vastgesteld. Bovendien raden wij u aan om vooraf het etiket en de bijsluiter goed te lezen. Benieuwd naar de ADH voor vitamine supplementen?

Bekijk de ADH voor vitamines


Ook interessant voor u
 

gezond eten

Waar bestaat een gezonde maaltijd uit?

> Lees meer

 

gezonde smaakmaker

Wat zijn gezonde specerijen of kruiden?

> Lees meer

 

gezond snacken

Dit zijn lekkere én verantwoorde tussendoortjes

> Lees meer

 

Blog homepage